Home Sports European Super League, ΤΟ φιάσκο
SportsΠοδόσφαιρο

European Super League, ΤΟ φιάσκο

[vc_row][vc_column][gem_image style=”4″ position=”centered” src=”6138″][vc_column_text]Δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την «ανταρσία» των 12 για τη δημιουργία της European Super League και το ογκώδες φιάσκο που επήλθε. Μια κίνηση που αρχικά φανηκε ότι θα τάραζε τα νερά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τερλικά εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι επίδειξης δύναμης της UEFA. Όταν τον Οκτώβριο του 2017 συναντήθηκαν κάποια από τα μεγαλύτερα στελέχη των ομάδων της Premier League και συνέφαγαν στο ιταλικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης «Locanda Verde», ο στόχος ήταν ένας: να αυξηθούν τα έσοδα των συλλόγων μέσα από ένα προϊόν το οποίο θα είχε παγκόσμια απήχηση.

Μέρος της όλης προσπάθειας ήθελαν να γίνουν και οι σπανικές ομάδες με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης να λαμβάνουν μέρος στο εγχείρημα από την αρχή. Μάλιστα προεδρεύων στο όλο εγχείρημα ήταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος μίλησε εξαρχής για το κομμάτι των εσόδων και την εγγυημένη χορηγία από την JP Morgan.

Αυτό που είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ήταν οι αντιδράσεις της UEFA και της FIFA, με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, να αφήνει όλο το θυμικό του να βγει προς τα έξω. Ανάλογα ενδιαφέρουσα ήταν η στάση του Τζιάνι Ινφαντίνο και της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, με την αρχική «σοφτ» τοποθέτηση και τη συνέχεια που δεν προμήνυε το αποτέλεσμα που ήταν αρκούντως εκκωφαντικό.

 

Η Premier League 

Καθοριστικό ρόλο στο φιάσκο έπαιξε η στάση των Άγγλων, κυρίως των οπαδών, οι οποίοι πήραν ξεκάθαρη θέση εναντίον του όλου εγχειρήματος.

«Το ποδόσφαιρο είναι των αφοσιωμένων οπαδών και φιλάθλωνκαι έτσι θα μείνει», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εστάλη και αυτό το κατάλαβαν όλοι οι μεγαλοπαράγοντες, ανεξαρτήτως συλλόγου.

Αποτέλεσμα της στάσης των Άγγλων ήταν και η απόλυση του αθλητικού διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, αλλά και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης πώλησης από την οικογένεια Γκλέιζερ του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των «κόκκινων διαβόλων». Πράγμα το οποίο χαροποίησε όσους ήθελαν αλλαγή διοίκησης εδώ και πολλά χρόνια.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η στάση που κράτησε η ιδιοκτησία της Λίβερπουλ και η συγνώμη προς τον κόσμο της ομάδας. Όπως φυσικά και η Τσέλσι αλλά και η Μάντσεστερ Σίτι, με τον Πεπ Γκουαρντιόλα να διαφοροποιείται πριν ακόμη την επίσημη αποχώρηση της ομάδας. Η Αγγλία έδωσε το στίγμα, πως το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει εμπορικό προϊόν αλλά όχι τσίρκο. Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον που αντιτάχθηκε στο νέο εγχείρημα από την πρώτη στιγμή. Όπως άλλωστε έκαναν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την κατάσταση.

Εκεί κρίθηκε

Δύο επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες για την μη υλοποίηση του πλάνου της Ευρωπαϊκής Super League ήταν η στάση των Γάλλων και των Γερμανών.

Η μη συμμετοχή των Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν άρχισε να καθιστά το όλο εγχείρημα αδύναμο και πρακτικά ανεφάρμοστο.

Η Μπάγερν Μονάχου είναι μια ομάδα λαϊκής βάσης, δομημένη με ένα τρόπο που ο κόσμος της παίζει τον κυρίαρχο ρόλο,και ουδέποτε πείστηκε να πει το πολυπόθητο «ναι». Όπως και η Παρί των αράβων ιδιοκτητών, που προτίμησε να μείνει στη στέγη της UEFA από το να οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Με το «όχι» των δύο έγινε πλέον ξεκάθαρο πως η κατάληξη του εγχειρήματος δεν θα μπορούσε να είχε ευτυχή κατάληξη.

Οι κερδισμένοι

Οι πραγματικοί κερδισμένοι από την παύση εργασιών είναι οι UEFA και FIFA με αλλά και το μέτωπο των ομοσπονδιών και των ομάδων που τις στήριζαν και έμεινε ενωμένο χωρίς απώλειες.Το νέο Champions League ως φορμάτ έχει ανακοινωθεί, όπως και η χορηγία που θα λύσει τα χέρια αρκετών συλλόγων για τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα τους. Ωστόσο πραγματικά κερδισμένο είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο γιατί θα κρατήσει τη σπανιότητα του και δε θα γίνει περιοδεύον θίασος στα χέρια των λίγων.

 Ο επίλογος

Πλέον σταμάτησε να υπάρχει ο κίνδυνος περί αποβολής ομάδων και παικτών από τις διοργανώσεις των δυο ομοσπονδιών. Το ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί, με τους συσχετισμούς πλέον να έχουν αλλάξει και άπαντες να θέλουν να λυθεί και το χορηγικό για να προχωρήσουν παρακάτω.

Τα συμπεράσματα

Πάντα τα μεγαλύτερα κλαμπ ήθελαν ξεχωριστή μεταχείριση σε όλους τους τομείς και δε θα σταματήσουν ποτέ να το επιζητούν πεισματικά. Η ουσία είναι όμως, πως το λαοφιλέστερο σπορ δεν έγινε υπόθεση των λίγων αλλά παρέμεινε θέαμα για τους πολλούς και έτσι θα συνεχίσει, ελπίζομουμε «εις τους αιώνας των αιώνων».

Έτσι λοιπόν μιλάμε για φιάσκο ή, πιο απλά, για κίνηση κακομαθημένων που στόχευσαν στην εφήμερη προβολή. Κλείνοντας, μια ευχή είναι να σταματήσουν οι δήθεν τεχνοκράτες να παίζουν με τα νεύρα και το ένστικτο των οπαδών. Πάντα θα αποτυγχάνουν αφού οι οπαδοί θα έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις και θα επικρατούν με το δικό τους τρόπο.               

                               [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Related Articles

What I Wore: Everything I Packed For Florida

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...

The No Sugar Challenge That Almost Broke Me

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...

The Unorthodox Solution to the World’s Migration Woes

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...

How To Season 3: When Expectations Don’t Meet Reality

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...