Home Sports Τόμας Τούχελ, η εκδίκηση των underdogs
Sports

Τόμας Τούχελ, η εκδίκηση των underdogs

Ο Τόμας Τούχελ μπήκε στη ζωή μας πριν μια εξαετία, όταν διαδέχθηκε τον λατρεμένο από το κοινό της Βεστφαλίας Γιούργκεν Κλοπ, στη θέση του τεχνικού της Ντόρτμουντ. Η μόνιμη σύγκριση με τον προκάτοχό του, τον εξανάγκασε να αποχωρήσει, πριν αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή της Παρί Σεν Ζερμαίν, ομάδας με τεράστιο μπάτζετ αλλά χωρίς ευρωπαϊκή καταξίωση.

Κατάφερε, πέραν των 2 πρωταθλημάτων Γαλλίας, να την οδηγήσει με μία ξέφρενη κούρσα στον τελικό του περσινού Champions League όπου έχασε από τον τίτλο από την Μπάγερν. Ανέλαβε την Τσέλσι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, αφού πριν λίγες εβδομάδες είχε απολυθεί από την Παρί. Ο Τούχελ βρήκε την Τσέλσι στην 10η θέση της Premier League, χωρίς ψυχολογία και με αγωνιστική νοοτροπία που στερούνταν ταυτότητας και φιλοσοφίας. Πριν τον τελικό Champions League είχε ήδη σιγουρέψει στην Premier League, τη θέση που οδηγεί εκ νέου στην κορυφαία ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο γερμανός προπονητής είδε την πρώην ομάδα του να αποκλείεται από τον τελικό ενώ αυτός μετά από λίγες εβδομάδες έγινε ο πρώτος τεχνικός στα χρονικά του Champions League που έφτασε σε δύο διαδοχικούς τελικούς με διαφορετικές ομάδες. Το έκανε πέρυσι με την Παρί, όταν έχασε το τρόπαιο από την Μπάγερν, αλλά 9 μήνες μετά κατάφερε να πανηγυρίσει στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, στην πρωτεύουσα της οποίας η Παρί είχε ηττηθεί από την Μπάγερν με 1-0.

Η Τσέλσι έκλεισε την εφετινή διοργάνωση με μόλις μία ήττα (σ.σ. από την Πόρτο) και 9 νίκες και 3 ισοπαλίες. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η 5η της νίκη σε 6 τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων που έχει λάβει μέρος (εξαιρείται το Σούπερ Καπ Ευρώπης).

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει και δεν ξέρω πως να αισθανθώ. Ένιωσα ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να φτάσω στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Είχα την αίσθηση ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Με κάποιον τρόπο μπορούσες να το διαισθανθείς., κάθε ημέρα ερχόταν πιο κοντά. Οι παίκτες ήταν αποφασισμένοι, θέλαμε να γίνουμε η πέτρα στα παπούτσια της Σίτι», δήλωσε λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα.

Στην συνέχεια, κάλεσε την οικογένειά του να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να πανηγυρίσουν μαζί. Την ίδια ώρα ο μεγάλος ήρωας της Τσέλσι, ο Νγκολό Καντέ, πανηγύριζε αγκαλιά με τη μητέρα του, αποφεύγοντας σεμνα πριν να φιλήσει την κούπα του CL, αντί να ποστάρει στο Instagram μαζί με κάποιο εκτυφλωτικό μοντέλο.

Η επανάσταση των underdogs ήλθε παρέα με την ανάδειξη ενός αξιακού κώδικα με επίκεντρο την εξαντλητική δουλειά μακριά από τους εκτυφλωτικούς προβολείς της άσκοπης δημοσιότητας. Ο Τόμας Τούχελ μπορεί πλέον χαλαρά να απολαύσει ως γνήσιος γερμανός την μπύρα του και ποιος ξέρει, ίσως παρέα με τον παλιόφιλο Γιούργκεν Κλοπ και τον άξιο αντίπαλο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Το ποδόσφαιρο δηλαδή στα καλύτερά του.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

What I Wore: Everything I Packed For Florida

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...

The No Sugar Challenge That Almost Broke Me

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...

The Unorthodox Solution to the World’s Migration Woes

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...

How To Season 3: When Expectations Don’t Meet Reality

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...