Home Ξενάγηση Πεύκο Πολίτη, από την εγκατάλειψη στην ελπίδα
Ξενάγηση

Πεύκο Πολίτη, από την εγκατάλειψη στην ελπίδα

Η εικόνα θυμίζει φτωχογειτονιά της δεκαετίας του ’50. Κι όμως, πρόκειται για κεντρική περιοχή στο Χαλάνδρι, που εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων, παραμένει επί 50 χρόνια εκτός σχεδίου.

Το «Πεύκο Πολίτη» καταλαμβάνει μία έκταση 1.300 στρεμμάτων. Παράλληλα και σε μικρή απόσταση βρίσκονται τέσσερις πολυσύχναστοι σταθμοί της μπλε γραμμής του μετρό, ενώ οι άκρες του καταλήγουν σε δύο από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες των βορείων προαστίων.

Η γραφειοκρατική περιπέτεια των ντόπιων ξεκίνησε το 1971. Με το τότε Προεδρικό Διάταγμα, η έκταση δεσμεύτηκε προκειμένου να σχεδιαστεί η λεωφόρος «Ελευθέρας Πεντέλης» που θα ένωνε τη λεωφόρο Μεσογείων με την οδό Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτσι, το «Πεύκο Πολίτη», δηλαδή τα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την εν λόγω έκταση, παρέμειναν εκτός σχεδίου. Η περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στο Χαλάνδρι. Με την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του νέου δρόμου, οι περισσότερες ιδιοκτησίες θα απαλλοτριώνονταν και οι δικαιούχοι θα αποζημιώνονταν. Ωστόσο, όσο τα χρόνια περνούσαν και το σχέδιο παρέμενε στο «συρτάρι» της εκάστοτε κυβέρνησης, οι κάτοικοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε ένα γραφειοκρατικό αδιέξοδο. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο ήταν η οριστική μελέτη της «Ελευθέρας Πεντέλης», η οποία αν και σχεδιασμένη εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου, η κατασκευή της δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του.

Το 1987, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συστάθηκε ειδικό σχήμα στο οποίο ανατέθηκαν οι μελέτες. Δύο χρόνια αργότερα, η Πολεοδομική Μελέτη ολοκληρώθηκε και διαβιβάστηκε στο γραφείο της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης. Τον Μάρτιο του 1990 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης και το έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τελική επεξεργασία. Σήμερα στο Πεύκο Πολίτη υπάρχουν πολλά μισογκρεμισμένα σπίτια και πρόχειρα καταλύματα. Ωστόσο, μεσολάβησαν οι βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 1990. Για να προχωρήσει το έργο στην τελική ευθεία, ο νέος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έπρεπε να εγκρίνει εκ νέου το Διάταγμα. Εκείνος αρνήθηκε. Επομένως, για ακόμη μία φορά, η διαδικασία αναβλήθηκε. 

Τον Φεβρουάριο του 2018, κατατέθηκε μία νέα Πολεοδομική Μελέτη, που προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατάργηση της «Ελευθέρας Πεντέλης». Ένα χρόνο αργότερα, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) που την εξέτασε, ζήτησε την γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (ΔΟΥ) του υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με τον Δήμο Χαλανδρίου, με καθυστέρηση πολλών μηνών, η ΔΟΥ εν τέλει παράτεινε τον φαύλο κύκλο. Στην τελική της γνωμοδότηση, ζητά τη δημιουργία ενός παράλληλου οδικού δικτύου στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί, καθώς η λεωφόρος είναι χτισμένη δεξιά κι αριστερά. Με άλλα λόγια, βάσει των συστάσεων της ΔΟΥ, ο δήμος πρέπει να απαλλοτριώσει συνολικά 27.000 τ.μ. επιπλέον των προβλεπόμενων από τη Μελέτη, αλλά και να απομακρύνει από τα σπίτια τους 30 οικογένειες. Το κόστος των αποζημιώσεων εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η σημερινή εικόνα Από το 1971 έχουν περάσει 49 χρόνια.

Γύρω από το «Πεύκο Πολίτη» έχουν κτιστεί πολυκατοικίες, έχουν ανοίξει πολυκαταστήματα και όλοι οι δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί. Η μακριά λωρίδα γης που κάποτε σχεδιάστηκε για να ενώσει τις δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες της περιοχής, σήμερα θυμίζει ένα πρωτόγονο γαλατικό χωριό που αντιστέκεται στον χρόνο και την πρόοδο. Χωμάτινοι δρόμοι, πρόχειροι φράχτες, αφημένα σπίτια και μία γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης.
Μετά την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών, ο Δήμος Χαλανδρίου προωθεί πλέον με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης που αφορά στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», με στόχο την πολυαναμενόμενη ένταξή της, μετά από 50 χρόνια!

Από τις 21 Απριλίου 2021, οπότε εγκρίθηκε το νέο ΓΠΣ που καταργεί τη Λεωφόρο Ελευθέρας Πεντέλης, η διοίκηση του Δήμου κάνει αγώνα δρόμου για την 5η ανάρτηση της σχετικής Πολεοδομικής Μελέτης, η οποία πρέπει να συμπεριλάβει τα δεδομένα που υπαγορεύει το νέο ΓΠΣ. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, η πλειοψηφία του Σώματος αποδέχτηκε το επείγον του θέματος και έδωσε το «πράσινο φως» να προχωρήσει η 5η ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης, με στόχο να έρθουν οι οποίες ενστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και να προωθηθεί συνακόλουθα η μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία και θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που είναι το αρμόδιο για την τελική έγκρισή της. 

Με βάση τα προβλεπόμενα στο νέο ΓΠΣ, η 5η ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης θα  πρέπει να συμπεριλάβει την κατάργηση της «Ελευθέρας Πεντέλης» -που ήταν μέχρι σήμερα και το βασικό εμπόδιο στην προώθηση της μελέτης- και βέβαια τις προβλέψεις για μείωση των πολεοδομικών ενοτήτων από 17 σε 6,  για μείωση του πλάτους της οδού Σαρανταπόρου από τα 20 στα 12 μέτρα, για αύξηση των χώρων πρασίνου και για δημιουργία χώρου στάθμευσης στο σταθμό «Αγ. Παρασκευή» του Μετρό.

 «Καμία καθυστέρηση για το θέμα που αποτελεί ντροπή για το Χαλάνδρι», τόνισε πρόσφατα σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος , δίνοντας το στίγμα της ταχύτατης διεξαγωγής των προβλεπόμενων διαδικασίων το αμέως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ευχή όλων είναι να τελειώσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ομηρία δεκαετιών που μόνο ζημίωσε τους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακινήτων της πολύπαθης αυτής περιοχής.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Λάδι σε Καμβά

H Λέσχη Ανάγνωσης του  Πολιτιστικού – Επιστημονικού  Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ” σας προσκαλεί τη Δευτέρα...

2ο Hidrant festival – Σχολική θεατρική παράσταση στη Ρεματιά

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου...

Κυριακή 5 Ιουνίου, δράση στο Χαλάνδρι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

To 2o HIDRANT festival, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,...

H πρώτη δημόσια παρουσίαση του ψηφιακού Τοπικού Αρχείου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του ψηφιακού Τοπικού Αρχείου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο...