Home Οικονομία Citigroup, έκθεση-«φωτιά» για την Ελλάδα
Οικονομία

Citigroup, έκθεση-«φωτιά» για την Ελλάδα

Στο 4,1% διατηρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η Citigroup, καθώς και στο 6,5% για το 2022, το οποίο και είναι το υψηλότερο επίπεδο στην ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, μαζί με αυτό της Πορτογαλίας.

Αρκετά ισχυρή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τριετία 2023-2025, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να κινούνται στο 3,9%, 3,4% και 3,3%, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, η Citi σημειώνει πως «βασικός στόχος του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι η ισχυρή εκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης, και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων να επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αδειοδότηση, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας»

Σε ό,τι αφορά άλλα οικονομικά μεγέθη, η Citi εκτιμά πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικό έως και το 2023, με το έλλειμμα φέτος να διαμορφώνεται στο 8,1%, το 2022 στο 4,4% και το 2023 στο 1,9%, ενώ το 2024 θα εμφανίσει πλεόνασμα 0,3% και το 2025 2,3%. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει και φέτος άνω του 200% και στο 210%, το 2022 θα υποχωρήσει στο 200%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ελληνικών ομολόγων (10ετή), η Citi πιστεύει πως φέτος θα κινηθούν στο 0,92% σε μέσο όρο, ενώ το διάστημα 2022-2025 θα κινηθούν άνω του 1%.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Ξεπούλημα του ΔΑΑ και ιδιαίτερη μεταχείριση στον Όμιλο Κοπελούζου

Το ξεπούλημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στοιχειώνεται με απανωτά «σκάνδαλα», τόσο...

ΛΣΑ myDATA ΕΦ’ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣΛΣΑ

Από το γραφείο τύπου του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών Πραγματοποιήθηκε στις 12/01/24 ένα ολιστικό...

Μία κερδοφόρα κοινωφελής επιχείρηση μετατράπηκε σε δολοφόνο νοικοκυριών

Η ΔΕΗ από υπηρεσία κοινής ωφέλειας με σκοπό την παροχή ρεύματος στη...

Νέες επιβαρύνσεις για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες

Νέες επιβαρύνσεις για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, απασχολούμενους, αγρότες) φέρνει ο...