Home Ιστορία της πόλης Ο “αιώνιος παπάς” του Αγίου Νικολάου
Ιστορία της πόλης

Ο “αιώνιος παπάς” του Αγίου Νικολάου

Αν η γαλήνη της ψυχής καθρεφτιζόταν σε ένα πρόσωπο της πόλης του Χαλανδρίου, αυτό θα ήταν του π. Σπυρίδωνα Παπαποστόλου, του «παπα-Σπύρου μας».

Παρουσία μειλίχια, στοργική, καλοσυνάτη, με ένα διαρκές και ειλικρινές χαμόγελο ζωγραφισμένο στην όψη της. Οι μεγαλύτεροι τον γνωρίσαμε στο πλευρό του παπα-Στέφανου, στους γάμους, στις βαφτίσεις, στις κηδείες, στα μνημόσυνα…στη χαρμολύπη της ζωής.

«Ο ιερέας πρέπει να είναι ο πρώτος εθελοντής», έλεγε και το απέδειξε στην πράξη. Τα έργα επέκτασης και εξωραϊσμού του ναού του Αγίου Νικολάου φέρνουν την προσωπική του σφραγίδα και εργασία. Επί των ημερών του λειτούργησε το Πνευματικό Κέντρο του Ναού ενώ καθιέρωσε τη δεύτερη λειτουργία τις Κυριακές, όπου συμμετείχε η χορωδία που είχε ιδρύσει ο αδελφός του, μέγας συνθέτης, Τάκης Παπαποστόλου.

Υπερέβη τα στενά όρια της ορθόδοξης Πίστης, αγκάλιασε με στοργή τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους. Διαυγής, συνεπής, ειλικρινής, με ποικιλόμορφη δράση: η ενδυνάμωση των θεσμών της κατασκήνωσης και του κατηχητικού που σημείωναν αλεπάλληλα ρεκόρ συμμετοχής, έφεραν την προσωπική του σφραγίδα, ήταν το αγκάλιασμα των νέων του Χαλανδρίου στην πράξη. Το σπουδαίο κοινωνικό του έργο αναδείχθηκε επί προεδρίας του στο ίδρυμα Κουρτέση, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς ως παιδικός σταθμός και φιλοξένησε δωρεάν τα παιδιά άπορων οικογενειών του Χαλανδρίου. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του ιδρύματος Ζήση και του Σώματος Εθελοντών, εξισώνοντας την ιερατική ιδιότητα με το εθελοντικό έργο.

Η πολυσχιδής διακονία του αλλά και το μαρτυρικό τέλος στο Μάτι πριν 3 χρόνια, οριοθέτησε το πρότυπο χρηστού ιερέα αλλά και διακεκριμένου δημόσιου άνδρα. Μπορεί νομοτελειακά να έχασε τη μάχη στην θάλασσα αλλά κέρδισε την αέναη αναφορά και θύμηση των πιστών. Ο κόσμος, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, με τη δυνατότητα της ουσιαστικής «εν Χριστώ Διακονίας» μέσα στην τοπική κοινωνία, χωρίς συρματοπλέγματα και αγκυλώσεις.

Αμήν

Ο π. Σπυρίδων γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1935 και φοίτησε στη Ριζάρειο Ιερατική Σχολή και στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε το 1968 και διορίστηκε απευθείας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι.

Polis Mag

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Σπάστε τη σιωπή και ανοίξτε αγκαλιά

{Στην Τούφα Χαλανδρίου επί της οδού Αρτεμισίου πριν 18 χρόνια ακριβώς, μια...

Κυριακή 5 Ιουνίου, δράση στο Χαλάνδρι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

To 2o HIDRANT festival, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,...

H πρώτη δημόσια παρουσίαση του ψηφιακού Τοπικού Αρχείου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του ψηφιακού Τοπικού Αρχείου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο...

Το ιστορικό εκκλησάκι της Ζωοοδόχου Πηγής στο Κάτω Χαλάνδρι γιορτάζει

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε απόσταση τριών οικοδομικών τετραγώνων από...