Η ιστορία της Αθήνας περικλείει αστικούς μύθους, που βρίσκονται καλά κλεισμένοι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όταν όμως αναδύονται στην επιφάνεια, σφραγισμένα μυατικά και ντοκουμέντα ξεδιπλώνονται απλόχερα μπροστά στα μάτια του ανύποπτου ταξιδιώτη του χρόνου.
Όπως ο μύθος της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, της πιο ξακουστής ιερόδουλης των Αθηνών που κυριάρχησε στη ζωή της πόλης για μισό αιώνα.
Στη Νεάπολη Εξαρχείων, η διεύθυνση Μάρκου Ευγενικού 14, δίπλα από την κολώνα της ΔΕΗ, η πόρτα με το λαμπάκι, χτυπήστε και θα σας ανοίξω
Ήταν το μήνυμά της που συνόδευε κάθε κλήση στο «6463333», από τα αρσενικά κάθε ηλικίας που επιθυμούσαν να απολαύσουν τον αγοραίο έρωτα. Στο μήνυμα του τηλεφωνητή της, ανέφερε την κοστολόγηση των υπηρεσιών της.
Η Γαβριέλλα αγαπούσε πολύ τους άνδρες. Ήθελε να τους γνωρίσει και να τους ικανοποιεί, περνούσε παραπάνω από τον αναμενόμενο χρόνο με τον καθένα ξεχωριστά. Στον «ναό» της προσέφερε στοργή, ανθώπινη ζεστασιά και κατανόηση. Ποτέ δεν τους φόβιζε και ποτέ δεν μιλούσε άσχημα.
Δεν έγινε πόρνη λόγω της «άπονης ζωής». «Γούσταρε» αυτό που έκανε, δεν επέτρεψε όμως ποτέ στον εαυτό της να ερωτευτεί κάποιον από τους πελάτες της.
Κανένα απολύτως παράπονοδεν έχω, ούτε από την κοινωνία, ούτε από κανέναν, τι μου φταίει δηλαδή η κοινωνία; Aφού το είπαμε, από μικρή, πώς να το εξηγήσω, τον ήθελα τον άντρα, τον λιγουρευόμουνα. Όχι, όχι, δεν μετάνιωσα για τίποτε!
Συνέντευξη στο περιοδικό ΕΝΑ
Δεν έκανε ποτέ ταξικές ή κοινωνικές διακρίσεις. Θρυλείται πως στο κρεβάτι της βρέθηκε η αφρόκρεμα της πολιτικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής Αθήνας αλλά και ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σερβιτόροι, κοκ. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της ζωής της -και λόγω του προχωρημένου της ηλικίας που επέφερε απόφευκτη μείωση των πελατών- εξυπηρετούσε τυφλούς μεσήλικες και υπέργηρους!
Τους περιποιόμουνα γιατί σεβόμουνα τα λεφτά που μου δίνανε. Το σπίτι μου δεν το βλέπανε σαν μπουρδέλο, αλλά σαν καταφύγιο παρηγοριάς
Οι άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά μιλούν για μία γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και απολύτως ανεξάρτητη, που βοήθησε πάρα πολλά παιδιά να πάνε σχολείο και πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα των φτωχών γειτόνων της. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής βοηθούσε τους φτωχούς συνανθρώπους της προσφέροντας φαγητό που η ίδια κατάφερνε να εξασφαλίσει μέσω των «υψηλά ιστάμενων» γνωριμιών της στους κύκλους των ανώτατων γερμανών αξιωματικών. Μάλιστα, από αυτούς κατάφερνε και αποσπούσε κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες που διοχέτευε στους αντιστασιακούς φίλους της!
Έδινε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή της, την οποία φρόντιζε με λετπομέρεια.Βαθιά καλιεργημένη, αγαπούσε τη μουσική, διάβαζε, πήγαινε θέατρο. Ο Κώστας Καλδάρας έγραψε το τραγούδι με τίτλο«Γαβριέλλα» για αυτήν. Περιέχεται στο δίσκο «Νυχτερινή Κυβέρνηση», που κυκλοφόρησε το 1988, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Η ζωή της Γαβριέλλας ανέβηκε και στο θεατρικό σανίδι, σε δύο διαφορετικές παραστάσεις. Μία με την Πωλίνα Γκιωνάκη στον ομώνυμο ρόλο, στην παράσταση «Γαβριέλλα και Ζουζού, οι γαλαζοαίματες πόρνες των Αθηνών», σε σκηνοθεσία Στράτου Τζώρτζογλου. Και μια στο έργο «Γκάμπυ (Μείνατε ευαίσθητοι)», που βασίζεται στην αυτοβιογραφία της, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, με το ρόλο της Γαβριέλλας να υποδύονται σε διαφορετικές ηλικίες (και να αναδεικνύουν διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της) οι: Λίλα Μπακλέση, Γωγώ Μπρέμπου και Άγγελος Παπαδημητρίου.
Η “πλανεύτρα των Αθηνών” όπως την αποκαλούσαν, γεννήθηκε το 1916 στην Τραπεζούντα. Από Ρώσους γονείς αριστοκρατικής καταγωγής από την Κριμαία. Ήλθε στην Ελλάδα το 1929 και δολοφονήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1991. Το κίνητρο θρυλείται πως ήταν η ληστεία. Τι και πόσα πήραν οι δολοφόνοι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει. Γεγονός πάντως είναι, ότι η εμβληματική αυτή γυναίκα, στα 51 χρόνια που ασκούσε το αρχαιότερο επάγγελμα, είχε αποκτήσει τεράστια περιουσία:40 διαμερίσματα, καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών και εξοχικές κατοικίες. Οι δράστες της δολοφονίας, παρά τις έρευνες της Ασφάλειας, δεν κατέστη δυνατόν να ανακαλυφθούν. Έτσι, αυτή η ξεχωριστή παρουσία, αυτή η μοναδική και μόνη ψυχή φτερούγισε μακριά χωρίς σινιάλο, χωρίς καμία ειδοποίηση, πληρώνοντας ίσως το τίμημα αυτής της ιδιότυπης ανεξαρτησίας.
Ο μεγάλος Λευτέρης Παπαδόπουλος είπε για την Γαβριέλλα πως αν ήταν δήμαρχος θα τοποθετούσε τιμητική πλακέτα έξω από το σπίτι της.
Στη Μάρκου Ευγενικού 14, εκεί που έλεγε η ίδια, «χτυπήστε και θα σας ανοίξω»…