Home Πολιτική Χρήστος Στυλιανίδης, ο νέος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας
Πολιτική

Χρήστος Στυλιανίδης, ο νέος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας

Μετά το φιάσκο Αποστολάκη, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς απέκλεισε διαμεσολαβητές και συμβούλους και κατέληξε σε μία ισχυρή προσωπικότητα, με διεθνή αναγνώριση, επιρροή στις Βρυξέλλες .. διαμέσου Κύπρου. Υπουργός του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, αναλαμβάνει ο κύπριος Χρήστος Συλιανίδης. Ο Στυλιανίδης ήταν Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της γιγάντιας πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας

Είναι ο τρίτος υπουργός με καταγωγή από την Κύπρο που θα αναλάβει υπoυργικό θώκο εν Ελλάδι. Ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπανδρέου,  υπουργοποίησε πρώτος τον Λουκή Ακρίτα ο οποίος έφερε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας. Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο δεύτερος, με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη να αναλαμβάνει υφυπουργός και εν συνεχεία αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ακούγεται πως ο Στυλιανίδης επισκεπτόταν συχνά το Μέγαρο Μαξίμου και ότι υπήρξεκαι άτυπος σύμβουλος του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά.

Ως φοιτητής υπήρξε μέλος της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου, βρέθηκε στην Κύπρο, στο πλευρό του κεντροδεξιού Νίκου Αναστασιάδη σε μια νευραλγική θέση: εκλεγμένος βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ήταν εξαιρετικά καλός ως εκπρόσωπος και ο Κύπριος πρόεδρος για να τον ανταμείψει τον πρότεινε Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ. Οι κακιές γλώσσες λένε ότι τον έστειλε στις Βρυξέλλες, γιατί στην Κύπρο εξελισσόταν ως πολιτικός του αντίπαλος. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ωστόσο διαφώνησε ανοιχτά για θέματα διαφθοράς και κυρίως για το μείζον πολιτικό σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, τότε, δεν του ανανέωσε την θητεία στην Κομισιόν.

Η ανάληψη της νεότευκτης υπουργικής θέσης αποτελεί κρας τεστ για τον πρωθυπουργό και τον ίδιο. Γιατί πολλές φορές τα ισχυρά βιογραφικά «καίγονται» στην πράξη. Ειδικά σε έναν τομέα με ανεξέλεγκτη ανασφάλεια κια κρίσιμες δομές. Αναμένονται με ενδιαφέρον η κάθετη στελέχωση του υπουργείου και οι πρώτες δηλώσεις και ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Πρoστατευμένο: Πρώην κήρυκες αρετής νυν ρουσφετολόγοι

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την ΚΕΔΕ- εντυπώσεις και αλλαγές

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 2/3 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της...

Nίκος Ανδρουλάκης: «Η ύπαιθρος πρέπει να γίνει η ευημερούσα περιοχή, στην οποία θέλεις να ζεις»

Στην θεματική εκδήλωση «Πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον» στην...

«Αμοιβαία επωφελής λαϊκισμός» του Αλέξη Μαυραγάνη

«Τι παράξενο θέατρο πολιτιστικού πολέμου» σχολίασε πηγή των Εργατικών για το διπλωματικό...