“Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια”, υποστηρίζουν οι παροικούντες του κλάδου της Οικονομίας.Είναι όμως έτσι ή τελικά οι αριθμοί χρησιμοποιούνται κατα το δοκούν;
Γιατί το ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2021 καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 16,2%, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Αντίστοιχα πέρυσι, υπήρχε οικονομική συρρίκνωση κατά 13,9%, δηλαδή η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας ανέρχεται σε ετήσια βάση σε ποσοστό 30,1%. Τηρουμένων των αναλογιών, βρισκόμαστε σε φάση ανοίγματος σαμπάνιας.
Από την άλλη, τον υψηλότερο δείκτη στη σχέση Χρέους προς ΑΕΠ έχει πλέον διεθνώς η Ελλάδα, ξεπερνώντας τελικά και την Ιαπωνία. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, λόγω των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και των νέων εκδόσεων ομολόγων, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 388 δις ευρώ, έναντι 374,06 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 14.5 δις ευρώ.
Συνολικά, το ακαθάριστο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 236% του ΑΕΠ, έναντι 233% της Ιαπωνίας που έχει τον επόμενο χειρότερο δείκτη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί με σχεδόν 400 δισεκατομμύρια χρέος!
Άρα, οι σαμπάνιες που βαυκαλιστήκαμε παραπάνω, μάλλον πάνε προς (βαθιά) κατάψυξη. Καθε βραχυχρόνια βελτίωση σε δείκτες και ποσά δεν απεικονίζει τη μακροπρόθεσμη τάση που με τέτοιο δυσθεώρητο χρέος σαφώς και παραμένει αρνητική (negative).