Home Ελλάδα Ο Δημήτρης Τσοβόλας στη δύση του πράσινου ήλιου
ΕλλάδαΠολιτική

Ο Δημήτρης Τσοβόλας στη δύση του πράσινου ήλιου

«Ο γιος του αγωγιάτη», έτσι έμεινε στον πολιτική ιστορία ο Δημήτρης Τσοβόλας. Ως υπουργών των Οικονομικών, έμεινε εκεί από το 1985 μέχρι κα τις εκλογές του ’89, μέχρι το 1987 συνυπάρχοντας με τον εσωκκομματικό και ιδεολογικό του αντίπαλο Κώστα Σημίτη, αντιμέτωπος με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε ο μετέπειτα πρωθυπουργός. Παρέα με το θρυλικό «Τσοβόλα, δώστα όλα», για τους πολιτικούς του αντιπάλους της δεκαετίας του ’80 επιτομή του λαϊκισμού, για τις λαϊκά στρώματα ιδεολογικός τους εκφραστής.

Εργατικός μέχρι το μεδούλι, αυτοδημιούργητος, έλκοντας την καταγωγή του από πάμπτωχη αγροτική οικογένεια, τεράστιο το σθένος του κατα την δίκη Κοσκωτά, όπου έδωσε τιτάνια μάχη στο Ειδικό Δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, μαζί και τη βουλευτική του έδρα. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του, πράξη που έγινε τελικά από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, μετά από έρανο!

Στην πολιτική ιστορία έμεινε το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου, σημερινού ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο Βήμα με τον απεχθή τίτλο «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας, ο γιος του αγωγιάτη», στο οποίο ειρωνευόταν προφανώς την ταπεινή καταγωγή του Τσοβόλα. Φίλοι του ΠΑΣΟΚ έκαψαν τα φύλλα της εφημερίδας στις πλατείες των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Λάρισας, καταδεικνύοντας στην πράξη την τεράστια λαϊκή απήχηση και επιρροή του Τσοβόλα.

Στο πέρασμα των χρόνων, έγινε ευρύτερα γνωστή η πολιτική του ηθική, ειδικά όταν με το ΔΗΚΚΙ, το κόμμα που ίδρυσε και έγινε κοινοβουλευτικό, έμεινε εκτός Βουλής για 0,1%, ζητώντας ο ίδιος την αναστολή λειτουργίας του, αφού δεν δέχθηκε να απορροφά κρατική επιχορήγηση. Οι επίγονοί του δεν το δέχθηκαν κι αυτός αποχώρησε.

Μάχιμος δικηγόρος και μάλιστα του υψηλότερου επιπέδου, σεμνός και διακριτικός μέχρι το τέλος, πάντα με συνεπή κοινωνική στάση (βλ. συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου μέχρι την καταδίκη Κορκονέα) και υποστηρικτικός προς κάθε ευάλωτο πολίτη που προσέφευγε σε αυτόν για νομική συνεπικουρία.

Μαζί με τον Δημήτρη Τσοβόλα, κλείνει ο κύκλος των πρωταγωνιστών της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, μιας περιόδου ταραγμένης, αμφιλεγόμενης, με πολλές αμφίσημες και γκρίζες ζώνες, που απομένει στον ιστορικό του μέλλοντος να την αποτιμήσει.

Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από σήμερα συναντάται με τον πολιτικό του αδελφό και τα λένε ξανά υπό του (κατα)πράσινου ήλιου.

Related Articles

Πρoστατευμένο: Πρώην κήρυκες αρετής νυν ρουσφετολόγοι

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την ΚΕΔΕ- εντυπώσεις και αλλαγές

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 2/3 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της...

Ο σταθμός της πόλης με νέο πρόσωπο και δυνατή φωνή

Από την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των ερτζιανών εμπλουτίζεται με...

Ρότζερ Γουώτερς «Κλέψαμε τα γλυπτά του Παρθενώνα» 1ο μέρος

Ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής και ιδρυτικό μέλος των pink floyd Ρότζερ...