Η συνεδρίαση της 6ης Απριλίου 2022 του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου μονοπωλήθηκε από το θέμα της μίσθωσης του κυλικείου του Κοιμητηρίου της πόλης. Ήταν μια θυελλώδης συνεδρίαση, με έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα, που σε κάποια σημεία ξέφυγε εντελώς από το πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης και προχώρησε στο επίπεδο των προσωπικών αντιπαραθέσεων. Δεν θα μείνουμε σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί δεν έχουν να προσφέρουν κάτι θετικό στο δημόσιο διάλογο της πόλης του Χαλανδρίου, αντίθετα συντηρούν ένα νοσηρό κλίμα αιχμών και φημών που ανακυκλώνεται.
Τα πράγματα πάντως γίνονται ξεκάθαρα αν απαντηθούν τα παρακάτω σχετικά ερωτήματα:
- Έπρεπε αυτή η σύμβαση με ενοικαστές/υποενοικιαστές κλπ να λάβει (συμβατικό) τέλος;
- ΑΠ: Ναι
- Προσπάθησε ο μισθωτής μέχρι τέλους να παρατείνει με τερτίπια τη σύμβαση;
- ΑΠ: Ναι
- Η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία βλάπτει τα δημοτικά συμφέροντα όταν υπάρχουν διαγωνιστικές διαδικασίες σε εξέλιξη;
- ΑΠ: Ναι
- Η νομική εκπροσώπηση εκ μέρους του Δήμου είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα ώστε να διαφυλάσσεται το δημοτικό συμφέρον;
- AΠ: Δυστυχώς, κατά μεγάλο μέρος η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πλαίσιο λετομερειών νομικής και νομικιστικής φύσης που εντέλει δίχασε.
Η στάση των δημοτικών παρατάξεων
Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος αναφέρθηκε ενδελεχώς σε όλη την ιστορική διαδρομή και τη νομική εξέλιξη του θέματος. Υπεραμύνθηκε των ενεργειών εκ μέρους της δημοτικής αρχής ώστε η «παρανομία να λάβει τέλος». Ομοίως και ο νομικός σύμβουλος Π. Τακόπουλος που ανέλυσε διεξοδικά τα νομικά δεδομένα και γεγονότα.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Νίκος Πράσσος εκ μέρους της (συμ)παράταξης «Μένω Χαλάνδρι».
Η παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» κυρίως μέσω των παρεμβάσεων του πρώην δημάρχου Γιώργου Κουράση, επικεντρώθηκε στις νομικές και δικαστικές ενέργειες της δημοτικής αρχής, τονίζοντας τη ζωηρή της αντίθεση προς αυτές. Στο ίδιο καταγγελτικό μότιβο, κινήθηκαν επίσης η Κρίστη Αγαπητού, νέα επικεφαλής της παράταξης, και ο Θάνος Τσιαμπάς. Μάλιστα, ο κ. Κουράσης απέκρουσε κάθε υπόνοια κατηγορίας για οποιαδήποτε εύνοια προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΙΓΕΑ και κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Λαδόπουλο για προσωπικές σχέσεις με αυτό το πρόσωπο. Εν τέλει, η στάση της παράταξης στην ψηφοφορία για τις «ενέργειες διοικητικής αποβολής από το κυλικείο» ήταν αρνητική.
Η παράταξη «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» στήριξε, όπως έχει κάνει σταθερά σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της υπόθεσης και σε όλα τα όργανα του Δήμου (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ΦΛΥΑ), την απόφαση της δημοτικής Αρχής για την αποβολή των (υπο) μισθωτών από το Κυλικείο και την απόδοσή του για χρήση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Μίλησε διεξοδικά ο δημοτικός σύμβουλος και νομικός Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος εκπροσωπεί την παράταξη στο ΔΣ της ΦΛΥΑ. Στο τέλος συνόψισε ο επικεφαλής Μάνος Κρανίδης, ο οποίος κινήθηκε στο πλαίσιο που ήδη περιγράψαμε.
Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) και το «Χαλάνδρι Ενάντια», λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ τη συγκεκριμένη μέρα, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση, όμως στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και γενικότερα, τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της διοικητικής αποβολής.
Οι Γιώργος Θωμάς και Παναγιώτης Βάσιος καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής αφού διαφώνησαν επί της ουσίας, δηλαδή για τους νομικούς χειρισμούς και την ελλιπή πληροφόρηση, η οποία όμως δεν προκύπτει από τα γεγονότα, αφού ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι οι φάκελοι με το σύνολο του υλικού της υπόθεσης ήταν διαθέσιμοι αλλά οι προαναφερθέντες δεν προσήλθαν να τους παραλάβουν, παρά το ότι υπήρχε σχετική αίτησή τους.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε δύο παρατηρήσεις μας.
Η πρώτη αφορά στην αξιοσημειώτη επιμονή του Παναγιώτη Βάσιου προς τον Μάνο Κρανίδη, αφού στις δύο ανακοινώσεις του αφιέρωσε σημαντικό χώρο για αυτόν. Η απάντηση Κρανίδη στις αιτιάσεις Βάσιου ήταν ότι πρόκειται για «ανακριβείς, άστοχες και ανούσιες» δηλώσεις.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά σε τρία πρόσωπα που ήταν παρόντες στη ΦΛΥΑ την επίμαχη περίοδο. Ο Άγγελος Νταβίας παρακολούθησε τη συνεδρίαση αλλά δεν του δόθηκε ο λόγος από τον πρόεδρο Γιάννη Λαδόπουλο όταν τον ζήτησε. Ο Χρήστος Κιάκος ήλθε σε σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο για αναφορά του τελευταίου στο πρόσωπό του και τελικά δεν τοποθετήθηκε αναλυτικά. Ο Στάθης Ανδρεόπουλος δεν ήταν παρόντας στη συνεδρίαση.
Τέλος, να σημειώσουμε πως ενσυνείδητα σε όλο το διάστημα της έντονης αντιπαράθεσης, δεν δημοσιεύσαμε ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων που τροφοδοτούν αυτή την κατάσταση.
Ακολουθεί ολόκληρο το video της συνεδρίασης της 6ης Απρίλίου 2022 και το οποίο είναι δημοσιοποιημένο στο You Tube κανάλι του Δήμου Χαλανδρίου.