Home Αυτοδιοίκηση Δωρεάν μικροτσίπ για τα κατοικίδια και δημιουργία δημοτολογίου ζώων συντροφιάς από τον Δήμο Χαλανδρίου
ΑυτοδιοίκησηΕπικαιρότηταΚοινωνίαΧαλάνδρι

Δωρεάν μικροτσίπ για τα κατοικίδια και δημιουργία δημοτολογίου ζώων συντροφιάς από τον Δήμο Χαλανδρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, ο Δήμος Χαλανδρίου δημιουργεί την οργάνωση δημοτολογίου για τα δεσποζόμενα,συμμεριζόμενος την ευαισθησία των πολιτών για τα ζώα συντροφιάς. Ήδη έχουν καταγραφεί 600 ζώα συντροφιάς και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Για την επιτυχή ολοκλήρωσή της καλούνται οι κάτοικοι Χαλανδρίου να καταθέσουν στο πρωτόκολλο του Δήμου τον αριθμό Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του ζώου τους (μικροτσίπ). Η δημιουργία του δημοτολογίου κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να συλλέξει ο Δήμος πλήρη στοιχεία για να μπορεί να προγραμματίσει δράσεις και να διεκδικήσει προγράμματα χρηματοδότησης.

Αίτηση στο δημοτολόγιο εδώ

Με την ευκαιρία μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Ζώων, ο Δήμος προσφέρει δωρεάν 200 μικροτσίπ, που θα τοποθετηθούν με τη βοήθεια του Συλλόγου Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου.

Τα δωρεάν μικροτσίπ θα λάβουν όσοι/όσες δηλώσουν το αίτημά τους έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στη Γραμμή Δημότη 214 214 70 40, που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου για τα αδέσποτα

Σήμερα, στη πόλη μας, ο Δήμος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου, έχει πετύχει να εξασφαλίσει για τα αδέσποτά μας ικανές συνθήκες περίθαλψης και διατροφής. Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα σκυλιά, ο αριθμός τους έχει περιοριστεί δραστικά, χάρη στις εκατοντάδες υιοθεσίες που έχουν γίνει. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός των αδέσποτων γατιών αυξάνεται διαρκώς με γεωμετρική πρόοδο, λόγω του μεγέθους του Δήμου.

Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν λάβει περίθαλψη 350 ζώα. Από αυτά τα περισσότερα ήταν τραυματισμένα σε τροχαία, (σπασίματα λεκάνης, ποδιών, διαφραγματοκήλες). Άλλα υποφέρουν από τρέχουσες ασθένειες (εξορύξεις ματιών, δοντιών, στοματίτιδες, αναπνευστικά).

Παράλληλα έγιναν θεραπείες για την ασθένεια Καλαζάρ και την ψώρα, καθώς και αφαιρέσεις όγκων.

Παράλληλα, έχουν γίνει 123  στειρώσεις  (15 σκυλιά και 108 γάτες). Ο αριθμός είναι ελάχιστος βέβαια, σε σχέση με τον πληθυσμό των αδέσποτων γατιών του Δήμου, αλλά και σε σχέση με τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για 1000 στειρώσεις. Δυστυχώς τα καθημερινά ατυχήματα, οι θεραπείες και οι νοσηλείες καθυστερούν την ολοκλήρωση του στόχου στο προδιαγεγραμμένο διάστημα. Ωστόσο, αναζητούνται τρόποι να οργανωθούν μαζικές στειρώσεις στο επόμενο πρόγραμμα, για να αναχαιτιστεί ο περαιτέρω πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των γατιών.

Χαρτογράφηση «γατοαποικιών»

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο Δήμος έχει αποδεχτεί την πρόταση της φιλοζωικής για μια συγκέντρωση όλων των «γατόφιλων», αλλά και όσων άλλων νοιάζονται και μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια, ώστε να χαρτογραφηθούν οι λεγόμενες «γατοαποικίες», (πέρα από αυτές, που ήδη γνωρίζουμε) και να αναζητήσουμε άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Ο δήμος Χαλανδρίου δείχνει έμπρακτα το δρόμο του πολιτισμού μέσα από δράσεις που συμβάλλουν στη σωστή τήρηση του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, στηρίζοντας τους ιδιοκτήτες ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των ζώων σε στέγη, τροφή μα πρωτίστως σε ανιδιοτελή αγάπη.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...

Δημήτρης Μητροπάνος «Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο»

Η πόλη ανάβει τα φώτα της και φιλοξενεί άγνωστες ιστορίες για τον...

Νέοι Δημοτικοί χώροι Δωρεάν Στάθμευσης στο Γαλάτσι

Η διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου, γνωρίζοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι...