Home Νέα της Πόλης Τι συνέβη τελικά με τον Χάρη Ρώμα στα εκλογικά τμήματα του Χαλανδρίου;
Νέα της ΠόληςΠολιτικήΧαλάνδρι

Τι συνέβη τελικά με τον Χάρη Ρώμα στα εκλογικά τμήματα του Χαλανδρίου;

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Χάρης Ρώμας, φιλοξενήθηκε στη «μεγάλη εκλογική βραδιά» στο mega. Με αφορμή τον προπηλακισμό που ανέφερε ότι δέχτηκε σε εκλογικά τμήματα του Χαλανδρίου, άδραξε την ευκαιρία να αφήσει το δικό του πολιτικό μήνυμα. Η Παρουσία του ηθοποιού, χαρακτηρίστηκε από πολιτικό κύρος.

Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο του Ν. Ευαγγελάτου, ο οποίος θεωρεί ότι ανεξαρτήτως ιδιότητας μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά να εισέρχεται στα εκλογικά τμήματα. Η μη τοποθέτηση παριστάμενων πολιτικών προσώπων στο σχολιασμό αυτό, αναδεικνύει έντονα την απαραίτητη κατάρτισή μας, σε θέματα πολιτικής παιδείας και ίσως ανάγει πάλι το θέμα της επιστροφής της Κοινωνιολογίας στα σχολεία.

Τι ισχύει τελικά με την εκλογική διαδικασία, οι Αντιπρόσωποι στα Εκλογικά Τμήματα του Χαλανδρίου είχαν σκοπιμότητα με φόντο τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές ή εν τέλει ήταν μία παρεξήγηση από θέματα που αγνοούμε ή τα συγχέουμε με τις δημοτικές εκλογές;

Στο άρθρο 87 Π.Δ. 96/2007 και άρθρο 29 παρ.6 ν.3731/2008 γίνεται ρητά σαφές ότι ουδείς έχει δικαίωμα να εισέρχεται χωρίς να εκπληρώνει καθήκοντα. Παρατίθεται αναλυτικός οδηγός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών σχετικά με τις διαδικασίες και ποιοι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των εκλογικών τμημάτων.

(Άρθρο 87 Π.Δ. 96/2007και άρθρο 29 παρ.6 ν.3731/2008)Απαγορεύσεις

   1. Απαγορεύεται η παρουσία κάθε ένοπλης δύναμης στον τόπο της ψηφοφορίας και γύρω απ’ αυτόν.

   2. Απαγορεύεται να πλησιάζει στον τόπο της ψηφο­φορίας ή γύρω του οποιοσδήποτε εκλογέας ή πολίτης ή αξιωματικός που φέρει όπλο ή οποιοδήποτε όργανο κατάλληλο για επίθεση.

   3. Απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα της ψηφο­φορίας οποιουδήποτε δεν εκπληρώνει καθήκοντα σύμ­φωνα με το διάταγμα αυτό ή δεν καλείται να ψηφίσει.

Δικαίωμα εισόδου μέσα στα εκλογικά τμήματα, πέραν των Δικαστικών Αντιπροσώπων και της εφορευτικής επιτροπής έχουν μόνο οι διορισμένοι εκπρόσωποι των κομμάτων ,οι υποψήφιοι βουλευτές και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου που έχουν την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας που κάνει ο Αρμόδιος Δήμος.

Η συμπεριφορά των αντιπρόσωπων συγκεκριμένου κόμματος, η εμπάθεια που έδειξε προς τον Αιρετό της Περιφέρειας Αττική, βάσει μαρτυριών σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται, τώρα αν ήταν στημένη δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Μήπως τελικά η κακή συγκυρία ή η ελλιπής γνώση και ενημέρωση δημιούργησε τεταμένο κλίμα, χωρίς να υπάρχει εντέλει καμία πρόθεση;

Οι μάρτυρες των περιστατικών, ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι θεώρησαν ότι όλος αυτός ο διαπληκτισμός είναι απόρροια των διαδικασιών που επικρατούν στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που συνήθως συμπίπτουν με τις Βουλευτικές, καθώς τότε ως Υποψήφιος Δήμαρχος αλλά και ως Αιρετός θα είχε κάθε δικαίωμα να ελέγχει τα εκλογικά τμήματα. Εννοείται δε, ότι η πρόσβαση στον αύλειο χώρο των εκλογικών κέντρων δεν εμποδίζεται και εκεί έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να παραμείνει, να ενημερωθεί, να συζητήσει. . Απορίας άξιον, γιατί οι κομματικοί αντιπρόσωποι της Ν.Δ επέλεξαν να σιωπήσουν και να μη συνδράμουν στη διαλεύκανση του τοπίου, αφήνοντας άπαντες εκτεθειμένους, μήπως επειδή ήταν τα μέλη της αντιπολίτευση τους δήμου;

Είναι κρίμα να δημιουργούνται διαρκώς έριδες σε βάρος δημοκρατικών διαδικασιών και να μένουν εντυπώσεις που θίγουν προσωπικότητες και δημιουργούν ένα κλίμα υστεροβουλίας που δε συνάδει με το πολιτικό ήθος. Η τήρηση των διαδικασιών, ίσως είναι το μόνο θεμέλιο που κρατάει ζωντανή τη δημοκρατία μας και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Η όξυνση των αποκλίσεων δημιουργεί πολώσεις που δε συμβάλλουν σε κανένα θετικό αποτέλεσμα και δη σε μία κοινωνία πλουραλιστική. Όλοι οι μάρτυρες μίλησαν για την αξιοπρεπή στάση του κ. Ρώμα και για το πρωτόγνωρο μένος εναντίον του. Ενώ η στάση ανθυποψηφίων δείχνει ξεκάθαρη πολιτική ολίσθιση.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Με γαλλική κωμωδία στο πηδάλιο, σαλπάρει η Αργώ

H Αργώ, μας ταξιδεύει κινηματογραφικά στη Γαλλία του 1967 και προβάλλει την...

“Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων” με την Αργώ

Μπήκε η Σαρακοστή, τριήμερα πάνε κι έρχονται και κάπου ανάμεσα σε όλα...

Η Συμβολή των γυναικών στο έπος της εθνεγερσίας του 1821 από την Ένωση Αρκάδων

Η συμβολή των Αρκάδων στην Επανάσταση υπήρξε καθοριστική για την απελευθέρωση, η...

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την ΚΕΔΕ- εντυπώσεις και αλλαγές

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 2/3 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της...