Home Πολιτική Ν. Ανδρουλάκης: Τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδειχτούν για άλλη μια φορά αλυσιτελή, όσο συνεχίζει να ανέχεται τον πληθωρισμό των κερδών
Πολιτική

Ν. Ανδρουλάκης: Τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδειχτούν για άλλη μια φορά αλυσιτελή, όσο συνεχίζει να ανέχεται τον πληθωρισμό των κερδών

Στην απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κάρυστο αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Έκανε λόγο για δύο νέους ανθρώπους που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως κάνουν καθημερινά με ηρωισμό και απαράμιλλη αυταπάρνηση οι χειριστές μας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. «Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την προσφορά τους στην πατρίδα», είπε. 

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στα μέτρα που μέχρι σήμερα έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, τα οποία «δεν είχαν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και το αναγκαίο κοινωνικό αποτύπωμα». Ενδεικτικά, τον Ιούλιο οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, όταν στην Ε.Ε. οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat  που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Σχολίασε μάλιστα πως κάπως αργά αντιλήφθηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι στη χώρα μας επικρατεί «πληθωρισμός απληστίας», όπως τον ονομάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ. «Το κατάλαβε αφότου οι πολίτες, πλήρωσαν πανάκριβα προϊόντα κι ακτοπλοϊκά εισιτήρια φέτος το καλοκαίρι. Το κατάλαβε αφού πρώτα οι πολίτες είτε επιβαρύνθηκαν με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είτε εξαπατήθηκαν πληρώνοντας την ίδια τιμή αλλά για μικρότερες συσκευασίες», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει ακόμη να αντιλαμβάνεται ότι τα pass ανακουφίζουν μόνο προσωρινά τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Όσο δεν επιβάλλεται ουσιαστικός έλεγχος στις αγορές, ακόμα και αυτά θα καταλήγουν να τροφοδοτούν τα κέρδη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εις βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας», υπογράμμισε. Υπενθύμισε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία, την τελευταία τετραετία, τα κέρδη αυξήθηκαν 16,1%, ενώ το κόστος εργασίας 7% (σε ονομαστικούς όρους, ανά μονάδα προϊόντος). Σε πραγματικούς όρους, δηλαδή συνυπολογίζοντας την άνοδο των τιμών, το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 4,6%. 

Νομοσχέδιο

«Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Τα πρόσθετα μέτρα, που συζητάμε σήμερα είναι κατ’ αρχήν ευπρόσδεκτα, ωστόσο θα αποδειχτούν για άλλη μια φορά αλυσιτελή όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να ανέχεται τον πληθωρισμό των κερδών, σε ορισμένους  κλάδους της οικονομίας», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. Χαρακτήρισε ως αποσπασματικά τα μέτρα του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία «δεν συγκροτούν σε καμία περίπτωση ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, το οποίο έχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές». Σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει «επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν έχει στρατηγική αντίληψη για τη χώρα και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας. Δεν έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για το δημογραφικό, τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάτι που με σοβαρότητα κάναμε διαχρονικά. Συνεπώς, μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας αλλού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε. 

Ακρίβεια – Μισθοί

Δεδομένου, δε, ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κατατάσσεται τρίτη από το τέλος στην Ε.Ε., οι προαναγγελίες του κ. Χατζηδάκη για αυξήσεις μισθών και παράταση του market pass, σημείωσε πως δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες. Επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση, αξιοποίηση των υπερεσόδων του κράτους από τους έμμεσους φόρους λόγω των ανατιμήσεων και εντατικούς ελέγχους κατά αθέμιτων πρακτικών. Εκτίμησε πως το νομοσχέδιο, που διαφημίστηκε στα ΜΜΕ, ως «νέο μισθολόγιο» των Δημοσίων Υπαλλήλων απαξιώνει πλήρως την έννοια του ενιαίου μισθολογίου, ταυτίζοντάς τη με ένα οριζόντιο επίδομα 70€ ακαθάριστα, ενώ οι αυξήσεις είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό. «Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης δεν διαφωνούμε, επισημαίνουμε όμως ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του “επιτελικού κράτους”, που αναθέτει συνεχώς με αποφάσεις υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί και αυτό σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση «ημετέρων», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Αναφέρθηκε στην αύξηση των ποσών της μείωσης του φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα ως ευπρόσδεκτο μεν μέτρο, «αλλά πολύ μακριά από μια ολοκληρωμένη πολιτική για το δημογραφικό της χώρας». Υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της σημαντικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω, καθώς «μια χώρα με ένα τόσο οξύ δημογραφικό πρόβλημα, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη». Ενώ στην Ελλάδα οι οικογένειες χωρίς παιδιά έχουν σχεδόν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις οικογένειες με παιδιά, στην Πορτογαλία που αντιμετωπίζει ανάλογο δημογραφικό  πρόβλημα, η διαφορά στους φορολογικούς συντελεστές αγγίζει τις 10 μονάδες. Σχετικά, δε, με το youth pass των 150 ευρώ, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πώς οι νέοι μας θα απολαμβάνουν περισσότερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για να πάψουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό στην ανεργία των νέων». Έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων, με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας που θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους, ιδίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένου ότι χιλιάδες νέες και νέοι εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε εποχικές εργασίες.

Στεγαστική πολιτική

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην αλαζονεία που επιδεικνύουν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του στο ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής, αποδεικνύοντας πόσο περιφρονούν τους αδύναμους πολίτες και τη νέα γενιά. Επανέλαβε τους άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών, νεόδμητων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παλαιότερων κατοικιών, που μπορούν να μπουν στη δεξαμενή με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής ώστε να μπουν στην κοινωνική δεξαμενή κατοικίες παραμένουν κλειστές ή άνθρωποι που έχουν υψηλό ΕΝΦΙΑ, να εντάξουν κι αυτοί τα σπίτια τους στην κοινωνική δεξαμενή και να προστεθούν σε αυτά νεόδμητες κατοικίες. «Προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης  για πολλοστή φορά – όπως και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και σήμερα ο κ. Χατζηδάκης-, με περισσή αλαζονεία περιπαίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί όμως εφαρμοσμένη πολιτική στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη», είπε, σχολιάζοντας την κριτική με μπακαλίστικους όρους που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατίας για να απαξιώσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι θα τινάξουμε στον αέρα τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ρωτήσει τη νέα του πολιτική φίλη, την ακροδεξιά Πρωθυπουργό της Ιταλίας κυρία Μελόνι, πώς υλοποιεί τέτοια προγράμματα, αλλά και τους Αντόνιο Κόστα, Πέδρο Σάντσεθ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Χαρακτήρισε ως εκτός πραγματικότητας το στεγαστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας «Σπίτι μου», καθώς οι δικαιούχοι δεν βρίσκουν φτηνά σπίτια και δεν ρυθμίζει την αγορά ενοικίου, ώστε να οδηγηθούν σε αποκλιμάκωση οι τιμές. «Γιατί το κόστος ενοικίασης καλπάζει σε όλη την Ελλάδα; Να το πείτε στον ελληνικό λαό, που πληρώνει υπέρογκα ενοίκια. Να το πείτε στους νέους φοιτητές, που θα πάνε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της χώρας και δεν θα μπορούν να βρουν σπίτι. Δεν θα μπορούν να στεγάσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή, για να σπουδάσουν», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης. 

Ιδιωτικό χρέος

Επισήμανε την αναποτελεσματικότητα και προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι επανέρχεται για μία ακόμη φορά με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον οποίο χαρακτήρισε και ως τη μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης. «Μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει μόλις 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, τη στιγμή που το σύνολο εκείνων που μπορούν να ρυθμιστούν, υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια. Εμείς καταθέσαμε έγκαιρα τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει 120 δόσεις για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία», ανέφερε. Στον αντίποδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων οφειλών, όταν η αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει πενιχρά αποτελέσματα με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται, ενώ για χρέη στον ΕΦΚΑ έχει υποβάλλει αίτηση μόλις το 20% των δικαιούχων. Όσο για το σχέδιο του «νέου Ηρακλή» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά βάση στις μη συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Eurostat  -σε αντίθεση με ότι έγινε με τον Ηρακλή 1 και 2-, οι εγγυήσεις που θα δίνει το δημόσιο με έκδοση ομολόγων για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, θα εγγράφονται στο δημόσιο χρέος εκτός και αν οι ιδιώτες επενδυτές αναλάβουν ίσο ή μεγαλύτερο μερίδιο του κινδύνου αθέτησης, δηλαδή μη πληρωμής σε σχέση με το δημόσιο.  «Σας ερωτώ κύριε Υπουργέ, πώς θα το διασφαλίσετε αυτό;», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας πως τελευταία στιγμή γλιτώσαμε από την Eurostat την προσμέτρηση στο χρέος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, που δόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» 1 και 2. «Ένα όμως είναι δεδομένο: Το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα τραπεζικά βάρη», ξεκαθάρισε.

Αξιολόγηση προγραμμάτων

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη διάταξη για την προαιρετική αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ο κ. Ανδρουλάκης, αφού υπενθύμισε πως πρώτο το ΠΑΣΟΚ διατυπώσαμε την ανάγκη αξιολόγησής τους από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σημείωσε πως «η διάταξη δείχνει τη βαθιά υποκριτική και προσχηματική στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κρύφτηκε, με μια στάση “ήξεις αφήξεις” πίσω από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής». Η διγλωσσία αποκαλύφθηκε προεκλογικά όταν ο μεν κ. Χατζηδάκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 8,9 δισ. € σε βάθος τετραετίας, ενώ ο κ. Σκυλακάκης μιλούσε για 5,5 δισ. € τον χρόνο δηλαδή 22 δισ. στην τετραετία. «Εάν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φορέα που θα πραγματοποιεί την κοστολόγηση, τότε θα πρέπει η διοίκησή του να ορίζεται μέσω της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, να μην συμμετέχουν σε αυτήν πολιτικά πρόσωπα και να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των μελών της διοίκησης», πρότεινε. 

Υποκλοπές

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενημέρωσε το σώμα, ότι σύμφωνα με την επιστολή που παρέλαβε εχθές το βράδυ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έγιναν τρεις απόπειρες  και όχι μία προκειμένου να παγιδευτεί με το παράνομο λογισμικό Predator. Όσο για τους υπόλοιπους 87 συμπολίτες μας, που έχουν λάβει αντίστοιχη επιστολή της ΑΠΔΠΧ, σημείωσε ότι θεωρεί αυτονόητο «για όσους ορκίζονται στην Ελληνική Δημοκρατία, στους θεσμούς, στη διαφάνεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου και όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης, θέσεις εξουσίας, ότι οφείλουν να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων και τον ελληνικό λαό για αυτές τις επιστολές», καθώς και να δώσουν τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. «Το οφείλουν στην αλήθεια. Το οφείλουν στον λαό, στην πατρίδα, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Δημοκρατία. Έχουν χρέος να το κάνουν», τόνισε, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι επέτρεψαν να κυλιστεί η δημόσια ζωή στον βούρκο για να κρύψουν με παραπληροφόρηση και συμψηφισμούς τις βαρύτατες ευθύνες τους, πρέπει να λογοδοτήσουν. «Είμαι εδώ γιατί συνεχίζω τον αγώνα της διαφάνειας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού των θεσμών και της Δημοκρατίας», υπογράμμισε, θέτοντας το ερώτημα που αναμένουμε να απαντήσουν η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι: Ποιοι είχαν στήσει αυτό το παράκεντρο εξουσίας και χρησιμοποιούσαν το Predator; «Πρέπει η δικαιοσύνη να ελέγξει άμεσα πόσοι από τους 87 υπήρξαν και θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Για να δούμε πόσες είναι τελικά οι “διαβολικές συμπτώσεις” πέραν από εμένα, τον κ. Κουκάκη και την κ. Σίφορντ; Μόνο έτσι θα σταματήσουν να κρύβονται από τις ευθύνες τους ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες». Απαντώντας, δε, στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ρώτησε: «Εσείς πήρατε κάποιο φάκελο, κ. Χατζηδάκη; Γιατί είστε από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Αν πραγματικά είστε από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, φιλελευθερισμός και ανοχή σε παρακρατικές πρακτικές δεν πάνε μαζί, κ. Χατζηδάκη. 

Γι’ αυτό, μαθήματα όχι στο ΠΑΣΟΚ!». 

Related Articles

Πρoστατευμένο: Πρώην κήρυκες αρετής νυν ρουσφετολόγοι

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την ΚΕΔΕ- εντυπώσεις και αλλαγές

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 2/3 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της...

Nίκος Ανδρουλάκης: «Η ύπαιθρος πρέπει να γίνει η ευημερούσα περιοχή, στην οποία θέλεις να ζεις»

Στην θεματική εκδήλωση «Πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον» στην...

«Αμοιβαία επωφελής λαϊκισμός» του Αλέξη Μαυραγάνη

«Τι παράξενο θέατρο πολιτιστικού πολέμου» σχολίασε πηγή των Εργατικών για το διπλωματικό...