Home Κοινωνία Σε ισχύ στην ΕΕ ο νέος νόμος (DSA) για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε 19 πλατφόρμες- Τι αλλάζει για τους χρήστες
Κοινωνία

Σε ισχύ στην ΕΕ ο νέος νόμος (DSA) για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε 19 πλατφόρμες- Τι αλλάζει για τους χρήστες

person hold gold htc android smartphone in front of macbook pro
Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Τέθηκε σε ισχύ στην ΕΕ ο νέος νόμος (DSA) για τις ψηφιακές υπηρεσίες – ο οποίος αυξάνει σημαντικά τον έλεγχο σε 19 μεγάλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, X (Twitter), YouTube, Instagram, Google και Amazon Store. Σύμφωνα με τον επίτροπο της Ε.Ε για την εσωτερική αγορά (T.Breton), οι προτεραιότητες του νέου νόμου, αφορούν:

  • Την προστασία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης
  • και φιλορωσικής προπαγάνδας

Επίσης με αναφορές του ίδιου, η Επιτροπή της ΕΕ θα εξετάσει εξονυχιστικά όλες αυτές τις πλατφόρμες, έτσι ώστε να διασφαλίσει πως θα συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του νέου νόμου – ενώ θα επιβάλει κυρώσεις, εάν διαπιστωθούν παραβάσεις. Τόνισε δε, πως η συμμόρφωση με το DSA δεν αποτελεί ποινή – αλλά είναι μία ευκαιρία για τις πλατφόρμες να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους.

Ήδη έχουμε παρατηρήσει ότι γίνεται αυστηρός έλεγχος σε αναρτήσεις μας, κυρίως σε θέματα πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής, σε σημείο που θυμίζει το υπουργείο αλήθειας του Orwell. Φαίνεται σα να έχει οριστεί άλλη μία μορφή εξουσίας και αυτή να ανήκει σε μία «ολιγαρχία» των κοινωνικών δικτύων. Σίγουρα το διαδίκτυο χρήζει μέτρων ασφάλειας -ώστε να προστατευτούν τα παιδιά -να σταματήσει η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα – να γίνεται έλεγχος χρηστών, ώστε να σταματήσουν πίσω από ψεύτικα προφίλ, να συκοφαντούν, να εξαπατούν και να ασκούν πρωτόγνωρη βία. Ας ελπίσουμε ότι η παρέμβαση και τα μέτρα που θα παρθούν, θα απέχουν από οτιδήποτε καταλύει το δικαίωμα της έκφρασης γνώμης.

«Η γαλλική εφημερίδα France Soir μιλά για επιβολή της αυτολογοκρισίας στα κοινωνικά δίκτυα. Οι Γάλλοι θυμίζονται για τους ταξικούς αγώνες και είναι διαχρονικοί αγωνιστές της ελευθεροτυπίας, με έντονο εκφραστή τον Άλμπερτ Καμύ. Η συντάκτης Lauriane Bernard, αναφέρει ότι : Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά όχι απόλυτο δικαίωμα. Υπάρχουν πράγματι καταχρήσεις που τιμωρούνται ρητά από το νόμο. Ωστόσο, μόνο ο δικαστής έχει την εξουσία να λέει τι είναι παράνομο, ενώ σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, διενεργεί αυτό που ονομάζεται «εκ των υστέρων έλεγχος. Οι πλατφόρμες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να αφαιρούν το αναφερόμενο περιεχόμενο. Θα είναι όμως υποχρεωμένες «να αναλύουν και να διορθώνουν τον συστημικό κίνδυνο που ενέχει για τη δημόσια ασφάλεια. Με την ποινή της καταβολής προστίμου έως και 6% του παγκοσμίου τζίρου τους. Εν τούτοις, δεν υπάρχει σαφής ορισμός του «συστημικού κινδύνου» σε αυτό το εξαιρετικά ασαφές κείμενο του νόμου, όπου τίποτα δεν προσδιορίζεται ρητά. Ο κανονισμός ορίζει απλά έναν κατάλογο καταστάσεων που αφορούν το διαδικτυακό μίσος και τη βία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τον πολιτικό λόγο, τις εκλογικές διαδικασίες και τη δημόσια υγεία (εμβόλια;). Επομένως, εναπόκειται στα κοινωνικά δίκτυα να ερμηνεύουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, με δική τους ευθύνη και χωρίς την υποστήριξη δικαστή!»

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο συνεδριακό κέντρο Μεταμόρφωσης

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μεταμόρφωσης, στο πλαίσιο του εθελοντικού...

Εθελοντική Αιμοδοσία στα Βριλήσσια

Κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ειδικότερα, από τον Ιούλιο έως...

Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση...

ΟΠΕΚΑ -δωρεάν βιβλία και εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις

Δωρεάν βιβλία και δωρεάν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις για 130.000 και 32.500 δικαιούχους αντίστοιχα, μοιράζει φέτος ο ΟΠΕΚΑ, στο πλαίσιο...