Home Αυτοδιοίκηση Συμβουλές σε Υπ. Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δημότες
Αυτοδιοίκηση

Συμβουλές σε Υπ. Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δημότες

Η επίσημη προεκλογική κούρσα συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, θέρμη και πάθος από την πλειοψηφία των υποψηφίων. Περισσότερο το αίσθημα που προσδίδουν οι συμπεριφορές κάποιων Υποψηφίων είναι το «μεταξύ μας- μεταξάς», που έλεγαν στον κάποτε στο χωριό. Ακόμη το πιο περίεργο της αναμέτρησης αυτής, είναι ότι οι βλέψεις των περισσοτέρων υποψηφίων βρίσκονται στη δημιουργία συμμαχιών για τη δεύτερη Κυριακή, σα να έχουν «από μόνοι τους» προδεδικασμένο το αποτέλεσμα της πρώτης.

Ωστόσο, κάποιες συμπεριφορές δείχνουν αναίδεια, ως προς το σύνολο των δημοτών. Το θεωρώ αδιανόητο, να κατεβαίνεις υποψήφιος και να μην έχεις κάνει καν το κόπο να διαβάσεις τον καινούριο εκλογικό νόμο ή τουλάχιστον να ενημερωθείς από το δικηγόρο που έχει αναλάβει τα διαδικαστικά.

Λίγες συμβουλές, ώστε να παύσουν να θεωρούν τους δημότες άσχετους και άβουλους. Δεν είναι η προεκλογική εκστρατεία σχολική πενταήμερη εκδρομή.

α) Η επόμενη Αυτοδιοικητική θητεία είναι ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ και όχι τετραετής, όπως είδαμε να αναφέρεται ευθαρσώς σε δημοσιευμένο βίντεο υποψήφιας δημάρχου που βρίσκεται μάλιστα αρκετά χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Υπάρχει βέβαια το disclaimer της συνήθειας και δη λόγω βουλευτικών. Αυτό ως δικαιολογία θα μπορούσε να γίνει δεκτή λίγους μήνες νωρίτερα όπου αρκετοί εκ των υποψηφίων παρασυρόντουσαν από τις βουλευτικές και όχι λίγες μέρες πριν την κάλπη. Ίδιες λανθασμένες αναφορές από την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είδαμε και από υποψηφίους διαφόρων διοικήσεων.

β) Τίθεται πλέον  όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

γ) Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που θα εκλεχθούν, είναι αναλογικός του πληθυσμού και τα 3/5 αυτού είναι απαραίτητα από την διοίκηση.

δ)Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1), δύο (2) ή τριών (3) υποψηφίων. Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του είκοσι πέντε (25), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) υποψηφίων κατά ανώτατο όριο. Πάει αναλογικά με τον πληθυσμό. Στο Χαλάνδρι και σε δήμους άνω των 50000 κατοίκων είναι 4 σταυροί.

ε) Θεμιτό θα ήταν να μην προκαλούν το κοινό αίσθημα με επιλογή υποψηφίων που ανάγεται το θέμα «περί νόμιμου και ηθικού».

στ) Είναι αδιαπραγμάτευτα απαράδεκτο, να διεκδικεί ο οποιοσδήποτε αξιώματα και να μην μπορεί να συντάξει μία σωστή πρόταση και μέσα σε αυτήν να αντικρίζει ο δημότης σωρεία ορθογραφικών λαθών.

Οι δημότες, να ψάχνουν κάθε πληροφορία και να διασταυρώνουν κάθε στοιχείο που τους παρέχεται ώστε να αποφευχθεί η κατ’ εξακολούθηση πλάνη τους, που πολλοί πολιτευόμενοι επιχειρούν και ιδίως οι κατ’ επάγγελμα.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων, Blogger, από την εποχή που η ελεύθερη έκφραση φαινόταν κατάκτηση, φάνταζε αναφαίρετο δικαίωμα όλων που στα χρόνια φθίνει και χάνεται σε μία αρθρογραφία παπαγαλίστικη που ικανοποιεί την υποκρισία του φαίνεσθαι.

Related Articles

Ορισμός Δημοτικών Τελών 2024 με φόντο τη νέα εποχή

Εκθειάζει η αντιπολίτευση την επιλογή Ρούσσου Το πρόγραμμα «Πληρώνω όπως Πετάω» (Pay...

Σε τροχιά νέας εποχής η διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου

Λίγο πριν την ορκωμοσία του Νέου Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, η Διοίκηση του...

Η ακροδεξιά διολίσθηση στα εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα, μετά την αποχώρηση του κ Γ. Κουράση, γεννά μόνο θλίψη.

Δήλωση του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, μέσω της οποίας καταγγέλλει την προσβολή...