Home Έχω φωνή Γιατί δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι δημότες για τις εκθέσεις του Υγειονομικού;
Έχω φωνήΧαλάνδρι

Γιατί δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι δημότες για τις εκθέσεις του Υγειονομικού;

Ένας χρόνος πέρασε από τον άδικο και πρόωρο χαμό ενός 8χρονου κοριτσιού.

Ήταν 12 Αυγούστου του 2022, όπου το άμοιρο παιδί, βρέθηκε νεκρό, αφού εγκλωβίστηκε σε εγκαταλελειμμένο όχημα του παππού της, στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι.

Η ασύλληπτη τραγωδία, που στιγματίζει την τοπική κοινωνία, γεννά πληθώρα ερωτηματικών για τους ιθύνοντες, για τις συνθήκες διαβίωσης που βίωνε το μικρό παιδί και τους λόγους της πολυετούς ύπαρξης εγκαταλελειμμένου οχήματος στο χώρο.

Επανέρχομαι στο θέμα του καταυλισμού, όπως είχα κάνει πριν ένα χρόνο μέσω του blog του Ανάδρομον και αυτή τη φορά, όπως και τότε, είμαι γεμάτη ερωτηματικά, επειδή η μέριμνα πρέπει να είναι για όλους, χωρίς να διακρίνει, αλλά να επιμελείται σταθερά, ώστε να μειωθεί η ανάγκη φροντίδας και όχι να δημιουργεί μόνιμες ασθενικές μειονότητες.

Στην παρούσα ανάρτησή μου, θα επιμείνω στις Υγειονομικές Συνθήκες που επικρατούν εντός κι εκτός του καταυλισμού, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων του συνοικισμού Ρομά και των περιοίκων.

Σε έλεγχο του Υγειονομικού της Περιφέρειας Αττικής στον καταυλισμό αναφέρθηκαν τα εξής:

Κατά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, στις 15-02- 2022 και 22-02-2022 εντός και στον ευρύτερο χώρο του καταυλισμού των ΡΟΜΑ διαπιστώθηκε ότι συνεχίζουν να ισχύουν τα όσα είχαν γενικότερα αναφερθεί στην «ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ» που είχε συμπληρωθεί από κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας στις 19-3-2018, και η οποία είχε αποσταλεί αρμοδίως.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι, ο παραπάνω καταυλισμός δεν διαθέτει όλα τα έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση των κατοίκων του. Στον χώρο εντός του καταυλισμού, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ακαθάρτων νερών, αγνώστου προέλευσης καθώς και δυσοσμία και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού υπήρχαν απορρίμματα και συσσωρευμένα άχρηστα αντικείμενα, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος της υγείας των ενοίκων του καταυλισμού αλλά και των περιοίκων γενικότερα.

Για την παραπάνω κατάσταση η Υπηρεσία διαβίβασε Έκθεση Υγειονομικής Επιθεώρησης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προτείνοντας να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Επίσης επισημαίνεται ότι, η Υπηρεσία, με σχετική αλληλογραφία της, στο παρελθόν, έχει ζητήσει επανειλημμένα ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε για τη λήψη στον ήδη υπάρχοντα χώρο όλων των απαιτούμενων μέτρων για την υγειονομικά αποδεκτή διαβίωση των ατόμων που ζουν στον καταυλισμό, ή την μετεγκατάσταση του καταυλισμού σε άλλον κατάλληλο χώρο.

Το έγγραφο με το υπ’ αριθμόν πρωτόκολλο 228544/17-3-2022 στάλθηκε στις: 17/3/2022, στον δήμο Χαλανδρίου, στην Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, στον Περιφέρει Αττικής, στο Υπουργείο Υγείας και στην Εισαγγελία Αθηνών. Υπενθυμίζεται, ότι, υπεύθυνος για το θέμα του καταυλισμού είναι ο Δήμος Χαλανδρίου, κάτι το οποίο προσωπικά με βρίσκει αντίθετη, θεωρώ, ότι, ο δήμος θα έπρεπε να συνεπικουρεί την κεντρική διοίκηση και όχι να συμβαίνει το αντίθετο.

Στο παραπάνω έγγραφο, οι επόπτες δημόσιες υγείας, αναφέρουν επίσης, ότι, οι κάτοικοι του καταυλισμού, βάσει των στοιχείων που τους έδωσε η υπεύθυνη σε θέματα ρομά είναι 247 άτομα/ 65 οικογένειες.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, για δεύτερη φορά.: Από το 2018 που ήταν ο πρώτος έλεγχος μέχρι το 2022, γιατί δεν υπήρξε καμία βελτίωση;

Εφόσον το πρόγραμμα που στηρίζει ο δήμος, δεν είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον για τους περισσότερους, γιατί δεν ενημέρωσε ποτέ ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο τους δημότες; Γιατί δεν έκανε διαβουλεύσεις μαζί τους; Οι κάτοικοι δεν είναι ρατσιστές, ζητάνε υγιή διαβίωση ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, συμπεριλαμβανομένων φυσικά τους ΡΟΜΑ γείτονές τους. Η συμμετοχικότητα φέρνει πάντα αποτέλεσμα. Η διοίκηση του δήμου, διακατέχεται από την κακή συνήθεια, να κρατάει «κεκλεισμένων των θυρών», θέματα που αφορούν άπαντες, εγείροντας ερωτήματα για τις διαφανείς λειτουργίες της. Ενώ η επικοινωνία των θεμάτων θα τα αναιρούσε.

Η δικαιολογία ότι οι Ρομά αρνούνται να ενταχθούν, πλέον δεν πείθει (έχω ενημερωθεί σχετικά από εκπρόσωπο αρχηγού τους) , υπάρχει μία μικρή μερίδα που δε θέλει, όπως συμβαίνει στο σύνολο της κοινωνίας να υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν την περιθωριοποίηση, την παρανομία, τον τζόγο, τη βία, την εγκληματικότητα κ.ο.κ

Πιστεύω σε διοικήσεις, που δε θα μεταθέτουν ευθύνες, που θα απαντάνε και θα ενημερώνουν με κάθε ακρίβεια τους δημότες, ιδίως σε ό,τι αφορά την υγεία τους και φυσικά πλήρη απολογισμό σε ό,τι αφορά τη διάθεση δημοσίου χρήματος.

Όταν το έργο είναι σπουδαίο, δε χρειάζονται φερέφωνα, ούτε άγριες κραυγές να το υποστηρίξουν, όταν το έργο τελεσφορεί ο κόσμος το βλέπει.

Εννέα χρόνια πέρασαν, που ο σημερινός Δήμαρχος Χαλανδρίου θα έδινε οριστική λύση στο θέμα. Εννέα χρόνια με προγράμματα και χρήματα του δήμου, δεν επετεύχθη καμία ουσιαστική αλλαγή ως προς την οριστική διάλυση του καταυλισμού ή τουλάχιστον στη βελτίωση συνθηκών στο περιβάλλοντα χώρο. Παρά μόνο διαρκής μετακύλιση ευθυνών. Όσον αφορά στην ενημέρωση των δημοτών, περιορίζεται σε δηλώσεις του δημάρχου, που αναφέρεται γενικά στις υγειονομικές συνθήκες. Εντύπωση δε, κάνει, ότι, ως δικαιολογητικό στις εισηγήσεις, αναφέρεται μόνο ο Υγειονομικός Έλεγχος του 2018 και όχι αυτός του 2022 για να παρθούν αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή σε θέματα ΡΟΜΑ.

Πόσες παρατάσεις θα δοθούν στο μείζον αυτό θέμα; Πόσα χρήματα του δήμου θα ξοδευτούν ακόμα (στο οποίο θα αναφερθούμε σε νέο άρθρο βάσει των αποφάσεων του Δ.Σ και της οικονομικής επιτροπής) Πόσο ακόμα οι άνθρωποι εντός κι εκτός του καταυλισμού θα ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες;

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων, χωρίς να αναφέρεται η πηγή και ο συντάκτης.

Υ.Γ Οι αήθεις και άκρως συκοφαντικές επιθέσεις, που δέχομαι προσωπικά αλλά και το ιστολόγιο του polismag, απορρέει καθαρά, στο ότι αρνήθηκα να είμαι φερέφωνο και να ξεσκονίσω συγκεκριμένες καρέκλες, επωφελούμενη από αυτές. Κάθε προσπάθεια, προπαγάνδας, φίμωσης της γνώμης εφόσον δεν ξεπερνάει τα όρια της ελεύθερης έκφρασης, θα με βρίσκει απέναντι. Οι προσκείμενες τακτικές μερικών ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την ευημερία της πόλης μας.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...

ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν...

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...