«Το Χαλάνδρι είναι σπίτι μου – Συγκλίνω με ένα δήμαρχο και μια ομάδα που πιστεύω πολύ», λέει ο Αλέξης Μαυραγάνης στο Polismag και στην Αθήνα Παππά
Δημοσιογραφικά καταγράφηκε ως μια ηχηρή μεταγραφή … στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο πετυχημένος, επί εννέα έτη, Αντιδήμαρχος των Βριλησσίων, με την πρωτιά στην ανακύκλωση σε όλη τη χώρα, στο παλμαρέ του και όχι μόνο, εισέρχεται στα κοινά της πόλης (που μένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά) με το ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου, Σίμου Ρούσσου.
Από τον έναν Δήμο στον άλλον, γιατί και πως συνέβη αυτό;
– Ξεκινώντας αυτή τη συζήτηση, θα μπω κατευθείαν στο φλέγον θέμα των ημερών «τι κάνει ένας Βριλησσιώτης και δη Αντιδήμαρχος του όμορου δήμου, στο Χαλάνδρι»
Να σας πω ότι με ρωτάτε τι κάνω στον τόπο όπου κατοικώ και έχω ανέκαθεν επαγγελματική δραστηριότητα. Δεν πρόκειται για όψιμο ενδιαφέρον, ούτε για τυχαία συνθήκη. Το Χαλάνδρι το νιώθω σπίτι μου, είναι μέρος της ζωής μου και της καθημερινότητας μου, όπως και τα Βριλήσσια. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς άλλους κατοίκους των δυο Δήμων. Πολλοί πήγαμε στα ίδια σχολεία, μεγαλώσαμε στις ίδιες γειτονιές. Οι δυο πόλεις είναι ένας ενιαίος αστικός σχηματισμός, με συνεχή και σταθερή αλληλεπίδραση. Η ρεματιά, η παραρεμάτιος διαδρομή, το πάρκο του σκεπαστού της Αττικής Οδού, το στάδιο Νίκος Πέρκιζας, το Πάτημα, δεν είναι όρια που μας χωρίζουν αλλά συνδετικοί κρίκοι που μας ενώνουν. Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, υπήρξαν πλήθος κοινών ζητημάτων που διαχειριστήκαμε ως δημοτικές αρχές και η συνεργασία μας ήταν καρποφόρα και αποτελεσματική τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ καλή επικοινωνία υπήρχε ευρύτερα με τις δυνάμεις και τους φορείς της πόλης. Με τον δήμαρχο, Σίμο Ρούσσο, και με τους συνεργάτες του, ο κοινός αγώνας έργων και η σύγκλιση αξιών και αντιλήψεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προϋπήρχε, κλιμακώνεται ενόψει των ερχόμενων δημοτικών εκλογών και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
– Οι επικριτικές γλώσσες πιθανόν να σχολιάσουν αρνητικά τη μετάβαση στα κοινά του Δήμου Χαλανδρίου, μετά τη διαίρεση της διοικούσας παράταξης που υπηρετείτε και την άνοδο του Υπ. Δημάρχου της δεξιάς στα Βριλήσσια, ίσως ακόμα και ως αδυναμία να υποστηρίξετε ανθρώπους με τους οποίους συμπορευτήκατε εννέα έτη.
Δεν θεωρώ αδυναμία να δέχομαι το πότε ένας κύκλος κλείνει. Αδυναμία είναι να επιμένουμε από συνήθεια ή από εμμονή σε κάτι λάθος. Ιδίως όταν προκύπτει μια διαφορετική φάση, με νέους ανθρώπους που θέλουν να δώσουν το δικό τους στίγμα, τότε οφείλουμε να αποδεχόμαστε αυτό που ορίζει η παρούσα εποχή, να ανοίγουμε το δρόμο, στηρίζοντας ταυτόχρονα το χώρο, για να δοκιμαστούν και διαφορετικές «συνταγές» από τις δικές μας. Κι εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να προχωράμε σε νέες αφετηρίες, σε νέα πεδία και αποστολές, που αισθανόμαστε ότι μας εκφράζουν και μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερο.
Όσο για τα αποτελέσματα στα Βριλήσσια, ας μην βιάζονται ορισμένοι να προδικάσουν τις εξελίξεις. Οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούμε και όλοι μας, ανεξάρτητα από το ρόλο του καθενός την επόμενη ημέρα, θα δώσουμε δυναμικά τη μάχη ώστε η πολιτική μας παράδοση να προχωρήσει επιτυχώς και να παραγάγει νέο και ελπιδοφόρο έργο. Επίσης, κατέχοντας ένα μεγάλο εύρος γνώσης και πείρας, θεωρώ χρέος μου στα μεγάλα και σημαντικά θέματα να εκφράζω όταν χρειάζεται τις απόψεις μου.
Σε σχέση με την απόφαση για την υποψηφιότητά μου στο Χαλάνδρι με τον Ρούσσο, όπως μου είπε και ένας καλός συνάδελφος και συντοπίτης μας, δεν είναι διόλου εύκολο «να σπάμε τις αλυσίδες μας», αλλά προσωπικά κατέληξα ότι για αυτήν την περίπτωση αξίζει να το κάνω. Κι επειδή κάθε τέτοια μετάβαση κρύβει αντικειμενικές δυσκολίες, ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τη δική μου επίδοση, συγκλίνω με μια ομάδα που πιστεύω και εμπιστεύομαι για το έργο της, ειδικά εάν επιτύχουμε την επανεκλογή της ως δημοτική αρχή, όπως και σε μια πόλη που τη ζω και πιστεύω ότι μπορεί να γίνουν πάρα πολλά ακόμα.
Το Χαλάνδρι αποτελεί μια πρόκληση σε πληθώρα θεμάτων για έναν άνθρωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα κάποιον που δίνει έμφαση στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και τις κοινωνικές διαστάσεις τους. Το κίνητρο μου, δεν είναι επαγγελματικό ή προσωπικό, αλλιώς θα συνέχιζα σε άλλους δρόμους προτάσσοντας το οικονομικό συμφέρον ή τη λογική της καριέρας. Το κίνητρο και το θέλω μου, είναι να συμμετέχω σε μία συλλογική και παραγωγική προσπάθεια, με τις δυνάμεις που διαθέτω, όπου και όπως μου ζητηθεί, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων του.
– Πώς προέκυψε η πρόταση και διαπεράσατε τον φαινομενικά σκληρό φλοιό του Σ. Ρούσσου και δεχτήκατε να συμβάλλετε στον αγώνα της παράταξής του για την εκ νέου διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου;
Δεν το ένιωσα ποτέ έτσι. Ίσως να φαίνεται εξωτερικά έτσι, αλλά η συνεργασία που προσωπικά είχα μου δείχνει ότι πρόκειται για έναν Δήμαρχο και μια δημοτική ομάδα που είναι, με την καλή έννοια «απαιτητική», δηλαδή στον τρόπο εργασίας και συνεννόησης, κι επειδή η ίδια το αξίζει και το αποδεικνύει χρόνο με το χρόνο στην πράξη. Άλλωστε η διεύρυνση του ψηφοδελτίου στην παρούσα φάση, πέραν της δικής μου συστράτευσης, υποδεικνύει ότι – αν δεχθούμε την ύπαρξη μιας τέτοιας «φαινομενικά» εξωτερικής εικόνας – τα φαινόμενα ενίοτε απατούν…
– Υποστηρίζετε την ανεξάρτητη από κομματικό προσδιορισμό αυτοδιοίκηση, πώς σχολιάζετε, ότι ενώ τα κόμματα επέλεξαν μην «επιβάλουν υποψήφιους» και να δώσουν χρίσμα μόνο στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, αρκετά αυτοδιοικητικά σχήματα σφάζονται κυριολεκτικά να δείξουν ότι φέρουν το χρίσμα μεγάλων κομμάτων;
Δυστυχώς, αντί να συνεχιστεί μια θετική εξέλιξη που κάποια στιγμή υπήρξε, τόσο ως κοινωνία όσο και ως πολιτικό σύστημα, έχουμε μείνει πίσω. Παρόλαυτα, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτών που διαχωρίζει τα δημοτικά από τις στενά προσδιοριζόμενες κομματικές ταυτότητες. Βοηθάει σε αυτό και το γεγονός της μείωσης των κομματικών ταυτίσεων των δυο τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον, αν και η οικονομική κατάρρευση της χώρας, μας έφερε σε ένα νέο πολιτικό τοπίο πολώσεων, διαιρέσεων και αντιδραστικών μετώπων, που δεν ευνοούν τη σύνθεση και τη δημιουργική πολιτική υπέρ της κοινωνίας και της τοπικότητας. Είμαι όμως αισιόδοξος για το Χαλάνδρι ότι οι ανοιχτόμυαλες και δημιουργικές δυνάμεις θα εκτιμήσουν την εντιμότητα, το έργο και την προοπτική που δίνει για την πόλη και τους πολίτες ο Σίμος Ρούσσος και το ψηφοδέλτιο «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023.
Ο Αντιδήμαρχος της ανακύκλωσης… κι όχι μόνο!
Αν μη τι άλλο, ο Αλέξης Μαυραγάνης έχει συνδέσει το όνομα του με την μεγάλη επιτυχία του Δήμου Βριλησσίων να είναι ο πρώτος Δήμος στην Αττική και τη χώρα τα τελευταία χρόνια στις επιδόσεις της ανακύκλωσης.
Για την ακρίβεια, είναι ο «πατέρας» αυτής της επιτυχίας αφού πάνω στο δικό του σχεδιασμό «πάτησε» όλη η επιτυχία των Βριλησσίων.
Σήμερα η πόλη ανακυκλώνει το ένα τρίτο των απορριμμάτων της! Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εάν σκεφτεί κανείς ότι η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων της Αττικής, ανακυκλώνει πολύ μικρές ποσότητες, κάτω του 8%.
Επιπλέον, στα Βριλήσσια εισήγαγε και το βραβευμένο, καινοτόμο πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο σπίτι». Έκανε περισσότερα από 700 νοικοκυριά και καταστήματα (αναμένεται να φτάσουν τα 1000 μέχρι το τέλος του χρόνου) στα Βριλήσσια να κάνουν, αυτό που είναι καθημερινότητα στην Ευρώπη. Να κάνουν διαλογή στο σπίτι και να τα δίνουν στον Δήμο με συχνά ραντεβού πόρτα-πόρτα και με ψηφιακό σύστημα ταυτοποίησης και ζύγισης.
Τα νοικοκυριά και τα καταστήματα που συμμετέχουν στο καινοτόμο πρόγραμμα επιβραβεύονται με εξαργύρωση προσφορών και εκπτώσεων στην τοπική αγορά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η συμμετοχή τους σε αυτό ανταμείβεται με εξατομικευμένη μείωση των δημοτικών τελών -10%, δηλαδή από 1,40 ευρώ/τ.μ. που πλήρωναν μέχρι το 2015 και από 1,12 ευρώ/τ.μ. που θα πλήρωναν με βάση τις μειώσεις του γενικού συντελεστή που είχαν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια (-25%), πλέον πληρώνουν μόνον1 ευρώ ανά τ.μ.(!).
Ο Αλ. Μαυραγάνης συνδέεται και μια ακόμα επιτυχία, μεταξύ άλλων, στην διάρκεια της 9χρονης θητείας του ως Αντιδήμαρχος: η πόλη την οποία μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε, σήμερα έχει σχεδόν εκμηδενίσει τα αδέσποτα! Για την ακρίβεια απομένουν ελάχιστα που μετρούνται στα δάχτυλα και είναι όλα μεγάλης ηλικίας, αλλά και χαίρουν της φροντίδας του δήμου και των φιλόζωων της πόλης. Πως έγινε αυτό; Με ένα συγκροτημένο σχέδιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που είχε ως στόχο την διαρκή προώθηση των υιοθεσιών, σε αγαστή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις εντός και εκτός των ορίων του δήμου.
Πέρα από αυτά, ο Αλ. Μαυραγάνης έχει σημαντική πορεία και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της, με σημαντικές παρεμβάσεις που καθόρισαν τη στάση της Ένωσης, σε κρίσιμα ζητήματα όπως η θέση της ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού.
Επίσης, άσκησε τα τελευταία 4 χρόνια έντονη κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα γίνουμε μια συγχρονη ευρωπαική περιφέρεια που αξιοποιεί αντί να θάβει ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια της. Το έκανε από τη θέση του μέλους στο Δ.Σ. του φορέα, ως εκπρόσωπος της ακομμάτιστης προοδευτικής αυτοδιοικητικής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη και υποψήφιου Περιφερειάρχη Γιώργου Ιωακειμίδη.
Πολυετή παρουσία έχει επιπλέον ως μέλος του Δ.Σ. και της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ 21 ΟΤΑ), στον οποίο είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και εν συνέχεια τη λειτουργία του διαδημοτικού πολιτιστικού προγράμματος «Εν Άστει» που φέρνει κοντά και σε συνεργασία τις καλλιτεχνικές ομάδες μεταξύ τους και με τις τοπικές κοινωνίες των 16 δήμων μελών του, της βορειοανατολικής Αθήνας-Αττικής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Α. Μαυραγάνης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στην Αυτοδιοίκηση. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει μετρήσιμο ποιοτικό αποτέλεσμα και έργο και σαφώς η «μεταγραφή» του στο Χαλάνδρι και τον συνδυασμό της «αντίστασης» του Σίμου Ρούσσου, ταράζει τα νερά. Είναι σίγουρο ότι με την γνώση και την εμπειρία του, μπορεί να βοηθήσει δραστικά.