Home Αυτοδιοίκηση Ν.Λαλιώτης: Ο Ν. Λαλιώτης από το μέγαρο μουσικής στο ΠΑΣΟΚ και στη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων.
ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΣυνεντεύξεις-Παρουσιάσεις

Ν.Λαλιώτης: Ο Ν. Λαλιώτης από το μέγαρο μουσικής στο ΠΑΣΟΚ και στη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Είναι μεγάλη η τιμή που φιλοξενείται στο polismag ένας άνθρωπος του πνεύματος και του πολιτισμού, Στέλεχος του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και πολιτικός συντάκτης.

Κύριε Λαλιώτη, σας συναντάμε πλέον ως Υποψήφιο δημοτικό Σύμβουλο για τον Δήμο Αθηναίων στο πλευρό του Χάρη Δούκα.
Πώς προέκυψε η απόφαση συνεργασίας;

Είμαι ένα στέλεχος του Πασοκ που έχει δώσει το παρόν σε όλες τις εκλογικές μάχες των τελευταίων 8 ετών, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και το κόμμα που εκπροσωπώ, προσπαθώντας να κρατήσω τον ορθό λόγο και τις δημοκρατικές αξίες όρθιες τη στιγμή που η κοινωνία μας κλυδωνιζόταν από την οδυνηρή κρίση που βιώναμε.

Κι αυτή τη φορά το ίδιο πράγμα κάνω, με μια  διαφορά που κάνει την απόφαση μου πιο  εύκολη. Αυτή η διαφορά  είναι η προσωπικότητα και ο πολιτικός  λόγος του Χάρη Δούκα που με έκαναν να συμμετάσχω χωρίς δεύτερη σκέψη στο ψηφοδέλτιο του και στην προσπάθεια που κάνει για να βάλει την Αθήνα στην σύγχρονη εποχή, λύνοντας  τα θεμελιώδη της προβλήματα που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα.

Πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένας πολιτικός που έχει ανάγκη  αυτή τη στιγμή η Αθήνα,  με μεγάλη επιστημονική γνώση, ήθος και μετριοπάθεια, χαρακτηριστικά που νομίζω ότι η κοινωνία πλέον αναζητά.

Η ενασχόληση σας με τα κοινά χαρακτηρίζεται έντονη, αλλά συνάμα με εκλογική άμιλλα.
Τι είναι αυτό που σας ωθεί να παραμένετε ενεργός στην πολιτική ζωή, είτε αφορά την
κεντρική πολιτική σκηνή είτε την αυτοδιοίκηση;

Όπως σας είπα μπήκα στην πολιτική την εποχή της κρίσης. Την στιγμή που άλλοι έφευγαν εγώ έμπαινα, γιατί ένιωσα ότι πρέπει συμβάλω κι εγώ στο να μείνει η χώρα όρθια κι όχι να κρίνω από την ασφάλεια του καναπέ.

Ηταν η κρίση και τα βιώματα που όλοι νιώσαμε τότε που διαμόρφωσαν το πολιτικό μου αισθητήριο και την πεποίθηση μου για την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολίτών στα κοινά, μια συμμετοχή όμως με ελεύθερη σκέψη και ορθό λόγο, όχι με ιδεολογίες που τυφλώνουν αλλά με γνώση της αλήθειας της χώρας. Μια συμμετοχή που να προάγει την Δημοκρατία και την πρόοδο, μια συμμετοχή που ξέρει το που πρέπει να πάει η χώρα, που ξέρει που πηγαίνει η σύγχρονη εποχή, μακριά από τους λαικισμούς και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας μας, κοντά στη γνώση για το πώς θα υπηρετηθούν αυτές οι ανάγκες.

Τελικά το κίνητρο είναι πάντα η αγάπη για τη χώρα και την κοινωνία μας, για το πως αυτό το έθνος θα πορευτεί ελεύθερο στο μέλλον,  πώς θα έχει διάρκεια στον  χρόνο έτσι όπως του αξίζει από την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση, εμπνέει εμπιστοσύνη και θέσεις ισχυρές
ώστε να αφήσει εκ νέου αποτύμωμα στο Δήμο Αθηναίων;

Μην ξεχνάμε ότι η αποκέντρωση της εξουσίας και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στον πυρήνα του DNA του Πασοκ.

Το Πασοκ είναι εκείνο που με τις βαθιές του μεταρρυθμίσεις έδωσε ζωή στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλαξε την ζωή των ανθρώπων στην ύπαιθρο και στις πόλεις.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εμβληματικές προσωπικότητες του Δημήτρη Μπέη και του Σταύρου Μπένου,  ποιος μπορεί να ξεχάσει το έργο τους στην Αθήνα και την Καλαμάτα..

Φυσικά και το Πασοκ μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα του στην Αθήνα,  γιατί το Πασοκ είναι πάντα μια  μεταρρυθμιστική δύναμη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί έργα, ότι μπορεί να οραματίζεται το μέλλον και να το σχεδιάζει.

‘Εχει αφήσει την ιστορική του παρακαταθήκη κι ο ελληνικός λαός έχει ακόμα ζωντανές μνήμες από την εποχή του ΠΑΣΟΚ και πλέον  μπορεί να συγκρίνει με ό,τι ακολούθησε μετά.

Και φυσικά, είμαι βέβαιος ότι αν δωθεί στον Χάρη Δούκα η ευκαιρία από τους πολιτες της Αθήνας, θα αφήσει τη σφραγίδα του και θα παραδώσει μια σύγχρονη ευρωπαική πόλη,  πρωτοπόρο στις ενέργειες αντιμετώπισης  της κλιματικής αλλαγής και πρωτοπόρο στη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος
Αθηναίων;

Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα της ασφάλειας του πολίτη.

Πάντα η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, χωρίς αυτήν ουδέν… και πιστεύω οτι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας και όχι στην κατόπιν εορτής καταστολή του.

Το μοντέλο οτι πρώτα γίνεται το έγκλημα και μετά η αστυνομία κυνηγάει τον εγκληματία δεν έχει θέση στην σύγχρονη εποχή.

Δεν είναι δυνατόν πρώτα να κακοποιούνται γυναίκες και παιδιά στα σπίτια τους ή να ληστεύονται άνθρωποι στο δρόμο και μετά να τρέχει η αστυνομία.

Η νέα τεχνολογία θα πρέπει να γίνει συμμαχος του πολίτη σε συνδυασμο με μια νέα κατανομή του προσωπικού της αστυνομιας, ώστε μέσα σε 1, 2 λεπτά κάθε πολίτης που υφίσταται βία να έχει την βοήθεια που χρειάζεται.

Η ασφάλεια είναι ο δείκτης της ποιότητας της Δημοκρατίας.

Από κει και πέρα τα προβλήματα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, η καθαριότητα, το πράσινο,  η αισθητική του δημόσιου χώρου, ο πολιτισμός σ’ αυτή την πόλη, η κοινωνική αλληλεγγύη, η φιλοζωία,  είναι τα πεδία στα οποία έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.


Ποιες είναι οι κύριες προτάσεις της παράταξης που συμμετέχετε, για την πιο χρηστή
διοίκηση της πρωτεύουσας;

Ο δήμος της Αθήνας πρέπει να μετατραπεί σε έναν μητροπολιτικό δήμο που να διοικειται σαν μια μικρή χώρα.

Η αυτονομία του Δημάρχου από την κεντρική εξουσία  και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατιας είναι τα απαραιτητα κλειδιά για να αναπνεύσει η πόλη και να υλοποιηθούν με ταχύτητα τα σχέδια για μια σύγχρονη ευρωπαική μητρόπολη.

Η κεντρική πολιτική σκηνή κατά τη γνώμη σας, πρέπει να «επιβάλλει» χρωματισμένους
υποψήφιους;

Θεωρώ ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να απογαλακτιστούν εντελώς από τις κομματικές σκοπιμότητες και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς των κομμάτων και να πάψουν να λειτουργούν ως άλλο ένα εκλογικό ματς για σταθεροποιούν τα κόμματα τη θέση τους στην πολιτική σκηνή.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τους καλύτερους για την πόλη τους, πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις και συνεργασίες, πρέπει να υπάρχουν λογικά κριτήρια για το καλό της πόλης ή του χωριού.

Όλα τα άλλα λειτουργούν εναντίον των δημοτών. Οι δημότες πρέπει να απελευθερωθούν από τον κομματικό οπαδισμό και να κρίνουν με λογικό τρόπο για το συμφέρον του τοπου τους.


Είστε μια καλλιεργημένη προσωπικότητα με ευγένεια αλλά και τόλμη. Αν είχατε τη
δυνατότητα να συνομιλήσετε με όλους τους κατοίκους, χωρίς καμία εξαίρεση, τι είναι αυτό
που θα θέλατε να τους μεταλαμπαδεύσετε;

Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, όμως πιστέψτε με υπάρχει μπροστά στον καθένα μας ένας άπειρος δρόμος συνειδητοποιήσεων και αυτοβελτίωσης. Δεν τελειώνει ποτέ η μαθητεία στη ζωή…

Αν είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με όλους τους κατοίκους της Αθήνας, αυτό που θα ήθελα να μεταλαμπαδεύσω είναι την αγάπη για την πόλη και την συνειδητότητα του σε ποια πόλη ζούμε.

Ζούμε στην πόλη που γεννήθηκε ο πνευματικός πολιτισμός του πλανήτη.

Ζούμε στην πόλη που ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Περικλής, περπατούσαν στα ίδια μέρη που περπατάμε κι εμείς, έβλεπαν τα ίδια τοπία, τα ίδια βουνά, την ίδια θέα, πηγαιναν βόλτα στον Λυκαβηττό, μιλούσαν στην αρχαία αγορά, έβλεπαν την Ακρόπολη, κολυμπούσαν στην ίδια θάλασσα…ήταν συμπολίτες μας.

Αν το βιώσουμε καλά μέσα μας, θα αλλάξει ο τρόπος που σχετιζόμαστε με την πόλη, θα την προστατέψουμε, θα την φροντίσουμε, θα την αναβαθμίσουμε ο κάθε ένας από μας..

Δεν μας ανήκει η πόλη…την κατοικούμε μεχρι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές που θα έρθουν και πρέπει να την παραδώσουμε σε τέτοια κατάσταση που να μας κάνει περήφανους για το πέρασμά μας.

Μην φοβηθούμε να τολμήσουμε να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να είναι η Αθήνα..

Να τολμήσουμε να σκεφτούμε μια πράσινη Αθήνα με δέντρα και κήπους, με ξεθάψιμο των ποταμιών της, με πεζοδρόμια και έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο, με αναστύλωση των νεοκλασικών, με δημόσιες συναυλίες, με υποδομές που αμβλύνουν τις ανισότητες και τον πόνο των ανθρώπων.

Να τολμήσουμε να σκεφτούμε και να μην ξεχνάμε πως οτιδήποτε καλό γευόμαστε σήμερα, είναι γιατί κάποιοι το σκέφτηκαν και το ονειρεύτηκαν στο παρελθόν..

Ας τολμήσουμε να ονειρευτούμε, ας τολμήσουμε να δούμε πέρα από τον ορίζοντά μας..αυτός εξάλλου είναι ο ορισμός του προοδευτικού ανθρώπου, να βλέπει το μέλλον και πώς θα το κάνει καλύτερο..

Νίκος Λαλιώτης

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Αθήνα Τώρα” του Χάρη Δούκα

Βιογραφικό:

Ο Νίκος Λαλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα   το 1969, σπούδασε κλασικό πιάνο στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Μπέρμιγχαμ (Birmingham Conservatoire) από όπου αποφοιτησε με “διάκριση.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Ελληνες μαέστρους μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωρακης έχοντας εκτελέσει έργο του για πιάνο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Εχει εμφανιστεί επανειλημένως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις σημαντικότερες αίθουσες της Αθήνας, ενώ έχει διδάξει πίανο επι σειρά ετών και έχει εργαστεί ως συνοδός τραγουδιού στο Ωδείο Αθηνών.

Εχει υπάρξει συνιδρυτής και πρώτος έφορος της πολυπολιτισμικής παιδικής χορωδίας “Polyphonica”.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την μελοποίηση ποίησης και έχει παρουσιάσει στο Λονδίνο στο “Ελληνικό Κέντρο” έναν κύκλο τραγουδιών σε ποίηση Γιώργου Σαραντάρη.

Παράλληλα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της υγείας.

Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ.

Είναι μέλος της γραμματείας Πολιτισμού του Πασοκ ενώ έχει συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής Α Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015, 2019 και 2023 και ως υποψήφιος  δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας το 2014 με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Πρoστατευμένο: Πρώην κήρυκες αρετής νυν ρουσφετολόγοι

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

LOVE ‘N’ PEACE FESTIVAL 2024

LOVE ‘N’ PEACE FESTIVAL 2024 Independent Annual Rock Summer Festival PRESS RELEASE...

Αυστηρώς Κατάλληλο

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών συναισθημάτων της Ελλάδας του σήμερα, το έργο...

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...