Home Lifestyle Ο Βραβευμένος Σκηνοθέτης Θάνος Αγγέλης παρουσιάζει την «γυναίκα»
LifestyleΣυνεντεύξεις-Παρουσιάσεις

Ο Βραβευμένος Σκηνοθέτης Θάνος Αγγέλης παρουσιάζει την «γυναίκα»

Ο Χαλανδραίος βραβευμένος Σκηνοθέτης και παραγωγός Θάνος Αγγέλης, φιλοξενείται στο polismag και συζητά με την Αθηνά Παππά για τους τρόπους που βιώνει η γυναίκα την κακοποίηση, με αυτουργό την ίδια την κοινωνία.

Στην καινούρια σας φιλμ μικρού μήκους αντικρίζουμε τη γυναίκα ως θύμα κακοποίησης, αιχμάλωτη στη στερεοτυπική κοινωνία πώς αποφασίσατε να προβάλλεται το θέμα;

Η νέα πειραματική ταινία μου “Uncovered’ ή “Ακάλυπτη” είναι βασισμένη στο διήγημα της Ρούλας Καρακατσάνη “Ακάλυπτη στον Ακάλυπτο” και εμπνευσμένη από το ομώνυμο θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία του φίλου μου Μανώλη Ιωνά. Είναι ένα πολύ δυνατό κείμενο που αφορά στην κακοποιημένη γυναίκα, την άνεργη γυναίκα, την ευάλωτη – χτυπημένη από τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό γυναίκα, την ψυχολογικά διαλυμένη γυναίκα και ταυτόχρονα την δυνατή , επαναστάτρια, ηρωίδα γυναίκα που πατάει στα πόδια της και σηκώνεται όσες φορές και να πέσει. Της γυναίκας – κλόουν που κάτω από την πολύχρωμη μάσκα, κρύβει έναν ωκεανό συναισθημάτων και προσωπικών διαδρομών. Την γυναίκα της διπλανής πόρτας. Η σκηνοθεσία βασίζεται κυρίως στα σύμβολα. Ο εγκλωβισμός του αστικού ιστού, τα τακούνια της μάνας, το σύμβολο της χαρωπής νοικοκυράς, η εξάρτηση είναι ορισμένα εξ’ αυτών. Τον ρόλο της “Ακάλυπτης” υπογράφει η σπουδαία ηθοποιός Αλεξάνδρα Καρακατσάνη.

Καταπατάται σωρηδόν και επαίσχυντα η ατομική ελευθερία ή έχουμε μετέλθει σε μία νέα κανονικότητα που οι όροι και τα δικαιώματα έχουν αλλάξει άρδην με σιωπηρή αποδοχής τους; Αιχμαλωσία ιδεών, γυναικοκτονίες, προκαταλήψεις, επιβίωση. Υπάρχει ισότητα και αν όχι από πού απορρέει. Ποια είναι η μορφή βίας που βλέπετε να έχει μετατραπεί σε καθημερινή ανοχή στις γυναίκες;

Η βία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι όλων των κοινωνιών και ιδιαιτέρως των πατριαρχικών κοινωνιών που έχουν καθορίσει την πορεία της ιστορίας. Η διαφορά σήμερα είναι πως μαθαίνουμε περισσότερα από παλιά. Η συνολική παρακμή που ζούμε, έχει οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε ακραίες συμπεριφορές και μπερδεμένους – τραυματισμένους ανθρώπους. Δεν βλέπω πολλά διαφορετικά από άλλες περιόδους βαθιάς παρακμής και σήψης. Η μόνη ελπίδα είναι η γνώση, η ενημέρωση, οι ζυμώσεις η επικοινωνία. Υπάρχει απίστευτη πληροφορία και γνώση εκεί έξω. Ας μην δίνουμε τόπο στην καφρίλα και την φθήνια. Το virtue signalling και η υστερία δεν βοηθά σε τίποτα, ίσα ίσα δημιουργεί στρατόπεδα και υποδαυλίζει τις συγκρούσεις. Η ανάδειξη, της γυναίκας και της ισότητας, μέσω της τέχνης είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό μέσο δημιουργίας τριβών και ουσιαστικών συζητήσεων.

Έχετε αγγίξει το θέμα, περίτεχνα και ρεαλιστικά, υπάρχουν βιώματά που έχουν προσδώσει στο έργο σας αυτή την πραγματιστική διάθεση;

Προσωπικά δεν μπορώ να ταυτιστώ με τόσο σκληρά βιώματα. Παρ όλα αυτά η επαγγελματική απόρριψη και ματαίωση του καλλιτέχνη, η μοναξιά, τα λάθη που σε κατατρέχουν και σε στοιχειώνουν είναι ένα κοινός τόπος συνάντησης. Προσπαθώ να μην βάζω τον εαυτό μου συνένοχο στα έργα μου. Υπηρετώ τα κείμενα και τα έργα που επιλέγω και προσθέτω εικόνες και ιδέες χωρίς να αυτολογοκρίνομαι. Θέλει προσοχή η ταύτιση, μιας και λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και όχι δημιουργικά. Για μένα ο σκηνοθέτης είναι ένας σχεδόν αποστασιοποιημένος τελετάρχης. Είναι ο ψυχοθεραπευτής και όχι ο θεραπευόμενος.

Δεν κάνω στρατευμένη Τέχνη, δεν προσπαθώ να πω κάτι συγκεκριμένο με τα έργα μου. Αγαπώ και υμνώ την γυναίκα, την μητέρα, την αγωνίστρια γιατί μου αρέσει. Δεν υπάρχει κάτι πιο επαναστατικό από αυτό. Οι καθημερινοί ήρωες είναι πάντα σιωπηλοί, λένε λίγα πράγματα και ουσιαστικά γιατί έχουν νιώσει πολλά. Έχετε αγκαλιαστεί ποτέ με τραυματισμένο άνθρωπο; Είναι ίσως η πιο αληθινή αγκαλιά που θα λάβετε. Τα υπόλοιπα είναι για τους πιαρίστες.

Έχετε αγκαλιαστεί ποτέ με τραυματισμένο άνθρωπο; Είναι ίσως η πιο αληθινή αγκαλιά που θα λάβετε. Τα υπόλοιπα είναι για τους πιαρίστες.

Θάνος Αγγέλης

Ποιες από τις δουλειές σας θεωρείτε, ότι έχει αγγίξει καλύτερα τις πτυχές της ζοφερής πραγματικότητας

Η επερχόμενη ταινία μου Βενετία μιλάει για την μοναξιά, για μια γυναίκα που ζει μόνη της και ψάχνει στο τηλεφωνικό κατάλογο να βρει κάποιον να αφηγηθεί την ιστορία της. Την τελευταία μέρα της ζωής της βρίσκει τον κύριο Ξένο, Άγγελο Ξένο, τον δικό της άγγελο και όλη η ζωή περνά μπροστά στα μάτια της σαν όνειρο. Είναι ένα υπέροχο διήγημα του Μάνου Τσιλιμίδη “Όταν κρεμάσουν τις Όμορφες” στο οποίο βρήκα συμπυκνωμένα πολλούς συμβολισμούς με τους οποίους ήθελα χρόνια να ασχοληθώ και να αναμετρηθώ. Είναι ένα συγκινητικό έργο που αφορά πολλούς αλλά ταυτόχρονα πολύ σκληρό, μιας και το ζήτημα της μοναξιάς και του θανάτου είναι πυρηνικό. Τον ρόλο της Βενετίας μιας γηραιάς ηθοποιού τον υποδύεται ένας άντρας ηθοποιός ( Μανώλης Ιωνάς) υπογραμμίζοντας ότι η μοναξιά δεν έχει φύλο, χρόνο ή τόπο. Η μοναξιά είναι σύμβολο διαχρονικό και ο θάνατος κοινή συνιστώσα. Αν αντιληφθούμε έτσι την ζωή, θα συνειδητοποιήσουμε πως οι άνθρωποι πέρα από φύλα, καταβολές, ιδεολογίες και ό,τι μας διαφοροποιεί, έχουμε τους ίδιους αρχέγονους φόβους και προβληματισμούς. 

Ο Θάνος Αγγέλης δεν είναι μόνο παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, έχει δημιουργήσει ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα διαφημιστικά, θεατρικές παραγωγές κ.α Ποιο είναι το επόμενο βήμα και τι αποτύπωμα θα ήθελε αυτό να αφήσει.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία της “Βενετίας”, που αναμένεται θα ολοκληρωθεί αρχές του 2024.Στην συνέχεια στοχεύω στην κινηματογραφική απόδοση ενός αρχαίου δράματος και στην απόπειρα να ανέβει στο θέατρο ένα πολύ γνωστού και αμφιλεγόμενο φιλοσοφικό κειμένου. Θα αναφερθούμε σε αυτό, σε μία εκ νέου επικοινωνία όταν τα σχέδια θα είναι προς υλοποίηση.

Βιογραφικό

Ο Θάνος Αγγέλης είναι Ελληνο – Κύπριος Σκηνοθέτης, Παραγωγός και Σεναριογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε επίσης ζωγραφική για 8 χρόνια στο “Εργοδιδασκαλείο” της Ειρήνης Κουτρίδου.

Από το 2009 έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς του κινηματογράφου. Έχει εργαστεί ως παραγωγός, σκηνοθέτης και μοντέρ σε ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικά βίντεο και τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Σημαντικά έργα:

Το 2014 συμμετείχε ως παραγωγός στις “Ιστορίες από το Λιβαδερού” (Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους – Bridges International Film Festival).

Το 2015 σκηνοθέτησε το μουσικό βίντεο “Mr.Smith” του Τόλη Φασόη (Καλύτερο Μουσικό Βίντεο της Χρονιάς από το Athens Voice).

Το 2016 ολοκλήρωσε το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Βίλα Ιόλα, Ένα Ταξίδι στον Χρόνο και Χώρο” που προβλήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στις 17/12/17.

Το 2018 σκηνοθέτησε την μουσική κωμωδία “Η Χορτοφάγος Τίγρις” στο Θέατρο Αλκμήνη.

Το 2021 ολοκλήρωσε την πρώτη του πειραματική ταινία μικρού μήκους “Dystopia” (Best Experimental / Art Film – Bridges International Film Festival 2022 /Best Short Film Award – Director Experimental Short Film).

Το 2022 – 2023 εργάστηκε ως production manager και post – production coordinator στην σειρά της ΕΡΤ2, Λάχανα και Χάχανα, Κλικ στην Λαχανοχαχανοχώρα”.

Το 2023 ολοκλήρωσε την δεύτερη πειραματική ταινία μικρού μήκους “Uncovered” και προετοιμάζει την νέα του ταινία μικρού μήκους “Venice” που θα ολοκληρωθεί το 2024.

Είναι μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και Ένωσης Σκηνοθετών – Δημιουργών Ελλάδος.

Επικοινωνία

https://www.youtube.com/@angelisfilms

www.angelisfilsm.com

thanos.angelisfilms.com

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

LOVE ‘N’ PEACE FESTIVAL 2024

LOVE ‘N’ PEACE FESTIVAL 2024 Independent Annual Rock Summer Festival PRESS RELEASE...

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ CLUB LIVE STAGE | COSMIC SHADOWS| THE BLACK TABASCO| TOM YOSI

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, οι Rock ‘N Rollers Cosmic Shadows, με...

Αυστηρώς Κατάλληλο

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών συναισθημάτων της Ελλάδας του σήμερα, το έργο...

«Νέα Σελήνη» του Ραφαήλ Μιχαηλίδη

Ο Ραφαήλ Μιχαηλίδης παρουσίαζει τη «Νέα Σελήνη», το νέο του ποπ-ροκ τραγούδι...