Home Επικαιρότητα Κληροδότημα Σαχάλα το Κ.Α.Π.Η που 6 χρόνια «φτιάχνεται»
ΕπικαιρότηταΈχω φωνήΝέα της ΠόληςΧαλάνδρι

Κληροδότημα Σαχάλα το Κ.Α.Π.Η που 6 χρόνια «φτιάχνεται»

Από το 2017 «χειροκροτούμε» για τη δημιουργία Δημοτικού Καπή στο κληροδότημα Σαχάλα (οικόπεδο, κατοικία, και βοηθητικά κτίσματα) επί της οδού Βασιλείου Βουλγαροκτόνου στο Χαλάνδρι, το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Χαλανδρίου το 2010 με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει ως κέντρο κοινωφελούς χαρακτήρα.

Την ανακαίνιση της οικίας Σαχάλα καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), εξασφάλισαν η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Χαλανδρίου το έτος 2017!!!!. Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Ανακαίνιση κληροδοτήματος Σαχάλα για αλλαγή χρήσης σε ΚΑΠΗ και προσθήκη ανελκυστήρα», προϋπολογισμού 744.000 ευρώ με ΦΠΑ, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Παρά τα 6 έτη που πέρασαν από την υπογραφή της σύμβασης και τα 13 από την αποδοχή του κληροδοτήματος, η δημιουργία του Δημοτικού ΚΑΠΗ, κόλλησε στις «μελέτες», από ένα ακόμα «θαύμα», της τότε αντιδημάρχου οικονομικών Κρίστης Αγαπητού και του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και υπ. δημοτικό της σύμβουλο Π. Βάσιο. Η προχειρότητα και η ανεπάρκεια της μελέτης που παραδόθηκε και πληρώθηκε στη διάρκεια της δικής τους θητείας καθυστέρησε το έργο, αφού έπρεπε εξ αρχής να γίνει στατική μελέτη, μιας και δεν αναφερόταν καν η σωστή απεικόνιση της επάρκειας του παλιού κτηρίου.

Ο Δήμος Χαλανδρίου, αδυνατεί να προγραμματίσει σωστά και να ολοκληρώσει ένα έργο σε εύλογο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο φαίνεται έντονα από τις συνεχείς παρατάσεις των ενεργών συμβάσεων έργων, αλλά και από τους απολογισμούς οι οποίοι έχουν μεγάλη απόκλιση των προϋπολογισμών.

Ωστόσο είναι απαράδεκτο μελέτες που ήδη έχουν πληρωθεί, να πρέπει εξ αρχής να χρεώνουν το δήμο. Οι τότε αντιδήμαρχοι είναι αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως σωτήρες του δήμου, χωρίς να έχουν καταγράψει μία κατ’ ουσίαν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, θύμισε στην Κα Αγαπητού , τι συνέβαινε επί των ημερών της δικής της Αντιδημαρχίας στη διοίκηση Κουράση (4 ακόμα θαύματα).

  • Τα τρία αθλητικά κέντρα της πόλης λειτουργούσαν χωρίς να είναι αδειοδοτημένα, και παραδόθηκαν σφραγισμένα στη σημερινή διοίκηση το 2014.
  • Υπογράφονταν συμβάσεις και ενοικιάσεις ακινήτων και κυλικείων χωρίς να τηρούνται οι κανονισμοί αδειοδότησης.
  • Τα σχολεία της πόλης λειτουργούσαν χωρίς στοιχειώδη έργα συντήρησης, χωρίς προσβάσεις και τουαλέτες για ΑμεΑ και χωρίς ασανσέρ.
  • Οι εργαζόμενοι του Δήμου Χαλανδρίου είχαν μείνει για χρόνια χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Η ολιγωρία των διοικήσεων του Δήμου Χαλανδρίου, δυσκολεύει την ευημερία των δημοτών. Το χείριστο, δε, είναι ότι η διοικητική ολίσθηση είναι «ομόφωνο έργο» του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου.

*update: Η Έγκριση και προσωρινή παραλαβή της
μελέτης με τίτλο: «Στατική μελέτη κτηρίου ΣΑΧΑΛΑ AM 06/2023», ήρθε ως θέμα στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Χαλανδρίου αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου. Έξι μόνο χρόνια πήρε η νέα μελέτη!!!

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

ΟΠΕΡΑ “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ” του Π.Καρούσου 

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» (PROMETHEUS BOUND) Μια όπερα βασισμένη στην τραγωδία του ΑισχύλουΣυνθέτης: Παναγιώτης...

Αυστηρώς Κατάλληλο

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών συναισθημάτων της Ελλάδας του σήμερα, το έργο...

Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση...