Home Νέα της Πόλης Ανενόχλητη η Κατάληψη του κτήματος «Πραπόπουλου» στο Χαλάνδρι
Νέα της ΠόληςΧαλάνδρι

Ανενόχλητη η Κατάληψη του κτήματος «Πραπόπουλου» στο Χαλάνδρι

Από κέντρο διακίνησης ναρκωτικών σε επίσημη «ιδεολογική κατάληψη» που κρατάει χρόνια, βρίσκεται το κτήμα Πραπόπουλου στη ρεματιά Χαλανδρίου. Είναι εντυπωσιακό, περίεργο και συνάμα προκλητικό στο πώς η ανομία τυλίγεται με ιδεολογικούς προσανατολισμούς και συνεχίζει να πράττει ανενόχλητη καταπάτηση ξένης περιουσίας και σοβαρής όχλησης στους περιοίκους χωρίς κανείς να την αγγίζει.

Η διαμαρτυρία, η δήλωση θέσεων ακόμα και η δημιουργία ενός είδους ομάδας που λειτουργεί με δικούς της κανόνες, δε θα πρέπει να γίνεται με βάση έκνομες πράξεις.

Ήταν το μακρινό 2006 όταν το για 35 χρόνια εγκαταλειμμένο κτήμα, «πέρασε στα χέρια και όχι σε νόμιμη ιδιοκτησία» κάποιων ατόμων της ευρύτερης περιοχής του Χαλανδρίου. Τελευταία νόμιμη ιδιοκτήτρια του Μεσοπολεμικού κτίσματος έχει καταγραφεί η Νιόβη Πραποπούλου. Από τότε δεν έχει εμφανιστεί κάποιος κληρονόμος και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η ενημέρωση για τυχόν ενέργειες διοικήσεων από τότε εώς σήμερα για αξιοποίηση του ακινήτου. 17 Χρόνια τελεί σε ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ.

Παρ’ ότι το οικόπεδο αυτό πολλάκις έχει αναφερθεί σε προγράμματα ή σε δηλώσεις υποψήφιων δημάρχων, που θέλουν να απαλλοτριωθεί για να γίνει πολιτιστικό κέντρο, ουδείς έχει κινητοποιηθεί ώστε να αξιοποιηθεί σωστά για το σύνολο των δημοτών.

Οι καταληψίες πάλι, δηλώνουν ότι προστατεύουν το ακίνητο από όσους το βλέπουν φιλέτο και θέλουν να προκρίνουν έναν χώρο που θα λειτουργεί αντιεμπορευματικά και αντιεραρχικά. Θα είναι πλήρως αυτόνομος και διαχειριζόμενος από αυτούς, χωρίς καμία κομματική ή θεσμική στήριξη. Κοινώς θέλουν να εκμεταλλεύονται ακίνητο που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ, δεν πληρώνουν για αυτό και να το χρησιμοποιούν ως ιδιοκτήτες προσδίδοντας σε αυτό το πρόσημο που η ομάδα τους αποφασίζει. Πολλές φορές στην «κατάληψη» έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις με σκοπό την οικονομική ενίσχυσης της, όπως πληροφορούν το polismag κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και όπως περιγράφεται στο ιστολόγιο της κατάληψης, όπου είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι καταληψίες του κτήματος το χρησιμοποιούν ανενόχλητοι ακόμα και ως χώρο «εκπαίδευσης», οι πολυήμερες δε μουσικές εκδηλώσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι υφίσταται εξαίρεση όλων των κανόνων με την ευθύνη να μην την αναλαμβάνει κανείς.

Η ανθυγιεινή κατάσταση που επικρατεί, καθώς και η όχληση ανησυχεί τους γείτονες και τους κρατάει σε διαρκή επαγρύπνηση. Ο κάθε ένας που θέλει να προσδώσει ιδεολογικό πρόσημο και να λειτουργεί παράταιρα με το κοινωνικό σύνολο δε θα πρέπει να γίνεται ανεκτό ιδίως όταν αυτό προσβάλλει τα όρια της ελευθερίας του άλλου. Η ασυδοσία δεν πρέπει να συνοδεύει καμία τακτική και σίγουρα δεν πρέπει να επαίρεται από όσους μπορεί να έχουν το ίδιο ιδεολογικό πρόσημο, ιδίως όταν αυτοί έχουν εκλεχτεί για να διοικούν.

Δε θα κρίνω τις προθέσεις της συγκεκριμένης ομάδας, αλλά μόνο την έλλειψη διάθεσης της διοίκησης να φέρει εις πέρας αυτό το θέμα. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και πρέπει να τηρούνται από όλους, αλλιώς υφίσταται πληγή το κοινωνικό και δημοκρατικό γίγνεσθαι.

Το ιδεολογικό μανιφέστο της κατάληψης «ζούμε ενάντια στις απαγορεύσεις» προκαλεί την ηθική προσβολή όλων όσων ζουν νόμιμα, εργάζονται και παλεύουν για κοινωνική συνοχή. Η αδιαλλαξία των θέσεων τους δημιουργεί νέο είδος «φασισμού» με την προσπάθεια επιβολής και ανοχής των δικών τους έκνομων συμπεριφορών στο σύνολο των δημοτών.

Η ασυδοσία δεν είναι τρόπος ζωής! Ο Σεβασμός πρέπει να διακατέχει τις σχέσεις και τις συμπεριφορές μας.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...

ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν...

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...