Home Αυτοδιοίκηση Δήμητρα Κατριβάνου, λόγος και αγώνας- Ένα όνομα μία ιστορία
ΑυτοδιοίκησηΧαλάνδρι

Δήμητρα Κατριβάνου, λόγος και αγώνας- Ένα όνομα μία ιστορία

Για τη Δήμητρα Κατριβάνου η πολιτική δεν είναι αξίωμα, αλλά τρόπος ζωής. Φέρει επώνυμο με ιστορία, την οποία εμπλουτίζει εδώ και δεκαετίες με τους προσωπικούς της αγώνες για  τη δημοκρατία, τα κοινά και την αγάπη της για το Χαλάνδρι. Είναι τιμή προσωπικά για μένα αλλά και για το polismag να φιλοξενεί μία Κυρία που το κύρος της είναι παράσημο για κάθε συνομιλητή της.

Κα Κατριβάνου, επιστροφή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης του Χαλανδρίου. Πώς πήρατε την απόφαση να εμπλακείτε εκ νέου στα κοινά και μάλιστα σε μία περίοδο πολιτικής όξυνσης;

Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε η βαθιά πεποίθηση ότι η πολιτική συμμετοχή δεν ήταν επιλογή, αλλά καθήκον. Όσοι απείχαν ονομάζονταν ‘ιδιώτες’, από το οποίο προέρχεται και η αγγλική λέξη ‘idiot’, δηλαδή ο ανόητος είναι αυτός που παραγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής στο κοινό καλό. Χρειάζεται να είμαστε ενεργοί στα δημόσια θέματα. Η επανεμπλοκή μου με τα δημοτικά δρώμενα του Χαλανδρίου αντανακλά τη δέσμευσή μου σε αυτές τις αιώνιες αξίες, που μας καθορίζουν ως Έλληνες. Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία μου, σε αγαστή συνεργασία με τα αξιόλογα στελέχη της νέας γενιάς που κοσμούν το ψηφοδέλτιό μας, είμαι πεπεισμένη ότι θα συμβάλω σε αυτό τον όμορφο αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της πόλης μας. Έχω πάντα το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.  

Πώς βλέπετε αυτές τις εκλογές; Με βάση την εμπειρία σας, έχετε συναντήσει τόσο τεταμένο κλίμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Χαλάνδρι;

Πρέπει να ομολογήσω ότι το τρέχον προεκλογικό κλίμα στο Χαλάνδρι είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Ο ανταγωνισμός είναι πρωτοφανής και δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που η αρχή του “ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ” φαίνεται να παραγνωρίζεται. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την αξία του δημοκρατικού διαλόγου και της δημιουργικής διαφωνίας, εντός πολιτισμένων ορίων. Δεν χρειάζεται να χάνουμε τον σεβασμό στον συνυποψήφιο, στον συμπολίτη μας με «κοκορομαχίες», οι οποίες δεν προσφέρουν παρά φθηνό θέαμα. Ελπίζω ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν ευκαιρία να δείξουμε την καλύτερη πλευρά της πολιτικής μας κουλτούρας, να παρουσιάσουμε το ,κατά την άποψή μου, καλά επεξεργασμένο πρόγραμμά μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Επιλέξατε να συνταχθείτε με τον Χάρη Ρώμα. Μία γυναίκα με πολιτικό ένστικτο, όπως εσείς, τι είδε στον Χάρη Ρώμα, που δεν έχουν οι ανθυποψήφιοί του;

Στον Χάρη Ρώμα διέκρινα έναν άνθρωπο με αληθινό πάθος. Ικανό να ηγηθεί στον αγώνα για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πόλη μας. Διαθέτει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καθοδηγήσει, να βελτιώσει και να αναστρέψει λάθη και παραλείψεις προηγούμενων διοικήσεων. Αυτό που κυρίως με εντυπωσίασε είναι η ερωτική σχέση του με το Χαλάνδρι. Μια σχέση που τροφοδοτεί το όραμά του για το μέλλον της πόλης και την αποφασιστικότητά του να γίνει Δήμαρχος Χαλανδρίου. Το σύνθημα “ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ” αντικατοπτρίζει την δέσμευση και την αφοσίωσή του να οδηγήσει την πόλη σε μια νέα εποχή προόδου, διαφάνειας και ανανέωσης. Πιστεύω ότι είναι ο άνθρωπος που  διαθέτει όλα τα εχέγγυα  για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Μπορεί να δώσει στο Χαλάνδρι κοινωνικό πρόσωπο και να κάνει τη διαφορά, που η πόλη μας και οι πολίτες της χρειάζονται.

Ποια θεωρείτε αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα του Χαλανδρίου; Πιστεύετε ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η απερχόμενη διοίκηση;

Πράγματι, τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Χαλάνδρι είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα. Η έλλειψη πεζοδρομίων, οι περιορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και τα προβλήματα στάθμευσης είναι πηγές συνεχούς προβληματισμού και χρειάζονται άμεσα κατάλληλες λύσεις. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απερχόμενη διοίκηση φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι δημότες και οι επισκέπτες μας.

Το πρόγραμμα μας θέτει τις ανάγκες και τις αξίες των πολιτών στο επίκεντρο της διακυβέρνησης του Δήμου.

Προγραμματίζουμε την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία πρασίνου και χώρων στάθμευσης. Προάγουμε πρωτοποριακά προγράμματα ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, στοχεύουμε στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την υποστήριξη των οικογενειών και την προώθηση της καλλιέργειας και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Έχουμε δημοσιεύσει το αναλυτικό πρόγραμμά μας στον ιστότοπο Αναλυτικό Πρόγραμμα – Χαλάνδρι στο Φως (chalandristofos.gr) και καλώ όλους τους δημότες του Χαλανδρίου να το διαβάσουν, να το αξιολογήσουν και να μας στηρίξουν με την ψήφο τους στην προσπάθεια αυτή. Να μεταμορφώσουμε το Χαλάνδρι σε ένα ανθρώπινο, σύγχρονο δήμο. 

Οι πολίτες επιζητούν λύσεις. Δεν ενδιαφέρονται για  κομματικές και ιδεολογικές διαφορές. Προωθούμε τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία και απαιτούμε από την κεντρική εξουσία να αναγνωρίσει και να στηρίξει έμπρακτα λύσεις για τις ανάγκες του Χαλανδρίου και των πολιτών του.

Ως συνδυασμός, ποια είναι η ιδεολογία που πρεσβεύετε;

Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση. Όταν μιλάμε για ιδεολογία, αναφερόμαστε στο σύνολο των πεποιθήσεων, των αξιών, των ιδεών και των αρχών που καθοδηγούν τις δράσεις ενός συνδυασμού ή κινήματος. Ο συνδυασμός μας επιχειρεί να συνθέσει εκείνες τις δυνάμεις, που γνώμονα έχουν το κοινό καλό. Αυτό εκφράζεται μέσα από την επιδίωξη για διαφάνεια, αξιοκρατία, και κοινωνική αλληλεγγύη, με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την προαγωγή του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι το καλό του Χαλανδρίου και αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προτείνουμε. Όλες αυτές οι πεποιθήσεις και αξίες, συνθέτουν τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσουμε και θα δράσουμε στον Δήμο, και καθορίζουν τις προτεραιότητές μας για την ανάπτυξη του Χαλανδρίου.

Ποιο είναι ο τομέας που χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση και τι σκοπεύει το «Χαλάνδρι στο Φως» να κάνει;

Έχουμε καθορίσει και παρουσιάσει δημόσια μια ολοκληρωμένη σειρά από τομείς προτεραιότητας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της πόλης μας. Όταν ο συνδυασμός “ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ” αναλάβει τη διοίκηση, με βάση την αρχή της χρηστής διοίκησης, θα εφαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό ωριμότητας της κάθε πρωτοβουλίας, την προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου. Προσανατολιζόμαστε στο να προωθήσουμε πρώτα τις δράσεις που έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των κατοίκων. Το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες σας είναι ότι θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει θα υλοποιηθεί εντός της θητείας με ευθύνη και με τη βέλτιστη χρονική σειρά υλοποίησης των δράσεων.

Ποιο θέλετε να είναι το προσωπικό σας αποτύπωμα για την επόμενη πενταετία;

Το προσωπικό μου στοίχημα συνδέεται με τη συνολική αναβάθμιση του πολιτιστικού ιστού της πόλης. Πιστεύω με πάθος, ότι ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τις τέχνες και την αισθητική, αλλά περιλαμβάνει επίσης τις διαπροσωπικές σχέσεις, την επικοινωνία και την κοινωνική συνύπαρξη. Θα ήθελα δημιουργήσω πλατφόρμες, χώρους, δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, στις οποίες οι κάτοικοι να μπορούν να εκφράσουν, να ανακαλύψουν και να ενισχύσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, προωθώντας την προσωπική και συλλογική πολιτιστική ανάπτυξη. Το όραμά μου είναι να δω την πόλη μας, ως ένα ζωντανό, δυναμικό κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας και ανταλλαγής, όπου ο πολιτισμός θα αποτελεί τον πυρήνα της καθημερινής μας ζωής. Θα ήθελα να συμβάλω δημιουργικά και ενεργά. Αυτό θα ήθελα να είναι το αποτύπωμά μου.

Σας ευχαριστώ.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...

ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν...

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...