Home Επικαιρότητα Απολογισμός 2ου γύρου δημοτικών εκλογών
ΕπικαιρότηταΈχω φωνήΠολιτική

Απολογισμός 2ου γύρου δημοτικών εκλογών

Πολιτική ανατομία – χαστούκι στο φαίνεσθαι

Ο δεύτερος κύκλος των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε αλλαγές, που μπορούν να ανατρέψουν όλο το πολιτικό σκηνικό και η κυριαρχία της ΝΔ όπως δηλώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου να διαταραχθεί. Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης έδειξε ότι μπορεί να αναγεννηθεί το αίσθημα του σοσιασιστικού κινήματος και το ΠΑΣΟΚ από κόμμα ανοχής να γίνει πάλι η μεγάλη δύναμη του πάλαι ποτέ. Το ερώτημα είναι αν ο Ανδρουλάκης θα μπορέσει να «εκμεταλλευτεί» τον παλμό, να δυναμώσει την ανάγκη αλλαγής και να κατευθύνει προς τον προοδευτικό χώρο του κόμματος.

«Του χρίσματος το μπάχαλο» θα μπορούσε άνετα να ήταν ο τίτλος των προεκλογικών εκστρατειών των περισσοτέρων συνδυασμών ανά δήμο. Ένας αγώνας πειθούς προς τον δημότη για ποιον υποψήφιο το κόμμα τους υποδεικνύει ως κατάλληλο και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αμετροέπειας σε ποσοστά που δεν τους ανήκαν. Απορίας άξιο, δε, να ασχολούνται με την πολιτική αλλά να μην διακατέχονται από πολιτική σκέψη. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος δεν αποκτήθηκαν επειδή ο κόσμος χειροκρότησε τις κυβερνητικές πρακτικές, ούτε επειδή είναι βαμμένοι ιδεολογικά μπλε, αλλά επειδή δεν υπήρξε κανείς που να τους πείσει ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για ευημερία. Το ρίσκο άλλωστε μίας αλλαγής και δη τη μετά κόβιντ εποχή ήταν πιο μεγάλο και ουδείς ήταν έτοιμος να ανατρέψει τη ρητορική όπως είχε αναπτυχθεί.

Μπούχτησε ο κόσμος από προτάσεις γενικόλογες που δεν άγγιζαν την άμεση καθημερινότητά του, αλλά έμοιαζαν να βγήκαν από το ίδιο τυπογραφείο σαν σχολικό εγχειρίδιο συγκεκριμένου πεδίου. Μεγάλη ηττημένη αυτής η περιόδου υπήρξε «η κοινωνική πολιτική», που απουσίαζε εντέχνως από τις αναφορές των περισσοτέρων υποψήφιων, λες και ξαφνικά γίναμε όλοι αστοί και έπαψαν προβλήματα καθημερινότητας και βιοπορισμού να απασχολούν.

Δήμος Αθηναίων: Η αλλαγή που δεν περίμενε κανείς αλλά την ποθούσαν αρκετοί. Μία δεύτερη ευκαιρία δόθηκε στον Χάρη Δούκα να συστηθεί στους δημότες Αθηναίων και κατάφερε να φέρει την ανατροπή ζωντανεύοντας πάλι σκηνές νίκης που είχαμε δεκαετίες να συναντήσουμε. Μέσω του ντιμπέιτ οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δουν να συγκρίνουν και να μπορέσουν να φύγουν από τη συμπαθητική παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη και να ελπίσουν σε μία διοίκηση που επιτέλους θα κάνει την πρωτεύουσα πόλη που αγαπάς να ζεις και να επισκέπτεσαι. Εώς σήμερα κανένας δήμαρχος Αθηναίων δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό έργο αναδόμησης και αναβάθμισης του κέντρου, ούτε βέβαια και μία πολιτική που να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του κέντρου.

Δήμος Χαλανδρίου: Η μεγάλη νίκη του Σίμου Ρούσσου φαίνεται να έδωσε οριστικό χαστούκι στην προσπάθεια αναγέννησης κακών παθογενειών του παρελθόντος. Οι δημότες θέλουνε σταθερότητα και τη συνέχεια μιας πολιτικής που φέρνει αποτέλεσμα και ας είναι με ρυθμούς χελώνας, άλλωστε ο δήμαρχος Χαλανδρίου χαίρει της εκτίμησης του συνόλου των δημοτών. Με την τρίτη κατά σειρά εκλογή του, έχοντας το 60% των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ δύσκολη πενταετία με νέες κοινωνικές ανάγκες και υλοποίηση έργων που τυχόν δικαιολογίες για καθυστερήσεις δε θα βρουν συμπαραστάτες. Η Κρίστη Αγαπητού παρά την υπερπροβολή της και την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τη γυναίκα με ικανότητες και αυτοδιοικητική επάρκεια, δεν κατάφερε να πείσει και το αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε ότι αποδοκιμάστηκε η πολιτική και η παράταξή της. Οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούγονται και να τους συναισθάνονται όχι να τους προβάλλουν ένα ακατάληπτο εγώ και μία αδιάφορη ηθική ως κίνητρο ψηφοθηρίας.

Όσον αφορά τις κατάπτυστες αναφορές του Υπουργού Εργασίας απαξιώθηκαν από την πλειοψηφία των δημοτών και μαζί με αυτές και τα πρόσωπα που συνηγόρησαν στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών θεσμών.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Πρoστατευμένο: Πρώην κήρυκες αρετής νυν ρουσφετολόγοι

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

ΟΠΕΡΑ “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ” του Π.Καρούσου 

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» (PROMETHEUS BOUND) Μια όπερα βασισμένη στην τραγωδία του ΑισχύλουΣυνθέτης: Παναγιώτης...

Αυστηρώς Κατάλληλο

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών συναισθημάτων της Ελλάδας του σήμερα, το έργο...

Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση...