Home Lifestyle Το «πιρούνι« η μαύρη κωμωδία του Χάρη Ρώμα
LifestyleΣυνεντεύξεις-Παρουσιάσεις

Το «πιρούνι« η μαύρη κωμωδία του Χάρη Ρώμα

Χτύπημα στην υποκρισία, στο θεαθήναι και στον αριβισμό, είναι η νέα θεατρική παράσταση «το πιρούνι», που υπογράφει ο Χάρης Ρώμας. Με τη νέα του μαύρη κωμωδία, επιχειρεί και καταφέρνει να αναδείξει τα κακώς κείμενα του χτες, που αναπαράγονται ως σήμερα. Ένα υπέροχο επιτελείο ηθοποιών, προσεγμένοι διάλογοι με πλούσιο λεξιλόγιο, έντονες εναλλαγές με ερμηνείες που κρατάνε σε εγρήγορση τους θεατές και μεταφέρουν τον κάθε έναν από εμάς σε εικόνες που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ζήσει ή έχουμε ακούσει.

Για ακόμη μία φορά ο Χάρης Ρώμας κάνει τη διαφορά, βγάζοντας έντεχνα στην επιφάνεια, τον υποκειμενικό τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις, αρκεί να συνάδει απόλυτα με ό,τι έχουμε προσδιορίσει στην αντίληψή μας ότι πρέπει να συμβαίνει. Κανείς ένοχος, κανείς αθώος, αλλά όλοι κάτι κρύβουν. Σχέσεις επίπλαστες και ολόσωστα τοποθετημένες σε ό,τι η μικροαστικότητα ορίζει. Η επιτυχία και η αποτυχία αποτυπώνονται στο 69, η οπτική μεριά αλλάζει το νούμερο. Πέντε ιστορίες, ένα ερωτηματικό, κρυμμένα μυστικά, ανομολόγητα πάθη, απωθημένα, τακτικισμοί και ακόμη όταν οι μάσκες πέφτουν, η αναγκαιότητα του φαίνεσθαι για το επιβεβλημένο της ματαιότητας τις τοποθετεί άρτια στο σκηνικό, για την επίτευξη της σκοπιμότητας που διαιωνίζει την ανειλικρίνεια.

Η ανακοίνωση του θεάτρου

Το νέο έργο του Χάρη Ρώμα, «Το Πηρούνι», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, είναι μια κατάμαυρη κωμωδία που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του νεοέλληνα. Της γενιάς του ΠΑΣΟΚ, της ευημερίας του ’80, της πατριαρχίας, του κιτς, της μίζας και της λαμογιάς. Της γενιάς πριν την οικονομική κρίση, πριν τον κορονοϊό, της γενιάς όμως που μας οδήγησε στο σήμερα. 

Λίγα Λόγια για το έργο

   Θεσσαλονίκη 1984. Η οικογένεια Παλιούρα, της γνωστής αλυσίδας γραφείων κηδειών «Ο Ουρανός», Αποστόλης και Ζαμπέτα, μαζί με την κόρη τους Φιόνα, και τη Ρουμάνα υπηρέτρια τους Μιλένα, ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχτούν τον μέλλοντα γαμπρό τους Αλέξανδρο που καταφθάνει μαζί με τον πατέρα του, τον πρόξενο Αιμίλιο Δοξιάδη. Μια οικογένεια με τα χειρότερα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα. Νεόπλουτοι, επιδειξιομανείς, κιτσάτοι, κουτοπόνηροι, ημιμαθείς, ρατσιστές, σεξιστές, άξεστοι, διψασμένοι για καταξίωση και κοινωνική αναγνώριση. Θαμπωμένοι από την κοινωνική θέση, το στάτους και την οικονομική κατάσταση των συμπεθέρων τους, το μόνο που επιθυμούν είναι να βολέψουν, δηλαδή να καλοπαντρέψουν την μοναχοκόρη τους. 

    Μέσα σε μια βραδιά που εξελίσσεται σε εφιάλτη, με εφαλτήριο το χιούμορ, αποκαλύπτονται σταδιακά μια σειρά από μυστικά και ψέματα, μια σειρά από μικρές τραγωδίες, που κορυφώνουν την πλοκή μέχρι το απροσδόκητο φινάλε.  

Συγγραφέας: Χάρης Ρώμας

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς 

Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό: Κική Μαυρίδου / Μιχάλης Παπαδόπουλος

Κοστούμια:Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος / Κική Μαυρίδου / Μιχάλης Παπαδόπουλος Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου 

Trailer: ORKI Productions 

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς 

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως

Βοηθός σκηνοθέτη: Λάμπρος Τζώρας 

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση 

Παραγωγή: VAULT theatre Plus

Παίζουν: Μαρίζα Μανατάκη, Γιάννης Οικονομίδης, Φανή Παλιούρα, Χριστίνα Σαμπανίκου, Τάσος Τζιβίσκος και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου

Την φωνή της χαρίζει, για τον ρόλο της Κατερίνας Δοξιάδη, η Κική Μαυρίδου

*Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Λύκο και την Κατερίνα Καρατζιά για τις κομμώσεις και το μακιγιάζ των ηθοποιών στην φωτογράφιση της παράστασης. 

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

LOVE ‘N’ PEACE FESTIVAL 2024

LOVE ‘N’ PEACE FESTIVAL 2024 Independent Annual Rock Summer Festival PRESS RELEASE...

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ CLUB LIVE STAGE | COSMIC SHADOWS| THE BLACK TABASCO| TOM YOSI

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, οι Rock ‘N Rollers Cosmic Shadows, με...

Αυστηρώς Κατάλληλο

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών συναισθημάτων της Ελλάδας του σήμερα, το έργο...

«Νέα Σελήνη» του Ραφαήλ Μιχαηλίδη

Ο Ραφαήλ Μιχαηλίδης παρουσίαζει τη «Νέα Σελήνη», το νέο του ποπ-ροκ τραγούδι...