Home Κοινωνία Όταν οι άλλοι σιωπούν το Χαλάνδρι δίνει το παρόν
ΚοινωνίαΧαλάνδρι

Όταν οι άλλοι σιωπούν το Χαλάνδρι δίνει το παρόν

«Εμείς όχι εγώ»

Σε μία εποχή που το εγώ κατάπιε το εμείς και εμφανίζεται ως η νέα ηθική σε μία τάξη πραγμάτων που η ανθρώπινη υπόσταση γίνηκε αριθμός, το Χαλάνδρι δίνει πάλι το παρόν– σε έναν διαρκή αγώνα αφύπνισης-, έναντι σε κάθε εξουσία και πρακτική που καταπατά και ευτελίζει τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα και τη συνταγματικά κεκτημένη ελευθερία κάθε υποκειμένου. Η αναγνώριση του δικαιώματος του άλλου πρεσβεύει κάθε αρχή ομαδικότητας και ευημερίας σε ένα σύνολο που ποτέ δε θα σταματήσει να διεκδικεί την αυτονομία και να αρνείται τη συμμετοχή σε κάθε μορφή εξάρτησης και ευτελισμού της επιλογής του αυτοπροσδιορισμού. Με σεβασμό και συμμετοχικότητα, ο νους επαγρυπνεί και οι συνειδήσεις αφυπνίζονται, εξαλείφοντας την εγωπάθεια. Μόνο χέρι χέρι προχωράνε οι κοινωνίες μπροστά. Η Δημοκρατία είναι η επιλογή ενός καθημερινού αγώνα διεκδίκησης, άρνησης, σεβασμού, είναι η φωνή της αξιοπρέπειας του άλλου, της δικής μας.

«Εμείς, όχι εγώ»- Το ντοκιμαντέρ του Δήμου Χαλανδρίου κρατά ζωντανό το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Αθηνά», παρουσία πολλών αγωνιστών του Πολυτεχνείου, που με τις πολύτιμες μαρτυρίες τους συνέβαλαν στη δημιουργία του, προβλήθηκε, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το ντοκιμαντέρ του Δήμου Χαλανδρίου «Εμείς όχι εγώ», για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η ταινία διέτρεξε τα χρόνια από την επιβολή της Χούντας, στις 21 Απριλίου 1967, έως τα πρώτα βήματα του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και κορυφώθηκε στο τριήμερο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την αιματηρή καταστολή της, αλλά και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη της, μέσα από τις μαρτυρίες δεκάδων αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Αυτό που φάνηκε πώς είναι αδιαπραγμάτευτο για τους πρωταγωνιστές της, παρά την όποια πίκρα και απογοήτευση του ανεκπλήρωτου οράματος, συνοψίζεται στη φράση «εμείς, όχι εγώ». Εκείνες τις ημέρες της εξέγερσης οι φοιτητές και όσοι συμμετείχαν εξυψώθηκαν στο «εμείς», τόσο ώστε να είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση αυτού που πυροβολήθηκε, όπως δηλώνει κατηγορηματικά ένας εκ των πρωταγωνιστών, και βίωσαν την «ιδανική ουτοπία», όπως υποστήριξε κάποιος άλλος. Την ουτοπία της απόλυτης ελευθερίας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της ελπίδας, ίσως γι’ αυτό «το Πολυτεχνείο ενοχλεί ακόμα», όπως διαπίστωσε άλλος συναγωνιστής τους.

«Να γνωρίσουν οι νεότεροι ένα κομμάτι της ιστορίας μας»

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους/ες στην πρεμιέρα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη ανταπόκριση και σημείωσε: «Όσο απομακρυνόμαστε από γεγονότα όπως αυτή η εξέγερση, που άλλαξε τη χώρα και τις ζωές μας, τόσο φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να επιστρέφουμε σε αυτά. Να επιστρέφουμε στην πηγή για να πιούμε νερό, ειδικά όσο σκοτεινιάζουνε οι εποχές γύρω μας και στενεύουν οι ορίζοντες. Αυτή η παραγωγή που έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου με τον Σταύρο Στάγκο, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ, είναι συνέχεια και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει στο παρελθόν με μια σειρά από ντοκιμαντέρ, που στόχο έχουν να αφήσουν πίσω εικόνες, ήχους και μαρτυρίες που θα μπορούν οι επόμενοι να χρησιμοποιήσουν. Η εξέγερση αυτή, όπως αποτυπώνεται στην ταινία, θα βοηθήσει τους νεότερους ανθρώπους να γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας μας».

Ο Σταύρος Στάγκος, από την πλευρά του, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας, τόνισε τη σημασία η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ευχαριστώντας το Δήμο Χαλανδρίου και όλους όσοι συμμετείχαν, γιατί μετέφεραν, όπως είπε, ακόμα και μέσα από την πίκρα τους, το μεγαλείο της συμμετοχής σε αυτή την εξέγερση, το όραμα και την ελπίδα.

Την πρεμιέρα τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, πολλοί αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αιρετοί, καλλιτέχνες, οι αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης.

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα των επόμενων προβολών του ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προβολή του στα σχολεία της πόλης.

Το ντοκιμαντέρ «Εμείς, όχι εγώ» είναι μια συμπαραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου και του Σταύρου Στάγκου ενώ το αρχειακό υλικό, που χρησιμοποιήθηκε, παραχωρήθηκε από την ΕΡΤ.

 Κατάθεση στεφάνων από μαθητές, εκπαιδευτικούς και το δήμαρχο Χαλανδρίου

Το Χαλάνδρι απέδωσε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 50χρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Πολυμελής αντιπροσωπεία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και μελών της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου, με επικεφαλής το δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών, που αποτέλεσε την κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα και άνοιξε το δρόμο για την πτώση των συνταγματαρχών.

Συγκινητική η στιγμή που οι μαθητές του Χαλανδρίου στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στο μνημείο και την τσακισμένη πύλη του Πολυτεχνείου, την πύλη που ο αγωνιστής του Πολυτεχνείου και σημερινός αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Δημήτρης Χριστουλάκης, φρόντισε να μεταφερθεί, το 1974, από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου ήταν παραπεταμένη, στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου ανήκε.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου περιηγήθηκε στα ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου και είχε την ευκαιρία να ακούσει τον Δημήτρη Χριστουλάκη να περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης και όσα ακολούθησαν, γεγονότα τα οποία έζησε από πρώτο χέρι, μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά και στα κρατητήρια.

«Πάντα θα υπάρχει μια μαγιά να ξαναπλάθει το ψωμί που τρώνε οι Έλληνες»

Με αναφορά στην τιμή που οφείλεται στους νεκρούς της εξέγερσης, ξεκίνησε τη συγκλονιστική του αφήγηση ο Δημήτρης Χριστουλάκης και στάθηκε ιδιαίτερα στην παρακαταθήκη που άφησε η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εξέγερση, που έγινε στα μεταπολεμικά χρόνια.

«Θέλω ν’ αρχίσω απ’ τους νεκρούς. Αιώνια δόξα και μνήμη για τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου και σε όσους συνεισέφεραν σε αυτή την υπόθεση. […] Ότι και να κάνουν δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία, όπως δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Πάντα θα υπάρχει μια μαγιά, όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης, και πάντα αυτή η μαγιά να ξαναπλάθει το ψωμί που τρώνε οι Έλληνες», είπε ο Δημήτρης Χριστουλάκης.

«To Πολυτεχνείο παρότι μεμονωμένο γεγονός ήταν η μεγαλύτερη εξέγερση στην Ευρώπη, μεταπολεμικά, και ευτυχώς η γενιά που το έζησε και πρωταγωνίστησε, έχει γράψει αρκετό υλικό και γράφει συνέχεια και πιστεύω ότι, όταν θα φύγει αυτή η γενιά, η επόμενη θα μπορέσει να επεξεργαστεί αυτό το υλικό χωρίς συναισθηματισμό, για να αποτελέσει αυτό ένα ιστορικό σύμπαν, όπου θα μπορεί να καταφεύγει ο καθένας σε δύσκολες στιγμές και να δροσίζεται», συμπλήρωσε.

«Δηλώνουμε με εμφατικό τρόπο ότι ο αγώνας συνεχίζεται»

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μια κορυφαία και συμβολική στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, που αντιστέκεται στην παραποίηση, τη διαστρέβλωση, και την προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά σήμερα με την παρουσία του στο χώρο του Πολυτεχνείου τα 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση, ο λόγος που δημιούργησε το ντοκιμαντέρ “Εμείς, όχι εγώ”, για να δηλώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ο αγώνας συνεχίζεται».

Στεφάνια κατέθεσαν η Ένωση Γονέων και μαθητές του 2ου Λυκείου, παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών από το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο Λύκειο και το 2ο και 4ο Γυμνάσιο.

Related Articles

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο συνεδριακό κέντρο Μεταμόρφωσης

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μεταμόρφωσης, στο πλαίσιο του εθελοντικού...

Εθελοντική Αιμοδοσία στα Βριλήσσια

Κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ειδικότερα, από τον Ιούλιο έως...

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση...