Home Εκπαίδευση Διάλεξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου
ΕκπαίδευσηΧαλάνδρι

Διάλεξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου

Artificial intelligence AI research of robot and cyborg development for future of people living. Digital data mining and machine learning technology design for computer brain communication.

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Χαλανδρίου – «Τεχνητή νοημοσύνη: Πλάθοντας το αύριο. Ανησυχίες και προσδοκίες»

Τη διάλεξη «Τεχνητή νοημοσύνη: Πλάθοντας το αύριο. Ανησυχίες και προσδοκίες» παρουσιάζει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, στις 19:00, στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναΐδων).

Το 2023 θα είναι, πιθανότατα, μια χρονιά ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας. Θα παραμείνει στην μνήμη μας ως η χρονιά μιας ευρείας συνειδητοποίησης πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι βέβαια μια ενδιαφέρουσα και αναπόφευκτη δύναμη σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης του πολιτισμού μας, αλλά και ένας παράγοντας ανησυχητικός, καθόσον φαίνεται πως σύντομα θα μεταβάλει ριζικά πολλές μορφές εργασίας και μπορεί να τις καταργήσει οριστικά. Mάλιστα, σε πολλούς τομείς σε παγκόσμια κλίμακα.

Θα είναι η χρονιά της εκλαΐκευσης, της αποδοχής αλλά και της οικειοποίησης της ΤΝ. Τα συστήματα που αναπτύσσονται πλέον με τεχνικές ΤΝ έχουν φτάσει σε μια κριτική ωριμότητα και αρχίζουν να χρησιμοποιούνται σιγά-σιγά σαν καθημερινά εργαλεία. Μπορούν να παράγουν περιεχόμενα υψηλής ποιότητας, εφάμιλλα με αυτά ενός ανθρώπινου νου ή και καλύτερα. Και βέβαια, με κόστος ασύγκριτα χαμηλότερο.

Η υποτιθέμενη μοναδική «ποιητική» ικανότητα του ανθρώπου σε δημιουργίες που έχουν να κάνουν με γλώσσα, εικόνα ή γενικότερα ήχο, βρίσκεται, για πρώτη φορά αντιμέτωπη μ’ έναν μη ανθρώπινο συναγωνιστή, ο οποίος φαίνεται να γίνεται καθημερινά καλύτερος. Πράγματι, η μηχανή στέκεται σήμερα απέναντι στον άνθρωπο με αξιώσεις, επιδεικνύοντας αυθεντικές δημιουργικές και παραγωγικές δυνατότητες. Έχοντας καταλάβει πια αυτή τη θέση, οδηγεί σε σύγχυση τις παραδοσιακές μας κατηγορίες ανάμεσα στο τι είναι ανθρώπινο και τι μηχανικό δημιούργημα. Καθιστά, έτσι, όλο και δυσκολότερη τη διαπίστωση της ανθρώπινης αυθεντικότητας. Και μας οδηγεί στο μείζον ίσως ερώτημα της σχέσης της σύγχρονης τεχνολογίας με τον πολιτισμό μας: τελικά, τι παραμένει «πραγματικά πραγματικό» στην εποχή τής ΤΝ.

Ομιλητής: Ιωάννης Κανέλλος, καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής του πανεπιστημίου IMT Atlantique (Γαλλία).

Συντονισμός: Νάση Σιαφάκα

Ο καθηγητής Ιωάννης Κανέλλος προέρχεται από το χώρο των μαθηματικών και της γλωσσολογίας και τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στις μεταλλαγές των τρόπων σκέψης και πράξης τού σύγχρονου ανθρώπου, σε μια εποχή παντοκρατορίας της ψηφιακής τεχνολογίας. Ιδιαίτερα, ασχολείται με θέματα ερμηνείας και κατανόησης κατά τη διάδοση γνώσης και πολιτισμού μέσα από την αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανών.

Μετά το πέρας της διάλεξης θα ακολουθήσει συζήτηση.

Related Articles

Περιστατικό Ρύπανσης με λύματα στη ρεματιά Χαλανδρίου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, για μία ακόμα φορά...

Ξεχωριστή και μελωδική η πίτα της Αργούς

Το ζεστό κατάστρωμα της Αργούς επέλεξε πλήθος κόσμου, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου....

Δελφοί, Πάρνηθα, Θέατρο και πεζοπορία στην πανσέληνο του χιονιού από τον Πεζοπορικό Σύλλογο

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης» προσκαλεί τους φίλους του να πεζοπορήσουν...

Σε προτεραιότητα η ψηφιακή αναβάθμιση για τον Δήμο Χαλανδρίου

Ο νέος Αντιδήμαρχος πληροφορικής και νέων τεχνολογιών Αλέξης Μαυραγάνης, συναντήθηκε με το...