Home Αυτοδιοίκηση Παρατηρήσεις της Δημοτικής Συμβούλου Βούλας Ζορμπά σχετικά με την άρση απαλλοτρίωσης ακινήτου
ΑυτοδιοίκησηΧαλάνδρι

Παρατηρήσεις της Δημοτικής Συμβούλου Βούλας Ζορμπά σχετικά με την άρση απαλλοτρίωσης ακινήτου

Στις 17/1/2024 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου με πληθώρα θεμάτων, ένα εκ των οποίων αφορούσε το ακίνητο επί των οδών Θησέως και Καλλισπέρη, στο οποίο η διοίκηση του δήμου έχει αποφασίσει την ανέγερση του ειδικού σχολείου. Η μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπόλιτευσης Βούλα Ζορμπά τοποθετήθηκε για το θέμα του ειδικού σχολείου κάνοντας παρατηρήσεις με γνώμονα την ουσιώδη συζήτηση και το συμφέρον των δημοτών ώστε να αποφθεχθούν ζημιογόνες κινήσεις και οποιαδήποτε λάθος εφαρμογή που θα προκαλέσει άλλη μία καθυστέρηση στην κατασκευή του ειδικού σχολείου.

Αναλυτικά τι επεσήμανε η Αιρετή:

«Σχετικά με την Εξέταση αιτήματος για άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ακινήτου στο Ο.Τ. 545α επί
των οδών Θησέως και Καλλισπέρη του Δήμου Χαλανδρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η οποία αποφάσισε για την άρση της δέσμευσης και την εκ νέου επιβολή αυτής για χώρο Ειδικού Σχολείου στο εν θέματι ακίνητο, καθώς επίσης τα δεδομένα της εισήγησης της Αντιδημάρχου αλλά και άλλων πηγών που άντλησα προσωπικά, όπως για παράδειγμα από το Υπουργείο Παιδείας, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

1ον ) Η εισήγηση επικαλείται την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπου διαπιστώνει κανείς – στον πίνακα του Παραρτήματος  I της Υπουργικής Απόφασης – ότι ενώ απεικονίζονται στοιχεία για το πλήθος των χρηστών – κατοίκων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια δεν υπάρχουν αντίστοιχα για τα Ειδικά Σχολεία που οφείλει να ιδρύσει ο Δήμος. Προφανώς τα στοιχεία του πλήθους των μαθητών όλων των βαθμίδων αντλήθηκαν από τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2ον) Με το από 02/06/2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Ενημερωτικό έγγραφο περί του νομικού πλαισίου σχετικά με τις σχολικές υποδομές και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλους του Δήμους, αναφέρεται ρητά ότι η επίλυση του προβλήματος στέγασης σχολικής μονάδας πρέπει να εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Καταλληλόλητας η οποία με γνώμονα το Κτηριολογικό Πρόγραμμα και τα λοιπά εξεταζόμενα κριτήρια εκδίδει το σχετικό Πόρισμα Καταλληλόλητας.

Το πόρισμα αυτό δεν έχει δοθεί μέσω της σημερινής εισήγησης και ως εκ τούτου είναι αδύνατον ένας δημοτικός σύμβουλος μηχανικός ή μη να αποφασίσει για το συγκεκριμένο οικόπεδο.

3ον) Στο ίδιο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας δίδονται τα εγκεκριμένα Πρότυπα Κτηριολογικά Προγράμματα  τα οποία λειτουργούν υποστηρικτικά για τις δημοτικές αρχές προκειμένου να προβούν στη κατάλληλη επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολικών μονάδων. Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους δόμησης της περιοχής και το εμβαδόν του οικοπέδου θεωρώ οριακά δυνατή την ανέγερση του σχολείου. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες σχετικά με παρεκκλίσεις κλπ.

Τέλος στον Ν.4759/2020 τον οποίο καλούμαστε σήμερα να εφαρμόσουμε, στο άρθρο 92 προβλέπει την κατάστρωση επιχειρησιακών σχεδίων των Δήμων, μέσω των οποίων ιεραρχούνται οι προτεραιότητες του κάθε Δήμου στις πολεοδομικές απαλλοτριώσεις. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι ξεκαθαρίζουν ποιες είναι οι πολεοδομικώς σημαντικές απαλλοτριώσεις που περιέχονται στο ρυμοτομικό σχέδιο. Συνεπώς προκειμένου να αιτιολογηθεί επαρκώς η πολεοδομική αναγκαιότητα θα έπρεπε να μας δοθούν αυτά τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου.  

Από τα παραπάνω η αιτιολόγηση για τη λήψη απόφασης για διατήρηση του ακινήτου ως κοινωφελούς χώρου είναι μη επαρκής και η εν λόγω ανέγερση μη εφικτή.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω –  όπως το ίδιο έχει πράξει και ο συντάξας στην σημερινή εισήγηση με έντονα γράμματα – ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 88 του Ν.4759/2020 το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την κατάθεση της αίτησης του φερόμενου ιδιοκτήτη είτε αποδέχεται την αίτηση και εκκινεί τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου είτε προτείνει στον οικείο περιφερειάρχη την εκ νέου επιβολή της αρθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης για τον ίδιο σκοπό ή τη μερική επανεπιβολή της.

Από τα στοιχεία των δύο αιτήσεων της συνδημότισσας μας προκύπτει ότι η παραπάνω προθεσμία έχει παρέλθει και ως εκ τούτου η ρυμοτομική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδίκαια και το δημοτικό συμβούλιο καθίσταται αναρμόδιο να λάβει διαφορετική απόφαση.

Η απόφαση μας απλά θα έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα για  την απόφαση του Δικαστηρίου».

Related Articles

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...

ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν...

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...