Home Αυτοδιοίκηση Η θέση του ΔΣ Χαλανδρίου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
ΑυτοδιοίκησηΕκπαίδευσηΧαλάνδρι

Η θέση του ΔΣ Χαλανδρίου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Στη 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, συζήτηθηκε το θέμα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η Πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στέκεται δίπλα σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στηρίζοντας τη διαμαρτυρία και τον αγώνα έναντι κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του αγαθού της εκπαίδευσης και τονίζουν την κίνδυνο που ελλοχεύει για αύξηση των ανισοτήτων, μιας και ήδη κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης αγαθών στη χώρα μας (βλ. ΔΕΗ) δεν ήταν προς όφελος του πολίτη. Παράλληλα στηρίζουν για μία ακόμη φορά το δίκαιο αίτημα για δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, για αύξηση της χρηματοδότησης και πλήρη στήριξη στον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών για δημόσια δωρεάν παιδεία και συμπορεύεται με την εκπαιδευτική κοινότητα που στο σύνολό της απορρίπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούνται, θα δημιουργήσουν τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές και τους φοιτητές. Οι λίγοι που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα – για τη μέση ελληνική οικογένεια τα ποσά θα είναι δυσβάσταχτα – θα αγοράζουν πανάκριβα την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα

Μαζί με τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν πυκνώσει όμως και κάθε είδους παραινέσεις και απειλές, ώστε οι μαθητές να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους υπέρ της δημόσιας παιδείας. Ζητούμε από τους μαθητές να μην πτοούνται και να παραμείνουν πιστοί στα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των μαθητών και των φοιτητών.

Λέμε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Λέμε όχι στην υποχρηματοδότηση και στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Λέμε όχι στην κατάργηση του άρθρου 16.

Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα», καταλήγει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», της κ. Κρίστης Αγαπητού, και «Χαλάνδρι στο φως» του κ. Χάρη Ρώμα.

‘Αρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)

1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.
Eιδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ’ αυτούς.
6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.
Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει.
Nόμος ορίζει το όριο της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους.
7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ’ αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.
9. O αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους.
Tο Kράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους.

Related Articles

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...

ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν...

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...