Home Επικαιρότητα Ξεπούλημα του ΔΑΑ και ιδιαίτερη μεταχείριση στον Όμιλο Κοπελούζου
ΕπικαιρότηταΟικονομία

Ξεπούλημα του ΔΑΑ και ιδιαίτερη μεταχείριση στον Όμιλο Κοπελούζου

Το ξεπούλημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στοιχειώνεται με απανωτά «σκάνδαλα», τόσο στην τελική τιμή πώλησης και τις οικονομικές ενισχύσεις της περιόδου κόβιντ όσο και στον κυριολεκτικό εμπαιγμό και αποκλεισμό των ελλήνων μικρομετόχων.

Για το έτος 2023 τα κέρδη του αερολιμένα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) υπολογίζονται στα 430εκ €, με βάση τον μέρο όρο αποτιμήσης, η αξία του υπολογίζεται στα 4,7 δις€ , οπότε το 30% υπολογίζεται στα 1,4 δις(συν τις προοπτικές, συν η παραχώρηση ελέγχου της πλειοψηφίας από το δημόσιο),τελικά όμως, αντί το ΤΑΙΠΕΔ να εισπράξει τουλάχιστον 1,4 δις € από την πώληση του 30%, εισέπραξε μόλις 784,7 εκ. € – δηλαδή τουλάχιστον 615,3 εκ. € λιγότερα.

Η μετοχική σύνθεση πριν την πώληση είχε ως εξής : 55% το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ 30% και Υπερταμείο 25%), οι Avi Alliance Gmbh (με 26,7%) και Avi Alliance Capital Gmbh (με 13,3%), και οι δύο συμφερόντων του καναδικού fund PSP Investments και ο Όμιλος Κοπελούζου 5%.

Η νέα μετοχική σύνθεση είναι: Ελληνικό Δημόσιο 25% (Υπερταμείο), Avi Alliance Gmbh και Avi Alliance Capital Gmbh 50%, Όμιλος Κοπελούζου 6,5%, ενώ το 18,5% θα διατεθεί στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό (θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές).Το νέο διοικητικό συμβούλιο που έχει συμφωνηθεί να συγκροτηθεί θα είναι 10μελές, εκ των οποίων τα πέντε μέλη θα προέρχονται από την AviAlliance και δύο από το Ελληνικό Δημόσιο και το Υπερταμείο, αφού καταργήθηκε στο άρθρο 33.1.1 η παρ. (ε) που αναφέρεται σε αποτροπή της παραχώρησης του ελέγχου σε εταιρία πλην του δημοσίου – λογικό (το μόνο), αφού αυτή η παραχώρηση δρομολογείται μέσω του Χρηματιστήριου.

Διακρίσεις εις βάρος των ιδιωτών εγχώριων επενδυτών, την στιγμή που μικροεπενδυτές έλαβαν 43 μετοχές για κάθε χίλιες που εγγράφησαν και το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο των δημόσιων υπαλλήλων των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας (διαχειρίστρια η psp Investments), πλήρωσε για το 10 % που του μεταβιβάσθηκε απευθείας 9,758 € ανά μετοχή, η εγχώρια ελίτ έχει διαφορετική μεταχείριση- ο όμιλος Κοπελόζου, ο οποίος διέθετε ήδη το 5% μείον 60 μετοχές του μεταβιβάστηκαν χωρίς περικοπή και πλήρωσε μόλις 8,20 ανά μετοχή, δηλαδή ο όμιλος Κοπελούζου αγόρασε 3.000.000 μετοχές και πλήρωσε 24,6 εκ. αντί 29,274 εκ. € που θα πλήρωνε, εάν αγόραζε με την τιμή που δόθηκε στους Καναδούς,

Στον Αερολιμένα Αθηνών πραγματοποιείται επέκταση με κτήριο 2.120  τ.μ. και 10 θυρών, συν άλλες παρεμβάσεις – αξίας 22 εκ., με σύμβαση κατασκευής από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ ήδη από το 2020 έχουν ανακοινωθεί επέκταση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού κατά 16.000 τ.μ. προϋπολογισμένο στα 700 εκ. ευρώ. Ενώ είχε δοθεί κρατική ενίσχυση 120 εκ. ευρώ στην aegean από την οποία θα λάβει τα 85 εκ.

Η υφυπουργός οικονομίας κος Πετραλιάς, τόνισε τη σημασία εισήγησης του Αερολιμένα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ τόνισε ότι η απόφαση εισήγηση του Αερολιμένα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι στρατηγική σημασίας καθώς μπορούν να επενδύσουν Έλληνες ιδιώτες και ελληνικές εταιρείες (στην πράξη απέτυχαν), ενώ η εισηγήτρια κα Καραμανλή επεσήμανε ότι θα κλείσουν τρύπες του χρέους με αυτήν την κατά τη γνώμη τους σωστή κίνηση.

Συμπερασματικά, μία κερδοφόρα αναπτυσσόμενη επιχείρηση, πωλείται άρον άρον με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2024. Τα έσοδα από την πώληση των μετοχών, σε συνδυασμό με τα οφειλόμενα ποσά, τα δάνεια, το πρόγραμμα συνεργασία και όλες τις ωφέλειες που είχε η εταιρεία, δείχνει μία καθαρή εικόνα ότι η άρδην πώληση, στην τιμή που έγινε και τη χρονική διάρκεια απέχει παρασάγγας από οτιδήποτε συνάδει με σοβαρό σχέδιο και μελέτη ευθύνης. Όσον αφορά για την τρύπα των χρεών, στα συνεχόμενα αυξανόμενα χρέη, αυτές οι αποκρατικοποιήσεις πώς οδηγούνται εκεί και ποια τρύπα θα κλείσουν- όταν το κράτος χρωστάει στους δανειστές του 406,5 δις € (χωρίς το κρυφό χρέος των 28 δις κρατικών εγγυήσεων και των παγωμένων τόκων ύψους 25 δις του EFSF).

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

ΟΠΕΡΑ “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ” του Π.Καρούσου 

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» (PROMETHEUS BOUND) Μια όπερα βασισμένη στην τραγωδία του ΑισχύλουΣυνθέτης: Παναγιώτης...

Αυστηρώς Κατάλληλο

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών συναισθημάτων της Ελλάδας του σήμερα, το έργο...

Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση...

ΟΠΕΚΑ -δωρεάν βιβλία και εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις

Δωρεάν βιβλία και δωρεάν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις για 130.000 και 32.500 δικαιούχους αντίστοιχα, μοιράζει φέτος ο ΟΠΕΚΑ, στο πλαίσιο...