Home Αυτοδιοίκηση Κώστας Παττακός, έφυγε ο τελευταίος των Αυθεντικών
ΑυτοδιοίκησηΕπικαιρότηταΧαλάνδρι

Κώστας Παττακός, έφυγε ο τελευταίος των Αυθεντικών

Σε ανείπωτη θλίψη βυθίστηκε το Χαλάνδρι και ο πολιτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ από την είδηση της απώλειας του επί τρεις θητείες Δημάρχου της πόλεως, Κώστα Παττακό. Ο μεταρρυθμιστής με την εμβληματική προσωπικότητα, την ακεραιότητα, το δημοκρατικό πνεύμα και την απαράμιλλη ευγένεια δεν θα είναι ανάμεσά μας, αλλά το έργο του, η ραδιοφωνική φωνή του, ο καθάριος λόγος του, ο διαρκής αγώνας του για συμμετοχικότητα και αφύπνιση συνειδήσεων δε σιγεί, παραμένει οδηγός κρατώντας ζωντανό το όραμά του για ανθρωποκεντρικές διοικήσεις χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Ο ενωτικός χαρακτήρας του, καθιέρωσε το Χαλάνδρι ως δημοκρατική πόλη, αντιτέθηκε σε μισαλλόδοξους τακτικισμούς. Σεβόταν τους αντιπάλους του, τιμούσε πάντα όσους τον στήριξαν και ποτέ δε διαχώρισε τους δημότες σε υποστηρικτές και μη. Συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος δήμαρχος, αντιπαρερχόταν όμως τις φήμες και το ήθος του έλαμπε αλώβητο με το βαθύ αποτύπωμά του στην ιστορία της πόλης να τον κρατάει ζωντανό σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας.

Φθίνουν οι λέξεις, αδυνατούν να περιγράψουν το μεγαλείο ενός ανθρώπου που υπήρξε ευεργέτης και ταυτόχρονα αυστηρός κριτής μόνο για τον εαυτό του, ενός πολιτικού που συμβούλευε άπαντες και την εξουσία την εξέλαβε μόνο ως εντολή υπηρέτησης το οποίο έπραξε 12 συνεχόμενα έτη με τεράστιο προσωπικό και επαγγελματικό κόστος. Ακολουθούσε τα πολιτικά τεκταινόμενα και πίστευε ακράδαντα ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αλλαγών ως προς την ισότητα και ευημερία πολιτών, ότι μπορεί να ωθήσει την κεντρική διοίκηση να δει την ζώσα πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσει. Λάτρης του διαλόγου, πίστευε στον πλούτο ιδεών, εισχωρούσε σε ουσιώδεις συζητήσεις χωρίς να υποτιμά το συνομιλητή του από όπου και αν προερχόταν, τα ευήκοα ώτα σε συνδυασμό με τη διορατικότητά του, τον εντάσσουν στους προοδευτικούς αυτοδιοικητικούς πολιτικούς, που η δράση του ξεπέρασε τα σύνορα του δήμου που υπηρέτησε.

Το Χαλάνδρι, οφείλει να τιμήσει έστω και μετά θάνατον τον άνθρωπο που συνέβαλε ώστε η πόλη να μπορεί σήμερα να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και οι πολιτευόμενοι και διοικούντες να παραδειγματίζονται από το δημοκρατικό πνεύμα του, από το σθένος και τον τρόπο που μέχρι τελευταίας πνοής μαχόταν.

Τη Δευτέρα 29/4/2024 στις 14:30 στον Ιερό Ναό Αγίο Νικολάου, οι Χαλανδραίοι αποχαιρετούν τον αγαπημένο τους πολιτικό, τον οραματιστή, τον δημοσιογράφο, τον τελευταίο μιας γενιάς αυθεντικών που η κυβίστηση αποτελούσε άγνωστη λέξη και το γενικό καλό υπερέβαινε κάθε ατομικό όφελος. Αποχαιρετούμε τον δικό μας άνθρωπο, που όμως θα τον συναντάμε σε κάθε γωνιά της πόλης, θα τον μνημονεύουμε και θα πορευόμαστε στις θεμελιώδεις αξίες που μας άφησε παρακαταθήκη.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...

Δημήτρης Μητροπάνος «Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο»

Η πόλη ανάβει τα φώτα της και φιλοξενεί άγνωστες ιστορίες για τον...

Νέοι Δημοτικοί χώροι Δωρεάν Στάθμευσης στο Γαλάτσι

Η διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου, γνωρίζοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι...