Home Αυτοδιοίκηση Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι
ΑυτοδιοίκησηΕπικαιρότηταΕργασίαΧαλάνδρι

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία», σβήνουν με την άνοδο στην εξουσία;

Η σιωπή σε κάθε ενέργεια που θέτει στο περιθώριο συνανθρώπους μας, είναι συνενοχή.

Ανήκουστο και πρωτοφανές το δεδικασμένο που επιχειρεί η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου. Στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής οι συμβασιούχοι του προγράμματος 55+ οι οποίοι «απολύονται» από την εργασία τους προκλητικά και αναίτια.

Ένα καθαρά επικουρικό για το δήμο πρόγραμμα και συνάμα με κοινωνικό πρόσημο το οποίο εφαρμόζεται από τη ΔΥΠΑ και το υπουργείο εργασίας με σκοπό να στηρίξει ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ να εργαστούν ώστε να ενδυναμωθούν και να αποφύγουν το κίνδυνο της ακραίας φτώχειας βρίσκεται στο στόχαστρο της διοίκησης. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στο δήμο να ενδυναμώνει τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του με ελάχιστο κόστος. Το χείριστο δε, της υπόθεσης αυτής δεν είναι μόνο ότι θεωρούνται οι εργαζόμενοι αναλώσιμοι, ούτε ότι ξεχάστηκε άρδην από τη διοίκηση το ανθρωπιστικό της πρόσωπο, αλλά ότι διαιρεί τους εργαζόμενους και επιλέγει ποιους θα κρατήσει με άγνωστα μέχρι στιγμής κριτήρια. Καμία ζωή δεν αξίζει περισσότερο από μία άλλη, όλοι ίσοι και όλοι ενωμένοι έναντι στο άδικο που συντελείται στους απεγνωσμένους εργαζόμενους, όπου ο Σύλλογος τους, τόνισε πολλαπλώς ότι είναι όλοι χρήσιμοι και απαραίτητοι. Οι Οικονομικοί λόγοι που προφασίζεται η διοίκηση για την απόφασή , μόνο τραγελαφικοί μπορεί να είναι, δεδομένου ότι το 75% του προγράμματος καλύπτεται από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, τη στιγμή δε, που ο δήμος δίνει πολλά χρήματα για ιδιωτικές συμβάσεις, απευθείας αναθέσεις, δράσεις- που η οικονομική ή η κοινωνική ωφέλεια στους δημότες δεν έχει αποτιμηθεί-, αντιμισθίες κ.α

Το κυβερνάν εστί προβλέπειν! Άραγε η διοίκηση έχει σκεφτεί, ότι με την αποφασή της, να μην αξιοποιήσει στο έπακρο το κοινωνικό αυτό πρόγραμμα, κινδυνεύει στο μέλλον να αποκλειστεί από παρόμοια και όχι μόνο χρηματοδοτικά και ανταποδοτικά εργαλεία; Να υπενθυμίσουμε ότι έχει εφαρμοστεί τρόπο τινά στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά επιχειρήματα τύπου «καλύτερης αναδιανομής προσωπικού», ίσως να έπειθαν αν η διοίκηση ήταν διαφορετική από αυτήν που επέλεξε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα 55+. Είναι άδικο να επωμιστούν ευάλωτοι συνάνθρωποί μας με αδυναμία διασύνδεσης στην ιδιωτική αγορά εργασίας τις συνέπειες της έλειψης σωστού προγραμματισμού της διοίκησης.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, εξέδωσαν τις ακόλουθες ανακοινώσεις για την απαράδεκτη και καταχρηστική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής έναντι σε συμβασιούχους

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου, προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 07-10-2024 και ώρα 09:30, για τις άδικες και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται στο Δήμο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται πέραν των δύο (2) ετών.

Το αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων (με επιλεκτικές εξαιρέσεις), αφήνει τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες δημιουργώντας προβλήματα στην οργάνωση και τη λειτουργίας τους. Η αλλαγή στάσης της διοίκησης απέναντι στους συμβασιούχους, που τους θεωρούσε απαραίτητους και χρήσιμους για την υπηρεσία μέχρι τις εκλογές, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Το γεγονός δε, ότι από τη μία απολύει έμπειρους εργαζόμενους, χωρίς αναφορές ανεπαρκούς ικανότητας στην άσκηση καθηκόντων τους, και από την άλλη προτρέπει συμβασιούχους ( ενός 8κταμήνου) στη λήξη των συμβάσεων, να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά και θα λάβουν την υποστήριξή του.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ερωτηματικά και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι ομήρους εργαζομένους – συμβασιούχους, βορά στα συμφέροντα των εκάστοτε διοικήσεων.

Καλούμε τη διοίκηση, αντί να προβαίνει σε απολύσεις να διεκδικήσει την μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Την παράσταση διαμαρτυρίας , στήριξαν με την παρουσία τους: το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Σπυρίδων Κωνσταντάς, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Μπίστας και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Χαλάνδρι στο Φως » Χάρης Ρώμας και «Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου» Λούλα Καρατζά.

ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ!!

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καταγγέλλει την απαράδεκτη, αιφνιδιαστική και απάνθρωπη αλλαγή στάσης του Δημάρχου Χαλανδρίου να στείλει στην ανεργία 20 εργαζόμενους. Την ώρα που οι υπηρεσίες στενάζουν από προσωπικό, ο Δήμαρχος προχωράει στην απόλυση 20 εργαζομένων, επειδή δεν του είναι απαραίτητοι όπως δήλωσε εκ μέρους του ο δικηγόρος.

Και σαν μη φτάνει αυτό έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Οι εργαζόμενοι τον αναζητούν για να ακούσουν το λόγο που άλλαξε στάση, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωνε ότι θα έχει θετική στάση στο αίτημα τους για παραμονή.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην τα παρατήσουν αλλά μαζί με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ να συνεχίσουν τον αγώνα τους ώστε να έχουν σταθερή μόνιμη δουλειά.

Θα είμαστε στο πλευρό σας σε οποιαδήποτε κινητοποίηση σας. Δεν θα ανεχθούμε καμία απόλυση. Ζητάμε από το Δήμαρχο να εμφανιστεί και άμεσα να ανακαλέσει τη δήλωση του στο δικαστήριο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

ΤΕΜΠΗ: Συναυλία μνήμης στο Καλλιμάρμαρο | Φοίβος Δεληβοριάς – Κοινοί Θνητοί – Σωκράτης Μάλαμας – Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Τάνια Τσανακλίδου

ΤΕΜΠΗΣυναυλία μνήμηςστο Καλλιμάρμαρο Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό...

Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού από την Αργώ

Η Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου “ΑΡΓΩ” συνεχίζει και φέτος...