Home Οικονομία Ελλάδα & Οικονομία υπό συνεχή αναθεώρηση
Οικονομία

Ελλάδα & Οικονομία υπό συνεχή αναθεώρηση

Για την Ελλάδα, το 2021 εισήλθε με βάσιμες προσδοκίες ότι ο εφιάλτης του κορωνοϊού θα υποχωρήσει, δίνοντας την ευκαιρία στην οικονομία, και κατ’επέκταση στην κοινωνία, να ανακάμψουν σε σοβαρό βαθμό. Η αισιοδοξία βάσει στατιστικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, πήγαζε από το ποσό-μαμούθ που υποτίθεται ότι θα δοθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε. μέσω άμεσης χρηματοδότησης αλλά και επωφελούς δανειοδότησης: τα 72 δις ευρώ (39,9 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) για τα επόμενα 7 χρόνια φάνταζαν περίπου ως μάννα εξ ουρανού. Για μία οικονομία που βρίσκεται σε επιβράδυνση, κατά μεγάλο μέρος παρασιτική, χωρίς συνεκτικότητα και ουσιαστική παραγωγική βάση, ήταν βέβαιο ότι πολύ σύντομα η αισιοδοξία θα εξαϋλωνόταν.

Ειδικά όταν γίνεται πεποίθηση το γεγονός πως τα κεφάλαια δεν θα φτάσουν στην πρωτογενή εστία που υπάρχει η δομική ανάγκη ενίσχυσης, αλλά μέσω των γνωστών-άγνωστων τοπικών μεγαλοκεφαλαιούχων (sic) θα καταλήξουν στον κορβανά των ισχυρών επιχειρηματικών lobbies της χώρας.

Μάλιστα η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης που αφορά τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δις ευρώ υποδεικνύουν το αληθές της αιτίασης. Αφορούν σε υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, στην ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών. Όλα τα έργα κατά συντριπτικό ποσοστό, θα καταλήξουν σε μεγάλους ομίλους, στους γνωστούς ομίλους που επί δεκαετίες αλλάζουν όνομα και μετοχική σύνθεση αλλά στην πραγματικότητα η ιδιοκτησία αφορά τους ίδιους εγχώριους και αλλοδαπούς κορβανάδες.

Σε σχέση με τα τρέχοντα έσοδα, βάσει στάθμισης των δεδομένων και αφού η αναθεώρηση στόχων και αποτελεσμάτων είναι συνεχής, τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό βρίσκονται περί τα 6,6 με 6,8 δισεκ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν 9 δισεκ. ευρώ. Αντίστοιχα, αναμένεται αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 στο 2,8% με 3%, από 5% στόχο που έχει αρχικά εκτιμηθεί και παρά τις ενέσεις ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το (ρηχό) ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο οιωνός

Η Wall Street σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ, οι κλαδικοί της δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί στην στασιμότητα.
Ενώ στην αρχή της χρονιάς ο στόχος ήταν η υπέρβαση των 1.000 μονάδων για τον γενική δείκτη, φαίνεται ότι οι 920 μονάδες που έχουν ήδη καταγραφεί πιθανά θα αποτελέσουν τα υψηλά έτους.

Ο στόχος για τις 1050 μονάδες πλέον τίθεται για το 2022, που σημαίνει άνοδος πλέον του 20% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σε επίπεδο αξιολόγησης διεθνών επενδυτικών οίκων, επίμονη πολιτική παρέμβαση από παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης θρυλείται ότι έχει υπάρξει στο παρασκήνιο, ώστε η Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα, σε ΒΒ+ από ΒΒ.

Το πιθανότερο σενάριο όμως είναι η αναβάθμιση του outlook και όχι της πιστοληπτικής ικανότητας, ουσιαστικά δηλαδή των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, σε θετικές από σταθερές.

Τελικά, ίσως η λέξη «αναθεώρηση» να είχε αντίκρυσμα αν χρησιμοποιούνταν με εντιμότητα, εδώ όμως χρησιμοποιείται ως μόνιμη επωδός για να δικαολογήσει πράξεις και παραλείψεις που δια γυμνού οφθαλμού αφορούν «ολίγους και εκλεκτούς».

Και ο «νοών νοείτω»..

Related Articles

Τράπεζες και ανθρώπινο δυναμικό, το «μετέωρο» βήμα

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα –βάσει του μετοχολόγιου των συστημικών παικτών- ουσιαστικά αποτελεί...

Η Επικουρική μας (αν)ασφάλεια

Το (κατά επανάληψη) αφερέγγυο «κράτος», καλείται να γίνει ο αποταμιευτήρας των οικονομιών...

Ο νεοπτωχισμός του Πλούτου, η εικόνα του μέλλοντος

Διεθνής χρηματαγορές και επιχειρήσεις, ένας κόσμος φτιαγμένος με φήμες, ειδήσεις και εξελίξεις