Ο Elon Musk συνεχίζει την αγαπημένη του συνήθεια, δηλαδή μέσω tweets να «ταρακουνά» τις χρηματαγορές. Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο είπε πως η Tesla θα σταματήσει να δέχεται το bitcoin ως μέθοδο πληρωμής, λόγω ανησυχιών για τη χρήση ενέργειας, εξανεμίζοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από ολόκληρη την αγορά κρυπτογράφησης σε μια μέρα.
Το τελευταίο του tweet, σχετικά με τα cryptos, έστειλε το bitcoin στην τιμή των 36.500, σημειώνοντας απώλειες άνω του 6% και προϊδεάζοντας για ανάλογες «βόμβες». Tην κίνηση αυτή ακολούθησαν και άλλα ψηφιακά νομίσματα, με τον υπ ‘αριθ. 2 κρυπτονόμισμα Ether να πέφτει 7% στα 2.600 δολάρια και το dogecoin – το αγαπημένο crypto του Musk – να βυθίζεται σχεδόν 8% στα 36 σεντς περίπου.
Το Bitcoin είχε μια άγρια χρονιά, φθάνοντας σε υψηλά ρεκόρ των 64.000 δολαρίων τον Απρίλιο, για να πέσει στα 30.000 δολάρια τον επόμενο μήνα.
Έχει πλέον πάνω από 40% discount από το υψηλό όλων των εποχών, αν και εξακολουθεί να είναι σχεδόν 30% υψηλότερα από την έναρξη του 2021.
Σε μια νέα ανάλυση αυτή την εβδομάδα, η JPMorgan δήλωσε ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν αγόραζαν την πτώση στο bitcoin, και οι προτεινόμενες τιμές ενδέχεται να έχουν περαιτέρω πτώση.
Οι υποστηρικτές όμως του Bitcoin βλέπουν το ψηφιακό νόμισμα ως απόθεμα αξίας παρόμοιο με αυτόν του χρυσού, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα κίνητρα ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.
Αλλά οι σκεπτικιστές λένε ότι το bitcoin είναι μια κερδοσκοπική φούσκα που περιμένει να εκραγεί.
Hub κρυπτο – επενδυτών το Μαϊάμι
Χιλιάδες επενδυτές στο bitcoin κατέβηκαν στο Μαϊάμι την περασμένη εβδομάδα για ένα συνέδριο αφιερωμένο στην κρυπτογράφηση. Ο δήμαρχος της πόλης Φράνσις Σουάρεζ, φανατικός οπαδός του bitcoin ο ίδιος, δήλωσε πως η πόλη «εξετάζει ενεργά» το ενδεχόμενο να πληρώνει τους υπαλλήλους της σε κρυπτονομίσματα.
Google και crypto κόσμος
Ο τεχνολογικός κολοσσός Google ανακοίνωσε πως αίρει τις «απαγορεύσεις» σχετικά με την προβολή και τη διαφήμιση ανταλλακτηρίων κρυπτονιομισμάτων, κάτι που σημαίνει πως ο crypto-κοσμος σταδιακά γίνεται mainstream.
Η Google είχε απαγορεύσει από το 2018 τις διαφημίσεις ανταλλακτηρίων, φοβούμενη τους κινδύνους που περιέχει η εξαιρετικά μεγάλη μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων για τους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η έστω και μερική άρση αυτής της απαγόρευσης αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι ανά τον κόσμο αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων.
Έτσι, στις 3 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε, τα ανταλλακτήρια επιστρέφουν στην Google και το μόνο που χρειάζονται είναι η ειδική πιστοποίηση, όπερ σημαίνει πως πρέπει να εγγραφούν στο δίκτυο της FinCEN ή να αποκτήσουν άδεια τραπεζικής.
Αναμένεται λοιπόν με τεράστιο ενδιαφέρον η απάντηση των mainstream τραπεζών σε σχέση με το λανσάρισμα ψηφιακού-ων νομίσματος-ων. Το ερώτημα για την άφιξη ενός ψηφιακού νομίσματος από μια κεντρική τράπεζα είναι το «πότε» και όχι το «εάν». Αφενός γιατί το ηλεκτρονικό νόμισμα συμβάλλει σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να εφεύρουν οικονομική τεχνολογία που συνδέεται με ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, αφετέρου δε επειδή οι χρήστες είναι πιθανόν να υιοθετήσουν πιο βολικές λύσεις πληρωμών.
Ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τον ανθρώπινο νου και την τεχνητή νοημοσύνη. Άραγε να είναι ένα νέο μονοπάτι που θα εξελίξει τον άνθρωπο προς όφελός του ή μια λεωφόρος που θα οδηγήσει στην (αυτο) καταστροφή;