Home Talk of The Town Οι «Πύλες του ανεξήγητου» παρέμειναν ερμητικά κλειστές στο κυλικείο του Κοιμητηρίου
Talk of The TownΕν ΔήμωΕπικαιρότηταΝέα της Πόλης

Οι «Πύλες του ανεξήγητου» παρέμειναν ερμητικά κλειστές στο κυλικείο του Κοιμητηρίου

«Η δημόσια περιουσία πέρασε ξανά στους πολίτες!»
Είναι η επιφυλλίδα που διάλεξε η δημοτική αρχή του Χαλανδρίου ώστε να περιγράψει το τέλος του πολύκροτου σήριαλ του κυλικείου του Κοιμητηρίου, μετά από τρεις (3) διοικητικές αποβολές, δύο δημοτικά συμβούλια, πλήθος αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής, άφθονο σασπένς και πολύ παρασκήνιο. Η σύνοψη της υπόθεσης περιλαμβάνει μία συμφωνία Δήμου Χαλανδρίου και ιδιώτη επιχειρηματία με την επωνυμία ΑΙΓΕΥΣ το 2006. Ο δεύτερος των συμβαλλομένων, συμφωνήθηκε να κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια το οίκημα του κυλικείου (επιφάνεια 264 τμ) εντός του Κοιμητηρίου, προϋπολογισμένο στα 600.000 ευρώ.
 AnadromON ερώτημα: είναι φυσιολογικό ένα ακίνητο το οποίο από τη φύση του δεν έχει καμία πολυπλοκότητα στην κατασκευή να προϋπολογίζεται με 2.272 ευρώ ανά τ.μ.; Ακόμη και σήμερα, 16 χρόνια μετά, μία αντίστοιχη κατασκευή προϋπολογίζεται με 700 ευρώ/τμ.
 Τα δύο ουσιώδη στοιχεία του μισθωτηρίου είναι η δυνατότητα υπομίσθωσης εκ μέρους της ΑΙΓΕΥΣ και η χρονική διάρκειά του, η οποία προσδιορίστηκε σε 9 έτη με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης εκ μέρους της ΑΙΓΕΥΣ για άλλα 6 χρόνια.  
 AnadromON ερώτημα: εάν δεχτούμε ότι η δυνατότητα υπομίσθωσης είναι «εύλογη απαίτηση», τότε γιατί δεν προσδιορίστηκε ένα εύλογο πλαφόν ή έστω δεν υπήρχε ρητή αναφορά, ότι σε περίπτωση υπομίσθωσης πάνω από το συμφωνημένο πλαφόν θα αποδιδόταν στον Δήμο μηνιαίο τίμημα, παραπάνω από τις 3.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί;
Το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης εκ μέρους της ΑΙΓΕΥΣ για άλλα 6 έτη είναι μία απαράδεκτη δέσμευση, μια ρήτρα ασυνήθιστη, «ξένη» για τέτοιου είδους μισθωτήριες συμβάσεις, που δημιουργεί από μόνη της επικίνδυνους συνειρμούς. Και καλά για τα πρώτα 9 χρόνια, να δεχθεί ο καλόπιστος παρατηρητής ότι υπάρχει η έννοια της απόσβεσης της επένδυσης (άσχετα αν αυτή υπολογίζεται ότι συμβαίνει συνήθως μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια), δεν θα έπρεπε το 2012 που εγκρίθηκε από τη ΦΛΥΑ η 6ετής παράταση μίσθωσης να υπήρχε επαναδιαπραγμάτευση; Όταν μάλιστα η ΑΙΓΕΥΣ από το 2007 έως το 2012 λάμβανε από τους υπομισθωτές μηνιαίο μίσθωμα ύψους 14.000 ευρώ! Όταν επιπλέον, το 2012 είχε εισπραχθεί από τον υπομισθωτή ποσό 200.000 ευρώ και 21 μηνιαία μισθώματα των 7.000 ευρώ προκαταβολικά!
Και η αλήθεια είναι ότι το κάθε μέλος του δημοτικού συμβουλίου, βάσει των στοιχείων που παρατέθηκαν, μπορούσε να οδηγηθεί σε ασφαλή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Αρκεί να είχε την υπομονή να διαβάσει ενδελεχώς τα στοιχεία και να διαθέτει τη διαύγεια της τεκμηριωμένης κρίσης.
-Δύσκολο;
ΑΠ: Ναι!
Το «Γιατί;» στο επόμενο μέρος που θα παρουσιαστεί η πολιτική προσέγγιση, βασισμένη κυρίως στο επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο της 6ης Απριλίου 2022 αλλά και στις ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων.
 [Συνεχίζεται]
Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Ο ρόλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια part time απασχόληση ούτε παράλληλος ρόλος

Σαφείς αιχμές άφησε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης για ανθυποψήφιο του...

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 – ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ “Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ”

Από το γραφείο τύπου του συλλόγου Ο Σύλλογος Πεζοπόροι Χαλανδρίου «Ο Ευριπίδης»...

Λήγει η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα άμεσων πληρωμών (IRIS)

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η...