Home Talk of The Town Από την Ολλανδία στο Χαλάνδρι
Talk of The Town

Από την Ολλανδία στο Χαλάνδρι

«Το δέντρο της Σοφίας» των καλλιτεχνών Michel Velt και Roos Vink κοσμεί το 1ο Λύκειο Χαλανδρίου. Οι δημιουργοί ταξίδεψαν από τη Βόρεια Ολλανδία και άφησαν το αποτύπωμά τους με μια υπέροχη τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας, συμβολικής καλαίσθητης, δημιουργώντας κλίμα ευδαιμονίας και σκέψης σε μαθητές, καθηγητές αλλά και περιοίκους του σχολείου.

Οι δημιουργοί μιλώντας στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησαν τη σημασία του έργου: «ένας ύμνος στη χαρά και στην ευδαιμονία», που εκφράζονται μέσω της πορτοκαλιάς και των καρπών της που απεικονίζονται στην τοιχογραφία, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Τα άνθη της πορτοκαλιάς αποτελούν σύμβολα αγάπης, ενώ ήταν γνωστά και ως τα φρούτα των θεών ή ως χρυσά μήλα. Επιπλέον, κεντρική θέση στο graffiti έχει μια νεαρή γυναίκα που περιβάλλεται από την πορτοκαλιά ως κάτι πολύτιμο, με την υπόνοια εκ μέρους των καλλιτεχνών ότι «η φύση λειτουργεί θεραπευτικά στην ψυχή των ανθρώπων» και υπενθυμίζοντας την ανάγκη για την προστασία της, «τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον πλανήτη γενικότερα».

Σχολιάζοντας την τοιχογραφία, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε ότι «σε μια εχθρική για την νεολαία και τις ανάγκες της εποχή, απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η βελτίωση των συνθηκών και του περιβάλλοντος που ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας».

Οι καλλιτέχνες μίλησαν θετικά για τη φιλοξενία που δέχτηκαν τόσο από το Διοίκηση του δήμου όσο και από τους δημότες. Εκτός των υλικών που προσφέρθηκαν από το Δήμο αφουγκράζοντας την τέχνη και την αναγκαιότητα επικοινωνίας μέσω νέων οδών που το μήνυμα, ο λόγος, ακόμα και η διαμαρτυρία έχουν αισθητική και το αποτέλεσμα οδηγεί στην αρμονία και οι περίοικοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία προσφέροντας στους δημιουργούς καφέ και σπιτικό κέικ.

Η τέχνη στηρίζεται σε ένα μέσο την ενσυναίσθηση, ήταν είναι και θα παραμένει βαθιά ανθρωπιστική, απόλυτα σκεπτόμενη, ένα στατικό ταξίδι απέραντων οριζόντων.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Η Ελλάδα με τα μάτια ενός νέου

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης «Θουκυδίδης» σε συνεργασία με τη δημοτική παράταξη...

Mουσικό ταξίδι με την υπέροχη μουσική του Αποστόλη Αρμάγου

Το Σάββατο 8 Απριλίου στις 8.00 μμ, ο αγαπημένος Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ» μας...

Δωρεάν Σεμινάριο για υπαλληλους ξενοδοχείου και εστίασης

Με μία ακόμα χρηστική πρωτοβουλία από το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου που ζει...

Επιλεκτική αμνησία για το έργο των ομβρίων στο Χαλάνδρι

Η παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» απαντά στο δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και...