Home Κοινωνία Ψηφιακός μετασχηματισμός, τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για την ένταξή τους
Κοινωνία

Ψηφιακός μετασχηματισμός, τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για την ένταξή τους

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ  2021 – 2027 πρέπει να δημιουργήσουν το «προφίλ» τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα , καθώς το προφίλ για την υποβολή προτάσεων στο ependyseis.gr δε θα ισχύει για τις νέες προτάσεις και θα χρησιμοποιείται μόνο η νέα πλατφόρμα (www.opske.grπροκειμένου να μπορούν υποβάλλουν προτάσεις στις δράσεις που αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν. Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή εγγραφή εδώ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη, ο προγραμματισμός προβλέπει ότι το πρώτο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» θα έχει προκηρυχθεί έως τις 31 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η «Πράσινη Μετάβαση».

Στόχος του ΟΠΣΚΕ, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

Το ΟΠΣΚΕ, όπως σημειώνεται, εγγυάται τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, προωθώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και, μέσω αυτής, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια. Το νέο ΟΠΣΚΕ έχει στον πυρήνα της λογικής του τη διευκόλυνση του υποψήφιου Επενδυτή / δικαιούχου.

Μένει να δούμε εκτός των προκηρύξεων που ακόμα αναμένονται, κατά πόσο η νέα εφαρμογή θα διευκολύνει τις συμβουλευτικές εταιρείες στην υποβολή μαζικών προτάσεων διαφορετικών δικαιούχων. Σίγουρα η διασύνδεση με, taxis, εργάνη, γέμη , θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη συκγέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν αρκετά χρονοβόρα και δυσκόλευε το έργο της ορθής υποβολής. Σε κάθε περίπτωση με τον αναλυτικό οδηγό, ο επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται να επιδοτηθεί θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μόνος την υποβολή της πρότασής του και την παρακολούθηση αυτής.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων, Blogger, από την εποχή που η ελεύθερη έκφραση φαινόταν κατάκτηση, φάνταζε αναφαίρετο δικαίωμα όλων που στα χρόνια φθίνει και χάνεται σε μία αρθρογραφία παπαγαλίστικη που ικανοποιεί την υποκρισία του φαίνεσθαι.

Related Articles

‘Ολες οι νύχτες θα είναι του Αλέξη

«και όταν θα ρθουν οι καιροίπου θα χει σβήσει το κερί στην...

Το νερό του σήμερα οδηγός του αύριο. Γράφει ο Βασίλης Διαμαντής

Ζούμε σε μια εποχή όπου ο πλανήτης μας, μας χρειάζεται όσο ποτέ....

Όταν οι άλλοι σιωπούν το Χαλάνδρι δίνει το παρόν

«Εμείς όχι εγώ» Σε μία εποχή που το εγώ κατάπιε το εμείς...

Μία κερδοφόρα κοινωφελής επιχείρηση μετατράπηκε σε δολοφόνο νοικοκυριών

Η ΔΕΗ από υπηρεσία κοινής ωφέλειας με σκοπό την παροχή ρεύματος στη...