Home Κοινωνία Νέλσον Μαντέλα, το αδύνατο που επετεύχθη
ΚοινωνίαΠολιτική

Νέλσον Μαντέλα, το αδύνατο που επετεύχθη

Το να είσαι ελεύθερος σημαίνεις να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων 

Νέλσον Μαντέλα, το αδύνατο που επετεύχθη, ο θρίαμβος ενάντια στον φόβο της διαφορετικότητας, το όραμα της ισότητας, για το οποίο ζούσε να το δει να πραγματοποιείται και ήταν έτοιμος να πεθάνει για το ύψιστο αυτό ιδανικό.

Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορκίζεται πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της νοτίου Αφρική το 1994 μετά από πολύκοπο πολυετή αγώνα ενάντια στη διακυβέρνηση πολιτικής του απαρχάιντ, για τον οποίο καταδικάστηκε σε ισόβια και παρέμεινε 27 χρόνια στη φυλακή αρνούμενος να αλλάξει τις θέσεις του. Πάλεψε ενάντια σε κάθε μορφή κυριαρχίας λευκών και μαύρων, δε σταμάτησε να διακηρύσει τις ανθρωπιστικές ιδέες του.

Ο Μαντέλα δεν ήταν απλά ο πατέρας ενός έθνους, είναι ο εμβληματικός πολιτικός που έδωσε στη δημοκρατία το πρόσωπο που της ταιριάζει. Εμπνευσμένος από τον Χριστιανισμό διακήρυττε τη σημασία της αγάπης ως γενεσιουργού προϋπόθεσης ώστε να υπάρξουν ίσοι άνθρωποι. «Κανείς δεν γεννιέται μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο».

Ίσως ο μόνος πολιτικός παγκοσμίως που ακόμα και κατά τη διακυβέρνησή του δεν ανέλαβε την «εξουσία» του λαού του, αλλά την εντολή να ολοκληρώσει το χρέος που είχε αναλάβει σχεδόν 50 χρόνια πίσω, όταν ξεκίνησε τον αγώνα κατά των διακρίσεων βάσει χρώματος και φυλής.

Η ενεργός δράση του δεν περιοριζόταν, οι μάχες του πολυεπίπεδες, όπως αυτή για την καταπολέμηση του aids, για τα κοινά σχολεία μαύρων και λευκών και την πρόσβαση σε αυτά για όλους. Θεωρούσε  την εκπαίδευση ως το ισχυρότερο όπλο, και αυτό το όπλο θα βοηθούσε στην εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες και στην χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ασκούσε κριτική στις κυβερνήσεις του Δυτικού κόσμου, αντέδρασε στην παρέμβαση στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας την παρέμβαση προσπάθεια των ισχυρών χωρών να αστυνομεύουν τον πλανήτη. Κατηγόρησε ευθέως τους Τζώρτζ Μπους και Τόνι Μπλάιρ για τον ανήθικο σχεδιασμό πολέμου ενάντια στο Ιρακ και την υπομόνευση του ΟΗΕ.

Ο Νέλσον Μαντέλα δεν συγκαταλέγεται σε καμία κατηγορία αγωνιστών, πολιτικών, ακτιβιστών. Είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστής, ο πολιτικός με τη βαθύτερη συναίσθηση του δημοκρατικού ιδεώδους που συναντάμε στη νεότερη ιστορία. Το 1993 κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο το μοιράζεται με τον Φρέντερικ ντε Κλερκ.

Διαχρονικό παγκόσμιο σύμβολο της ισότητας, της δημοκρατίας, της εξάλειψης των διακρίσεων ενάντια σε κάθε καταπίεση. Ποτέ και κανένας πολιτικός αρχηγός δε δέχτηκε τον παγκόσμιο σεβασμό όπως αυτό το άξιο τέκνο της μητέρας Αφρικής.

Νέλσον Μαντέλα, ο μύθος.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων, Blogger, από την εποχή που η ελεύθερη έκφραση φαινόταν κατάκτηση, φάνταζε αναφαίρετο δικαίωμα όλων που στα χρόνια φθίνει και χάνεται σε μία αρθρογραφία παπαγαλίστικη που ικανοποιεί την υποκρισία του φαίνεσθαι.

Related Articles

Το νερό του σήμερα οδηγός του αύριο. Γράφει ο Βασίλης Διαμαντής

Ζούμε σε μια εποχή όπου ο πλανήτης μας, μας χρειάζεται όσο ποτέ....

Όταν οι άλλοι σιωπούν το Χαλάνδρι δίνει το παρόν

«Εμείς όχι εγώ» Σε μία εποχή που το εγώ κατάπιε το εμείς...

Μία κερδοφόρα κοινωφελής επιχείρηση μετατράπηκε σε δολοφόνο νοικοκυριών

Η ΔΕΗ από υπηρεσία κοινής ωφέλειας με σκοπό την παροχή ρεύματος στη...

Διέξοδος Αριστερά- Και άλλες ρωγμές στον Σύριζα

Ο Κασσελάκης με το καλημέρα, φαίνεται, ότι πέτυχε αυτό που κάποιοι χαιρέκακα...