Home Αυτοδιοίκηση Ορισμός Δημοτικών Τελών 2024 με φόντο τη νέα εποχή
ΑυτοδιοίκησηΈχω φωνήΧαλάνδρι

Ορισμός Δημοτικών Τελών 2024 με φόντο τη νέα εποχή

Εκθειάζει η αντιπολίτευση την επιλογή Ρούσσου

Το πρόγραμμα «Πληρώνω όπως Πετάω» (Pay as You Throw), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ ΕΣΠΑ), αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου την Τετάρτη 15/11/2023, με αφορμή την ψήφιση για τον ορισμό των δημοτικών τελών τους έτους 2024.

Η μείζονος αντιπολίτευση του δήμου Χαλανδρίου, εξήρε και υπερθεμάτισε στο πιλοτικό πρόγραμμα «Ανακυκλώνω στο Σπίτι» που εφαρμόζει ο Δήμος Βριλησσίων με Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών τον Αλέξη Μαυραγάνη, στο οποίο συμμετέχουν 105 νοικοκυριά και κερδίζουν μείωση 10% στα δημοτικά τέλη. Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ενημέρωσε την αντιπολίτευση ότι, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του όμορου Δήμου από το νέο έτος θα βρίσκεται ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στη διοίκηση, οπότε θα υπάρχει ο καιρός να αναλυθούν και να εφαρμοστούν λύσεις προς όφελος του συνόλου των δημοτών.

Η μείζονος αντιπολίτευση ακόμα και μέσω προσπάθειας υπόδειξης, φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η νέα διευρυμένη διοίκηση Ρούσσου αποτελείται από πρόσωπα που κατέχουν την τεχνοκρατική και αυτοδιοικητική γνώση, να καταπολεμήσουν πλήρως τις παθογένειες και να αναδείξουν την πόλη.

Όχι από το σύνολο της αντιπολίτευσης στα νέα δημοτικά τέλη

Το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά των νέων τιμών των δημοτικών τελών και του ειδικού τέλους, όπως και της μείωσης του τέλους των τραπεζοκαθισμάτων.

Τα δημοτικά τέλη του δήμου Χαλανδρίου παρά την αύξηση που προτάθηκε για το νέο έτος, συγκριτικά με άλλες αστικές και λαϊκές γειτονιές, παραμένουν χαμηλά. Ιδίως αναλογικά με τα αυξημένα κόστη ενέργειας και υπηρεσιών καθαριότητας/φωτισμού επετεύχθη η μετακύλιση στον δημότη, να είναι με τη μικρότερη δυνατή απόκλιση. Το ειδικό τέλος που θα εφαρμοστεί με κοστολόγηση 0,30 ευρώ/ τμ το χρόνο, θα αποδοθεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση δημιουργία τριάντα νέων χώρων που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των δημοτών.

Η ανταποδοτικότητα είναι διαρκές στοίχημα για κάθε διοίκηση. Πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με νέες παροχές προς τους δημότες, που θα αλλάξουν ολιστικά το επίπεδο ζωής και θα εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η καθημερινότητα. (Αναμένουμε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα).

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευση στην διατυπωμένη τοποθέτησή της, στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε, ότι θεωρεί την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων από μέρους τους μικροπολιτική. Φαίνεται εντέχνως να ξεχνά ότι μικροπολιτική και λαϊκισμός θεωρείται κάθε μη τεκμηριωμένη θέση και μεθοδευμένα τοποθετημένη με φληναφήματα ώστε να προκαλεί το περί κοινού αίσθημα δικαίου. Η επικεφαλής στους λόγους καταψήφισης δεν ανέφερε ούτε μία πρόταση, ούτε καν ( όπως θα ανέμενε και ο πιο αδαής), για προσθήκη κατηγοριών ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των χαμηλόμισθων ή χαμηλοσυνταξιούχων. Κοινώς επιλέγει να συνεχίζει την τακτική της στείρας αντιπολίτευσης. Η κυρία Αγαπητού πέραν τον εντυπωσιασμό που προσπάθησε να προκαλέσει μέσω λέξεων, απείχε παρασάγγας από οτιδήποτε συνάδει με πολιτική και κοινωνική ευαισθησία

Ο Δήμος Χαλανδρίου, ναι μεν έχει απαλλαγές στα δημοτικά τέλη σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών, όμως δεν γίνονται αναφορές σε ανέργους, ούτε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, που δεν είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ. Είναι πλήρως αντιληπτό ότι, με την πρόληψη και προσθήκη μέτρων αποφεύγονται να δημιουργούνται αδύναμοι οικονομικά πολίτες ή η προσωρινή αδυναμία τους δε γίνεται μόνιμη.

Αδιάφορη η στάση της αντιπολίτευσης και στην εξασφάλιση των τριάντα χώρων που θα προσφέρουν στους δημότες Χαλανδρίου, 14 νέους χώρους πρασίνου, 5 νέους πολιτιστικούς χώρους, 3 νέους παιδικούς σταθμούς (Κάτω Χαλάνδρι, Κέντρο Χαλανδρίου, Συνοικισμός), νέο κέντρο νεότητας, νέο ΚΑΠΗ, νέους χώρους κοινωφελών εξυπηρετήσεων.

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου ενημέρωσε ότι, η απόκτηση ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των επισυναπτόμενων χώρων είναι απολύτως αναγκαία για την πόλη καθώς οι κοινόχρηστοι χώροι, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση του αστικού ιστού και η σημασία τους είναι ζωτική και πολυσήμαντη, διότι εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, εξασφαλίζουν την ευμάρεια και ζωτικότητά της οδηγώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της διαβίωσης των κατοίκων της. Η προστασία και εξασφάλιση επαρκών κοινόχρηστων χώρων βοηθά στη βελτίωση του υποβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος, καθώς η υπέρμετρη αστικοποίηση, η επέκταση των πόλεων και η τάση ανεξέλεγκτης δόμησης, οδήγησαν σε επιδείνωση του αστικού χώρου και σε μείωσή τους. Η εξασφάλισή τους συνδέεται άρρηκτα με την πολεοδομική νομοθεσία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό καθώς και με τις χωρικές πολιτικές και στρατηγικές που εφαρμόζει το Κεντρικό κράτος και που αντικατοπτρίζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επεσήμανε δε, ότι, με νόμο του κυβερνώντος κόμματος (Ν. 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός
της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύθηκε στο
ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020), κινδυνεύει να γίνει άρση των απαλλοτριώσεων
, για αυτό είναι επιτακτικής ανάγκης η κάθε μορφής κινητικότητας για άμεση χρήση και αξιοποίηση των χώρων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να γίνεται αποδοχή της ακρίβειας και δη ακολουθία σε κυβερνητικές πρακτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απορυθμιστεί η λειτουργία του δήμου στο βωμό της αντίδρασης για το θεαθήναι. Οι πολιτικές πρακτικές προλαμβάνουν μέσω του συνόλου των παρεμβάσεων και έχοντας τα χαρακτηριστικά της κάθε πόλης.

Οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής σχετικά με τον ορισμό τελών, ειδικού τέλος και ΦΗΧ

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Μεγάλη Έκθεση Εικαστικών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου “ΑΡΓΩ” και θεατρική παράσταση «Μότσαρτ» για Παιδιά και μεγάλους

«ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε τη χαρά να σας...

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...

ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν...

  «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Η Λέσχη Ανάγνωσης  του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Αργώ”   σε συνεργασία με την...