Στατιστικά στοιχεία που περνούν στα ψιλά, στην πραγματικότητα είναι η ουσία της υποβάθμισης υπηρεσιών και αμοιβών στον ελλαδικό χώροι. Ρεκόρ 5ετίας στις κενές θέσεις εργασίας καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.
Οι κλάδοι που εμφανίζονται οι περισσότερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι η πληροφορική, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, τα ναυπηγεία και ο κλάδοςτων μετάλλων.
Βάσει σχετικού πίνακα, τα επαγγέλματα που καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα ακόλουθα:
1. Επαγγελματίες βάσεων δεδομένων
2. Μαθηματικοί, αναλογιστές και στατιστικοί
3. Σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικών και εφαρμογών
4. Διδακτικό προσωπικό σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
5. Ελεγκτές και τεχνικοί πλοίων και αεροσκαφών
6. Χειριστές εξοπλισμού επεξεργασίας και φινιρίσματος μεταλλικών προϊόντων
7. Μεταφορείς
8.Σερβιτόροι
9. Νοσηλευτές
Σε σχέση με τις κενές θέσεις εργασίας, επιστημονικοί φορείς αναφέρουν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς που προσφέρει η αγορά εργασίας σε σχέση με τα ζητούμενα προσόντα, στο ευρύ “δίχτυ προστασίας” από πλευράς οικογένειας, αλλά και στο χαοτικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην αγορά εργασίας, ειδικά στις αναστολές συμβάσεων.
Οι ίδιοι φορείς στην ανάλυσή τους σημειώνουν πως χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού προτύπου, παροχή κινήτρων προκειμένου να μειωθούν οι κενές θέσεις εργασίας, με άμεσο συνεπακόλουθο τη μείωση των δεικτών της δομικής ανεργίας. Από τα συναρμόδια υπουργεία, Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, ακούει κανείς;