Home Επικαιρότητα Μύκονος σε lockdown, θυελλώδεις «άνεμοι» αντιδράσεων
Επικαιρότητα

Μύκονος σε lockdown, θυελλώδεις «άνεμοι» αντιδράσεων

Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σε καθεστώς lockdownεισέρχεται η Μύκονος από το Σάββατο 17 Ιουλίου έως και τις 26 Ιουλίου 2021, σε μία επιστροφή στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Στη Μύκονο είναι ανάστατοι με την απόφαση αυτή και ζητούν την ανάκληση των έκτακτων μέτρων, καθώς εκτιμάται πως θα προκαλέσει κύμα φυγής των ξένων τουριστών προς άλλους προορισμούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Πιο συγκεκριμένα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

Δήμαρχος Μυκόνου: Άστοχη ενέργεια με τιμωρητική διάθεση

Για άστοχη ενέργεια κάνει λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναφερόμενος στην επιβολή lockdown στο νησί μέχρι τις 26 Ιουλίου λόγω αύξησης κρουσμάτων Covid.
«Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας δηλώσαμε ότι βασική προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό το υπηρετήσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα», σημείωσε ο κ. Κουκάς σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ.
«Συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη.
Μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό.
Σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης είχε δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων», ανέφερε ο δήμαρχος Μυκόνου.
«Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο.
Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Κουκάς και κατέληξε:
«Η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική.
Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Εξοργισμένοι οι επαγγελματίες της Μυκόνου

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν

Προπομπός για τη λήψη των περιοριστικών μέτρων ήταν η προειδοποίηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μόλις μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές. Επίσης στο όριο επιφυλακής βρίσκονται η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος.

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Written by
Αθηνά Παππά

Αρθρογράφος σε θέματα οικονομικών, αυτοδιοίκησης, κεντρικής και κοινωνικής πολιτικής, μουσικής, προσώπων,

Related Articles

Έρμαιο πρωτοφανούς αναλγησίας δημοτικοί υπάλληλοι

Αγώνες επί αγώνων με πανό και συνθήματα για τα «αναφαίρετο δικαίωμα στην...

ΤΕΜΠΗ: Συναυλία μνήμης στο Καλλιμάρμαρο | Φοίβος Δεληβοριάς – Κοινοί Θνητοί – Σωκράτης Μάλαμας – Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Τάνια Τσανακλίδου

ΤΕΜΠΗΣυναυλία μνήμηςστο Καλλιμάρμαρο Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό...